Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Annu Frankovou zradila židovská kolaborantka, je přesvědčený syn odbojáře

Autor: Darina Jíchová - 
25. května 2018
21:55

Příběh Anny Frankové, která se s rodinou za 2. světové války skrývala v zadním traktu jednoho z amsterodamských domů, má možná novou kapitolu. Franková ho zdokumentovala ve svém deníku, který se později stal jednou z nejvydávanějších knih. Celá skupinka byla po dvou letech skrývání prozrazena, zatčena a deportována do koncentračního tábora. Předpokládá se, že je někdo udal gestapu. A podle všeho se jednalo o židovskou kolaborantku, kterou po válce popravili, napsal deník The Guardian.

Syn člena holandského odboje Gerard Kremer (70) ve své nové knize Na dvorku zadního traktu tvrdí, že Frankovou a ostatní lidi, kteří se ukrývali v utajených prostorech kancelářské budovy Anina otce Otty Franka, prozradila židovka Ans van Dijková.

Vědce a historiky vždy zajímalo, kdo vyzradil, kde se Franková a ostatní nacházejí. Jméno van Dijkové se objevilo už dříve. Experti z Domu Anny Frankové nikdy nenašli důkazy, že zrádkyní byla právě tato kolaborantka. Van Dijková se před soudem v roce 1947 přiznala, že během její spolupráce s nacisty došlo k zatčení zhruba 145 osob, mezi nimi byl i její bratr. O Frankových se ale nezmínila, za své činy byla v roce 1948 popravena.

Poprava židovské kolaborantky Ans van Dijkové Poprava židovské kolaborantky Ans van Dijkové | reprofoto/twitter

Kremer ale tvrdí, že van Dijková věděla, kde Frankovi a jejich přátelé jsou. Své tvrzení zakládá na informacích, které má od svého otce Gerarda Kremera staršího, který byl ve 40. letech správcem budovy, kde během okupace Amsterodamu sídlili Němci. Jeho otec si zaznamenal do deníku, že v roce 1943 byla van Dijková zatčena, nacisté ji po krátkém výslechu propustili. Od té doby se tam objevovala často.

Svědectví ze sídla gestapa

Ve své knize Kremer uvádí, že jeho otec na začátku srpna 1944 zaslechl rozhovor mezi van Dijkovou a několika vojáky. Přišla jim oznámit, kde se Frankovi skrývají, o pár dní později, 4. srpna, byli zatčeni. Van Dijková pak z města zmizela, Kremer píše, že pravděpodobně odešla do Haagu.

Anna, její rodiče, sestra Margot a jejich známí byli odvezeni do Osvětimi, Anna Franková nakonec skončila v táboře Bergen-Belsen, kde v roce 1945 v patnácti letech zemřela na tyfus.

Dům Anny Frankové je v kontaktu s Kremerem a požadují důvěryhodné důkazy o vině van Dijkové. „Kremerova kniha je poctou jeho rodičům, kteří se aktivně účastnili odboje. Vše je založeno na tom, co od nich slyšel. Vina Ans van Dijkové v případu udání Frankových nikdy nebyla prokázána,“ uvedla mluvčí Domu Anny Frankové.

„V roce 2016 naši experti provedli podrobný výzkum toho, kdo rodinu mohl zradit. Mezi možnými pachateli je i van Dijková, odborníci ale nebyli schopni dokázat, kdo je skutečným pachatelem,“ dodala mluvčí. „Nemůžeme tvrdit, že je to 100% pravda, ale můžeme si dovolit říct, že van Dijková hrála v deportaci Frankových značnou roli,“ řekla Simone van Hoofová z nakladatelství Lantaarn, které Kremerovu knihu vydalo.

Odborníci mají pochyby

Loni případ Anny Frankové otevřel tým FBI, který k vyšetřování použil všechny moderní metody. Van Hoofová prohlásila, že spousta jejich závěrů je uvedena v Kremerově knize. Bývalý šéfredaktor novin Het Parool Sytze van der Zee v roce 2010 upozornil, že všechny oběti van Dijkové žily poblíž místa, kde se skrývali Frankovi. I toto Kremer v knize zohledňuje.

„Nemyslím si, že někdy najdeme odpověď a pravého viníka. Gestapo je mohlo najít čirou náhodou, někdo je mohl udat, někdo z nich mohl udělat chybu a prozradit ostatní, nevíme,“ uvedl David Barnouw z holandského institutu zabývajícího se studiem války, holokaustu a genocidy.

xxxx678 ( 26. května 2018 08:30 )

Kdo pojedete do Amstru, jděte do muzea podívat. Asi moje nejdelší fronta v životě, ale stojí za to vidět. Četla jsem "Deník", tak mě to zajímalo.

Zobrazit celou diskusi