Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Začala zvrácená hra „Potrestej muslima“. Za polití kyselinou je 50 bodů, za vykuchání 500

Autor: Darina Jíchová - 
3. dubna 2018
18:20

Britská protiteroristická jednotka pátrá po původci zvrácené „hry“ Potrestej muslima. Létáčky s pravidly se začaly objevovat lidem ve schránkách. Autor v nich výzývá občany k napadání i vraždě muslimů. Vše mělo vypuknout v úterý, některé muslimské komunity tak varovaly své ženy, aby radši nevycházely, informoval deník Daily Mail.

Dopisy a letáky vyzývají k násilí zaměřenému proti muslimům, snaží se mimo jiné prosadit, aby se 3. duben stal „protimuslimským dnem“. Dopisy nabádají k různým násilným činům. Za urážku muslima dostane například pachatel 10 bodů, za polití kyselinou 50, 500 obdrží, když ho vykuchá nožem nebo přejede autem.

Protiteroristická jednotka o incidentu ví a vyšetřuje ho. O bezpečnost svých lidí se starají i muslimské komunity, které přes konverzace v mobilní aplikaci WhatsApp na „zvrácenou hru“ upozornily a vyzvaly muslimy, aby nevycházeli vůbec nebo jen ve skupinkách.

Varování na WhatsAppu

„Tohle není vtip, jedná se o zvrácenou hru s bodovým systémem a různými násilnými činy od urážek, strhávání hidžábů až k fyzickým útokům. Prosíme vás, abyste v zájmu vlastního bezpečí nevycházeli,“ zněla jedna z varovných zpráv. „Kéž nás Alláh ochrání.“

Bodový systém začíná na 10 bodech, který vyzývá ke slovnímu napadení muslima, a končí 2500 body, které jsou za zničení Mekky atomovou bombou. Celý leták podněcuje k nenávisti a násilí vůči muslimům. Mluvčí protiterostické jednotky zatím uvedl jediné, a to, že se celá záležitost prošetřuje. „Kdokoliv, kdo dopis nebo leták obdržel, ať kontaktuje policie. Pokud se někdo cítí v ohrožení, otevřeli jsme speciální linku,“ uvedl policejní mluvčí. Žádné útoky zatím nebyly nahlášeny.