Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Macronová promluvila o „věznění“ Trumpové. Sama žije pod bedlivou ochranou Macrona

Autor: Darina Jíchová - 
6. května 2018
06:20

V dubnu doprovodila Brigitte Macronová (65) svého manžela, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (40) na zahraniční cestě do Spojených států. Novináře fascinovalo přátelství, které mezi sebou Macron a jeho americký protějšek prezident Donald Trump (71) navázali. Nicméně rychlou cestu k sobě našly i první dámy Brigitte a Melanie (48). „Je vtipná, ráda se směje, ale v Bílém domě je jako ve vězení,“ řekla Macronová v rozhovoru pro deník Le Monde.

„Sama nemůže jít ven, nebo otevřít okno,“ popsala život Trumpové v Bílém domě. „Melanie je velmi silná a emotivní osobnost, ale na veřejnosti se musí hlídat, aby na sobě nenechala nic znát. Proto může působit přísně a stroze,“ vysvětlila Francouzka. „Máme stejný smysl pro humor, společně jsme se hodně nasmály.“

„Pohled médií je vždycky zkreslený, někdy až moc. Novináři o ní píší, že je nevýrazná a neusmívá se. Melanie je velmi silná osobnost, ale skrývá to. Její život je svázaný, nemůže nic, já oproti tomu denně chodím ven, přímo do centra Paříže. Melanie bez svolení nebo přítomnosti ochranky nemůže nic, ani otevřít okno,“ uvedla Macronová.

První dáma Francie

Macronová prohlásila, že ona sama má oproti Trumpové značnou volnost a nemusí skrývat svoji osobnost. Ani ona to ale nemá lehké. Každý novinový článek obsahuje zmínku o jejím manželství, zvláště pak narážku na věkový rozdíl mezi ní a Macronem. První dáma je o 25 let starší. Dvojice se potkala ve škole, Brigitte byla Macronova učitelka. Dlouho čelila kritice tisku, kvůli jejímu věku ji nějaký čas po Macronově zvolení v novinách referovali jako „první babička Francie“.

Ambiciózní Macron má za sebou první rok ve funkci, stejné výročí slaví i první dáma. Prezident se několikrát nechal slyšet, že bez své manželky, která je jeho největší oporou, by nic nedokázal. Macronová ho doprovází na většině zahraničních cest, mnoho diplomatů a světových lídrů ji označilo za „okouzlující a inteligentní“. Podle blízkých je Brigitte jedinou osobou, od které Macron přijme kritiku.

První dámy čekají. Trumpovi vyrazili do Francie, přivítali je Macronovi První dámy čekají. Trumpovi vyrazili do Francie, přivítali je Macronovi | Reuters

Macron ochranář

Ukázalo se, že francouzský prezident je velmi ochranářský a už několikrát vystoupil na obranu své ženy. „Nedotýkejte se Brigitte,“ vyzval mnohokrát novináře. „Tenhle článek moji ženu uráží,“ reagoval na věci, které se o jeho ženě psaly v tisku. Dokonce vystoupil i proti tomu, když grafici vyretušovali její vrásky.

Lidé, kteří spolupracovali na Macronově kampani, ale uvedli, že je prezident také velmi žárlivý. „Brigitte Macronová byla hybatelkou celé kampaně. Plánovala s ním projevy i jeho strategii, ale když tam náhodou nebyla…jediné, co jsme celý den poslouchali, bylo: Kde je Brigitte, zjistěte, kde je…kdyby tady byla Brigitte,“ sdělilo tisku několik z nich.

Žárlivý prezident?

„Manu o ni hrozně bojoval. Poznal ji ještě jako teenager, když byla vdaná a zamiloval se do ní a je do ní zamilovaný stejně teď jako před těmi 25 lety. Bojí se, že o ni přijde. Celý svůj pracovní režim přizpůsobil tak, aby s ní trávil, co nejvíc času. Snídají spolu každý den a většinou i večeří a přes den jsou v kontaktu,“ popsal blízký Macronových během rozhovoru s magazínem Closer.

„Můžete to pozorovat na všech fotkách a videích. Kdykoliv stojí vedle sebe, Manu ji chytí za ruku, obejme ji. Když někdo stojí mezi nimi, snaží se dostat vedle Brigitte. Nesnáší, když o ní někdo říká nebo píše něco nelichotivého,“ dodal. „Hledá v ní podporu a útěchu, je to očividné třeba, když se ho novináři ptali na Sýrii v její přítomnosti. Odpovídal, ale pevně svíral její ruku,“ vysvětlil dynamiku Macronových.

Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
Video se připravuje ...

Moc a vliv Brigitte

Sama Macronová řekla, že se necítí být první dámou Francie. „Jsem stále manželka Emmanuela Macrona a ne žena prezidenta. Byl to náročný rok, kamkoliv jdu, jsou novináři. Píší, co mám na sebe, jak se tvářím…málokoho však zajímá, co dělám. Je to unavující,“ postěžovala si Macronová v rozhovoru pro Le Monde. První dáma se jako bývalá učitelka velmi zajímá o plány ministerstva školství. Výrazně vystupuje proti školní šikaně a podporuje nové vzdělávací programy.

Macronová se podílí i na projektech podporující postižené lidi, je velmi aktivní v otázce ženských práv a rovnocennosti pohlaví. „Můžete to vidět také na něm, co zajímá Brigitte, zajímá i Emmanuela,“ uvedl další známý prvního páru. „Snažil se pro ni vytvořit oficiálnější roli, to se nepovedlo. Je ale jasné, že její názory ho značně ovlivňují. Pokud chcete, aby Emmanuel změnil názor, potřebujete mít Brigitte na své straně.“

Macronová o své roli

„Co mi vadí na roli první dámy? Hm, tahle práce nikdy nekončí. Musím dodržovat různá pravidla. Když jedeme někam do zahraničí, dostanu instrukce, kde stát, co říkat a jak se chovat. Vždycky jsem byla trochu rebel a snažím se hledat mezery ve svém programu a na chvilku utéct povinnostem. Pro Emmanuelův klid mu pak jen řeknu, kam jdu,“ zakončila rozhovor pro Le Monde.

 

renataren ( 6. května 2018 15:18 )

Macronová je akorát vyschlá stařena, co nemá na sobě ani gram tuku a svalů... Ta vysící kůže na vrásčitých pažích... Vždyť je na ní akorát ta kost a kůže ??

simplify ( 6. května 2018 12:28 )

No... krásná... štíhle vypadá pouze v oblečení, protože jinak je vidět, jak je vyzáblá, vrásčitá a seschlá.

borka30 ( 6. května 2018 12:24 )

Jak smyje všechny ty šminky, tak stará babička a vedle ní její syn.

lambrika ( 6. května 2018 10:29 )

Když se po ní schání ,tak volá : kde je mamina ? a dostává odpověď , že hlídá vnoučata

naidka ( 6. května 2018 09:48 )

A v usmolené rádiovce.

Zobrazit celou diskusi