Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Pane ISIS teroristo, vypadněte pryč.“ Dopisy od O2 naštvaly muslimskou rodinu

Autor: Mii - 
17. května 2018
13:30

Podivné překvapení přichystal operátor O2 muslimské rodině ze severního Londýna. Zaslal jí dvě reklamní nabídky, ve kterých ji oslovil „Pane ISIS teroristo“ a „Pane, vypadněte pryč“. Operátor se za chybu omluvil, podle něj šlo o chybu automatizovaného systému. Vyděšená rodina se o svůj příběh podělila s BBC.

Problematické dopisy rodina, která se rozhodla zůstat v anonymitě, obdržela loni v srpnu. Nejdříve je považovala za klasickou obchodní nabídku, takže se je chystala vyhodit, ale při bližším prozkoumání zjistila, že je v nich oslovena podivným způsobem.

„Mluvila jsem s rodinou, která zprávy obdržela a jeden její člen jen tak zmínil ‚Koukej, jaký jsem dostal leták, dokážeš si to představit?‘ Měl z toho takový rezignovaný pocit. ‚Co se dá dělat, tohle se prostě stává,‘ říkal,“ popisovala pro BBC Sura Jawadová, přítelkyně rodiny a jejich právnička.

Advokátka hned doporučila, aby letáky, byť několik měsíců staré, začali zástupci rodiny řešit s O2 a operátora kontaktovali. „Je nám moc líto, že nám podobné zprávy přišly. Máme doma malé dítě a nechceme, aby vyrůstalo v přítomnosti takového nenávistného jazyka. Ještě víc je nám líto, že se nenávist stala normalizovanou i v tak multikulturním a diverzním městě, jako je Londýn,“ zaslala rodina oficiální vyjádření.

„Je strašné si pomyslet, že existují lidé, kteří v sobě mají tolik zloby, že ostatním dávají pocit osamění a odmítnutí. Ať už byl motiv jakýkoli, je vidět, rasismus a islamofobie jsou dost aktuální témata, hlavně v prostředí po brexitu,“ řekla dále právnička.

Automatický systém selhal, tvrdí operátor

Telefónica O2, druhý největší operátor v zemi, zprávy vysvětluje chybou systému. Používá prý prémiový software na úklid dat, který filtruje a označuje zprávy, které by v hlavičce mohly obsahovat nevhodný obsah. Tyto texty pak kontroluje fyzický člověk. U tohoto konkrétního případu ale žádné upozornění nepřišlo.

„Máme extenzivní proces na úklid dat, který zabraňuje rozesílání našich nabídek uživatelům s obscénními nebo nenávistnými jmény, takže tohle je velmi vzácný případ,“ uvedl mluvčí O2 pro BBC.

Operátor je podle něj přípraven věc dál řešit. „Jsme z těch e-mailů šokováni a chceme se rodině velice omluvit. Pokud se to rozhodnou nahlásit na policii, určitě pomůžeme s vyšetřováním,“ pokračoval.

Incident na svém webu odsoudila Britská muslimská rada, která jej označila za učebnicový příklad islamofobie. „Tito islamofobní bigoti nachází čím dál více cest, jak šířit jejich nenávist,“ rozčiloval se Miqdaad Versi, asistent šéfa rady.