Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Seznamy nepřátel to začíná.“ Politici spojili migrační krizi a holocaust

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    27. 1. 2016
    18:21

    Začalo to seznamy nepřátel a rozeštváváním lidí. Ministr zahraničí Zaorálek varuje i s ohledem na současnou uprchlickou krizi před mrazivým odkazem holocaustu. Stejné souvislosti si všímá i šéf Senátu Štěch, zatímco premiér Sobotka se na Slovensku účastnil otevření Muzea holocaustu. Proč tolik pozornosti k téhle černé kapitole lidských dějin? 27. leden byl prohlášen za Mezinárodní den obětí holocaustu. Vyjadřují se k němu i další politici.

  • 1.Štěch varoval před netolerancí

    Mezinárodní den obětí holocaustu uctili ve sněmovně i poslanci. Minutou ticha a na návrh ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Svět si v tento den připomíná i výročí osvobození nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince.

     

    Uskutečnilo se i vzpomínkové setkání v Senátu. Promluvil na něm šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Téma tolerance a předcházení zločinům proti lidskosti je přitom bohužel velmi aktuální. A obávám se, že letos bude ještě aktuálnější než například v loňském roce. V souvislosti s nelegální migrací do Evropy se často mluví o nebezpečí xenofobních nálad většinového obyvatelstva,“ upozornil ve svém projevu Štěch. Varoval před populisty, kteří se snaží nabrat na uprchlické krizi politické body a vyvolávají přitom strach a nenávist. Nabádal k zachování nadhledu a racionálního přístupu.

     

    „Potřebujeme řešení, které bude humánní, a přitom nebude podkopávat základy, na kterých stojí dnešní evropská civilizace,“ pokračoval Štěch. A vzpomenul mj. toleranci k jiným národnostem a vyznáním či sexuálním menšinám. Tedy to, co v době nacistických koncentračních táborů zoufale chybělo. „Nelze být tolerantní k netoleranci a kdy jindy bychom si toto měli říci,“ dodal Štěch.

    Šéf Senátu Milan Štěch během svého projevu k Mezinárodnímu dni obětí holocaustu. Šéf Senátu Milan Štěch během svého projevu k Mezinárodnímu dni obětí holocaustu. | Reprofoto ČT

  • 2.Zaorálek: Mrazivý odkaz

    „Mrazivý odkaz holocaustu. Začíná to seznamy nepřátel a rozeštváváním společnosti. Utrpení Židů nás varuje před těmi, kteří sortují lidi a vyzývají k násilí,“ varoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

    "Mrazivý odkaz holocaustu. Začíná to seznamy nepřátel a rozeštváváním společnosti. Utrpení Židů nás varuje před těmi, kteří sortují lidi a vyzývají k násilí." —Lubomír Zaorálek

    Zveřejnil(a) Lubomír Zaorálek dne 26. leden 2016
  • 3.Sobotka otevřel Muzeum holocaustu

    Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sepsal svůj komentář k uctění památky obětí holocaustu. Podle Sobotky je rovněž odpovědností nás všech bránit šíření zla, zvláště v době, kdy extremisté, xenofobové a rasisté šíří ve společnosti nenávist a strach.

     

    „Hrůzné činy nacismu nesmí být zapomenuty,“ burcuje Sobotka, který se v úterý na Slovensku spolu s Robertem Ficem a prezidentem Andrejem Kiskou zúčastnil otevření Muzea holocaustu v Seredi nedaleko Bratislavy. „Je nutné připomínat si oběti a také hrdiny této doby, lidi, kteří proti nacistům a jejich činům bojovali a kteří často zaplatili za své hrdinství cenou nejvyšší,“ doplnil Sobotka.

    "Hrůzné činy nacismu nesmí být zapomenuty. Ve slovenské Seredi, na místě bývalého koncentračního tábora, jsme včera...

    Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 27. leden 2016
  • 4.Dienstbier připomněl hrůzy

    Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) uvedl: „Připomínání hrůz v koncentračních táborech a uctívání památky těch, kteří v nich zahynuli, je naší morální povinností. Je to nejen výraz účasti a respektu, ale také výstraha pro všechny, kteří se snaží toto utrpení bagatelizovat.“

    "Připomínání hrůz v koncentračních táborech a uctívání památky těch, kteří v nich zahynuli, je naší morální povinností....

    Zveřejnil(a) Jiří Dienstbier dne 26. leden 2016
  • 5.Jourová na výstavě v Římě

    Z politiků dalších stran vystoupila veřejně k holocaustu eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Nikoli však v Česku. Účastnila se totiž v Římě zahájení výstavy připomínající římské oběti holocaustu. 

