Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Osvětimi prý vyšetřoval Annu Frankovou. V 95 letech ho budou soudit

Autor: ČTK, tmp - 
18. února 2016
18:06

Pravděpodobně vyšetřoval i samotnou Annu Frankovou a její rodinu, když přijela v září 1944 do koncentračního tábora v Osvětimi. Podle obžaloby se i přímo podílel na její smrti a dalších bezmála 4 tisíc lidí. Bývalý zdravotník a příslušník jednotek SS Hubert Zafke (95) má stanout před soudem již 29. února. Všechny jeho námitky o podjatosti soudu byly zamítnuty.

Bývalý příslušník jednotek SS, který určitou dobu působil jako zdravotník v osvětimském táboře smrti, se má zodpovídat z podílu na zavraždění více než 3600 lidí. Zemský soud Meklenburska-Předního Pomořanska dospěl k závěru, že žádný člen příslušného soudního senátu svým postojem nestrannost nezpochybnil. Státní návladní a vedlejší žalobci se obávají zdržování procesu a jeho možného přerušování vzhledem k věku a zdravotnímu stavu souzeného.

Obžalovaný Zafke od 15. srpna do 14. září 1944 pracoval jako příslušník zdravotní služby SS v táboře Osvětim-Březinka. V té době tam bylo v plynových komorách povražděno 3681 lidí. Obhajoba jakoukoli vinu popírá, uvedla DPA.

Obžaloba se soustředí na 14 deportačních vlaků, které do Osvětimi-Březinky přijely většinou z Polska, Slovinska, Řecka a Německa v době, kdy tam obžalovaný Zafke působil. V jedné ze souprav, která dorazila z nizozemského Westerborku, byla Anne Franková s rodinou. Tato židovská dívka se později dostala do povědomí celého světa díky deníku, který psala dva roky v úkrytu v Amsterodamu, než ji, její rodinu a několik dalších lidí objevili 4. srpna 1944 nacisté a poslali do koncentračních táborů.

Soud začne v německém Neubrandenburgu v původně stanoveném termínu 29. února. Podle mluvčího neubrandenburského soudu je o proces s Zafkem velký zájem. K jeho sledování se přihlásilo na pět desítek sdělovacích prostředků, včetně například americké zpravodajské televize CNN. Soudní síň proto musela být upravena, aby se zvýšil počet míst pro veřejnost z 50 na 100.