„Když začínáme s pěstováním muškátů, měli bychom v první řadě myslet na to, že musíme rostlinám vytvořit příhodné podmínky,“ říká zahradník Roman Paťava a popisuje, jak bychom se na ně měli připravit.

„Předně potřebujeme vhodnou nádobu, ideálně samozavlažovací truhlík s odtokovými otvory, aby v něm nestála voda a nezahnívaly kořeny. Dále vybereme stanoviště, které by mělo být světlé a slunné, nejlépe jihozápadní stěnu. Při výběru sazenic zase dbáme na to, aby byly rostliny zdravé, sytě zelené, bez chorob a bez škůdců, s kvalitním kořenovým balem.“

Pokud máme muškáty od loňského roku, je situace trochu jiná. „Nejprve musíme odstříhat dlouhé výhony, odstranit musíme nekompromisně i květy, které v tuto chvíli rostlinu zbytečně vyčerpávají,“ vysvětluje odborník. Zredukovat můžeme i původní kořenový bal a můžeme vyměnit či dosypat substrát, popřípadě přesadit je do nového truhlíku.

Žížalí voda a hnojení

„V tuto chvíli bude rostlina potřebovat co nejvíce živin a rovněž se musíme postarat o to, aby rostlina ty živiny přijímala. K tomu se dá použít tzv. žížalí voda,“ doporučuje zahradník s tím, že se jedná o extrakt z vermikompostu neboli speciálního způsobu rozkladu organického odpadu na použitelnou hmotu s využitím kalifornských žížal, které do něj přidávají množství důležitých látek, které mají schopnost urychlit hnojení. „Díky tomu jsou pak rostliny velice vitální, dobře a rychle přijímají živiny, pěkně narůstají a tvoří spoustu nových květů.

Muškáty, ale i jiné balkonové rostliny, kvetou v podstatě po celou sezonu až do zámrazu, a proto potřebují skutečně hodně živin a péče, mj. pravidelné a přiměřené hnojení. Pokud bychom je přehnojili, především v té počáteční fázi, mohli bychom rostlinkám velice uškodit. Například jim spálit kořeny. Nebo by se mohlo stát, že pouze porostou, ale nepokvetou.

Ideální je hnojit hnojivem, které obsahuje hodně živin, dusík pro růst, draslík pro pevnost a odolnost, fosfor je důležitý pro zakládání květů a kořenění rostlin,“ radí odborník. S přihnojováním je podle jeho slov dobré začít zhruba čtyři týdny po výsadbě a hnojit je třeba jeden týden hnojivem pro balkonové rostliny a druhý týden zmiňovaným žížalím čajem.

Zálivka jen mírná

A protože muškáty pocházejí z Afriky, jsou spíše suchomilné a lépe snášejí vysušení než dlouhodobé přemokření. „Zalévat bychom měli s mírou, nejlepší je si vždy na substrát sáhnout a zjistit, zda ještě není mokrý, případně zalévat, až budeme mít pocit, že je oschlejší. Co se doby zalévání týče, držme se osvědčených rad – tedy ráno nebo vpodvečer, rozhodně ne ledovou vodou a za přímého slunečního svitu,“ uzavírá svá doporučení Roman Paťava.