Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co dělat, když smrdí odpad? Vyzkoušejte osvědčené triky!

/
  • (istock.cz)
    10. ledna 2024 ● 06:00

    Zapáchající odpad v domácnosti dokáže znepříjemnit život, přitom existuje hned několik snadných řešení, jak dát vše do pořádku. Pokud vám pomalu odtéká odpad ve vaně, sprše či umyvadle nebo cítíte zápach ze dřezu, na vině jsou nejčastěji zbytky jídla, vlasů, mýdla a další nečistoty, které odpad ucpaly. A jak se s tím vypořádat?

     

  • 1.

    Bez chemie

    Autor: istock.cz

    Pokud cítíte zápach z odpadu v koupelně nebo z dřezu, zkuste se ho zbavit přírodní cestou. Vše, co budete potřebovat, najdete v kuchyni. Připravte si směs – smíchejte sáček jedlé sody, přidejte asi dvě deci octa a vše nasypte do odpadu. Nechte působit patnáct až dvacet minut a poté zalijte horkou vodou. Po celou dobu buďte opatrná, kdyby došlo k prudkému vychrlení nečistot. Ocet se sodou dokáže rozpustit mastnotu a usazeniny, které ve většině případů mohou být příčinou zápachu.

    Další možností je použití prášku do pečiva, který zalijete octem. Po tři čtvrtě hodiny prolijte výlevku vroucí vodou. Pomáhá také nasypat do odpadu několik lžiček soli a následně propláchnout horkou vodou.

  • 2.

    Máte colu?

    Autor: istock.cz

    Pro neutralizaci zápachu výborně funguje cola. Látky obsažené v tomto nápoji často udělají vůči smradlavému odtoku výbornou práci. Nechte tekutinu v odpadu přes noc a ráno propláchněte odpad vroucí vodou.

  • 3.

    Gumový zvon

    Autor: istock.cz

    Téhle vychytávce nikdy neodzvoní. Klasický gumový zvon je rychlá a efektivní pomoc, jak zatočit s ucpaným odpadem. V drogerii ho pořídíte jen za několik desítek korun. Ucpěte otvor špuntem, napusťte trochu vody, mokrým hadrem ucpěte přepadový otvor, odšpuntujte a přiložte zvon tak, aby neunikal vzduch. Pumpováním vznikne podtlak, který trubky uvolní. Vodní vír je znamením, že odpad znovu funguje, jak má.

  • 4.

    Rychlí pomocníci

    Autor: istock.cz

    Jestli vás zápach z odpadu s železnou pravidelností deptá, zatočte s ním pomocí chemického pročištění. Nejpoužívanějším čisticím prostředkem v našich domácnostech je Krtek. Krtek na čištění odpadů je velice účinná, ale agresivní chemikálie, kterou ale nelze použít na hliníkové potrubí.

  • 5.

    Funguje prevence

    Autor: istock.cz

    Pokud se ucpanému a zapáchajícímu odpadu chcete vyhnout, myslete na prevenci. V koupelně i kuchyni používejte sítko a pravidelně odpady čistěte.

Články odjinud

Dnešní horoskopy