Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

V KLDR chystají spartakiádu. Pro potěchu Kima oslaví „Zářící vlast“, přijede i Trump?

Autor: Darina Jíchová - 
20. června 2018
20:35

Severokorejská vláda se podle zdroje stanice CNN rozhodla, že letos uspořádá v rámci Arirang festivalu sportovní hry připomínající mohutné spartakiády, které z období socialismu pamatuje i Česko. Hromadné masové cvičení by mělo být zahájeno 9. září a vystoupí na něm pravděpodobně přes 100 tisíc sportovců a dalších umělců. Hry se pravidelně konaly v letech 2007-2013, pak byly z nevyjasněného důvodu zrušeny.

Letošní hry byly pravděpodobně obnoveny při příležitosti 70. výročí založení KLDR. Úkolem festivalu není jen přehlídka umění gymnastů, cvičenců a umělců, je to také nástroj severokorejské propagandy.

Sestavy sportovců se většinou odehrávají na pozadí obrazů ze severokorejské historie a připomínají skutky vládnoucí rodiny Kimů. Novináři se rovněž domnívají, že se Severokorejci snaží zvýšit příjmy z cestovního ruchu.

Severokorejská spartakiáda proběhne na Stadionu 1. máje Rungrado, který pojme až 150 tisíc lidí, a je tak jedním z největších sportovišť na světě. I vybrané datum je pro KLDR významné, slaví se totiž oficiální den Severní Korey.

Severokorejská spartakiáda:

Simon Cockerell z pekingské cestovní kanceláře Koryo Tours uvedl, že o možnosti konání her spekuluje většina asijských cestovek. Turisti, kteří s nimi v poslední době navštívili KLDR, vypověděli, že viděli sportovce nacvičovat synchronizovaná cvičení na Kim Ir-senově náměstí v centru Pchjongjangu.

Hlavním motivem letošních her by podle Cockerell měla být píseň „Zářící vlast“, se kterou zřejmě vystoupí oblíbená dívčí skupina současného vůdce Kim Čong-una Moranbong. Oslavy jsou podle cestovních kanceláří symbolem toho, že je KLDR připravená přivítat zahraniční turisty a uvolnit své hranice.

Trump na spartakiádě

Rozhodnutí severokorejské vlády přičítají závěrům summitu v Singapuru, kde se 12. června sešel Kim s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Společně se dohodli na denuklearizaci Korejského poloostrova a další spolupráci. Muži prý navázali „speciální vztah“ a Trump Kimovi vylíčil, jaké výhody by zemi plynuly z otevření hranic: zisk z turismu a možnost zahraničního obchodu.

Trump se nechal slyšet, že se „v budoucnosti, až nastane pravý čas“ nebrání návštěvě Pchjongjangu. Podle Cockerella je nepravděpodobné, že by přijel na hry. Pokud by do KLDR zavítal, nebyl by však prvním představitel USA, který se přehlídky účastnil.

V říjnu 2000 podobnou propagandistickou show zhlédla tehdejší ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightová. Kim Čong-il masové cvičení použil jako zastrašovací techniku, přehlídku své moci a jasný protiamerický postoj.

Návrat pozůstatků amerických vojáků

Trump a Kim se na summitu mimo jiné dohodli, že USA a KLDR vyhledají, identifikují a repatriují pozůstatky amerických vojáků, kteří jsou od korejské války pohřešováni. Na seznamech pohřešovaných z korejského konfliktu je stále téměř 8000 příslušníků armády Spojených států, přičemž asi 5300 z nich zůstává podle odhadů pohřbeno v komunistické KLDR, napsal server BBC News.

„Přípravy na přijetí pozůstatků pokračují. Předání by se mohlo uskutečnit v příštích několika dnech,“ řekl AFP americký činitel. „Při několika příležitostech v minulosti představitelé Severní Koreje uvedli, že mají až 200 souborů pozůstatků (amerických vojáků), které byly nalezeny v průběhu uplynulých let,“ sdělil Pentagon v pondělí.

Zobrazit celou diskusi