  • 6.Adamová: Nenávist vede ke katastrofám

    "Ztráta milionů nevinných životů v táborech smrti patří k největším tragédiím historie lidstva. Tragédie, která nesmí být zapomenuta, historie, která se nesmí opakovat. Nedávejme tedy prostor nenávisti vůči skupinám na základě etnické či náboženské příslušnosti a stejně tak nedávejme prostor nenávistným projevům, které bývají spouštěčem humanitárních katastrof," napsala místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

    Na dnešní den připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Ztráta milionů...

    Zveřejnil(a) Markéta Adamová dne 27. leden 2016
  • 7.Šojdrová se zastává Unie

    Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) využila možnosti a zastala se myšlenky Evropské unie. "Vzpomeňme na nevinné oběti a buďme vděčni, že Evropa je již 70 let místem bez válečného běsnění a masového vraždění takových rozměrů. Myšlenka odpuštění a vzájemného usmíření mezi národy stála u zrodu Evropské unie, projektu, který má i přes mnoho chyb a prodělaných zkoušek stále smysl. I to bychom měli mít na paměti," uvedla na Facebooku.

    27. leden je Mezinárodním dnem památky obětí holokaustu. Vzpomeňme na nevinné oběti a buďme vděčni, že Evropa je již 70...

    Zveřejnil(a) Michaela Šojdrová dne 27. leden 2016
  • 8.Šlechtová: Vzpomínky v uspěchané době

    "Dnešní doba je uspěchaná a často zapomínáme na doby minulé, které nejsou tak vzdálenou historií. Teror a utrpení lidí, které se odehrávalo v době nacistické éry, si připomínáme právě dnes, abychom nikdy v naší budoucnosti nebyli svědky něčeho podobného," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

    Dnesni doba je uspechana a casto zapominame na doby minule, ktere nejsou tak vzdalenou historii. Teror a utrpeni lidi,...

    Zveřejnil(a) Karla Šlechtová dne 27. leden 2016
  • 9.Památku uctili i světoví politici

    Vedle českých politiků si připomněli Mezinárodní den obětí holocaustu samozřejmě i světoví politici. Prezident USA Barack Obama se ve Washingtonu vydal na izraelskou ambasádu, kde byli dva Američané a dva Poláci oceněni za jejich snahu zachránit během druhé světové pronásledované Židy. Památku obětí si připomněli i v berlínském Bundestagu. Promluvila tam Ruth Klueger, která holocaust přežila.

    Uctění obětí holocaustu v berlínském Bundestagu: Promluvila Ruth Klueger, která holocaust přežila. Uctění obětí holocaustu v berlínském Bundestagu: Promluvila Ruth Klueger, která holocaust přežila. | EPA

     

tgbg ( 28. ledna 2016 10:19 )

Vzpomínají na Hitlera a přitom komunisti podporují ruské vraždění na Ukrajině, v Gruzii, Afghanistanu, Iráku, Lýbii, Sýrii a jejich válečné štvaní proti USA. Pokřikvená,zkorumpovaná komunistická lůza.

rumungro ( 28. ledna 2016 07:17 )

Vzpomínají Hitlera a přitom podporují Americké vraždění v Jugoslávii,Iráku,Lýbii,a jejich válečné štvaní proti Rusku.Pokřikvená,zkorumpovaná diplomatická lůza.

moiaza ( 27. ledna 2016 20:45 )

Kerlossi,škoda že jsi svůj diskuzní příspěvek nenapsal český. Mohlo by to být zajímavé. Třeba nevím co je "tech,treba,vsichni a pod". Přesto jedno slovo jsem našel. "slyšíme".

kerloss ( 27. ledna 2016 19:45 )

politici se nemusi bat tech poloopic co sem tahnou, politici jsou uzavreni ve svem svete a tam se ti poloopice s VS nedostanou. At jdou bydlet treba do bele nebo ted do jihlavy jako bezny clovek. Zadny by pak nekecal sra-cky co ted vypousti z huby. Nikdo z nich nemluvi o bezpecnosti nas ceskych obyvatel. Vsichni jen o tech VS poloopicich. Co se naucili? zabijet, vrazdit ze zalohy, kract, znasinovat jak vsude ted slyšíme. K tomu potrebuji VS ted nevim jestli je nejaka opici VS ale politici ji znaji vsichni na ni asi taky chodili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa