Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusové chtějí informace o vyšetřování otravy bývalého agenta Skripala a jeho dcery

Autor: ČTK - 
1. dubna 2018
21:51

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby mu poskytla informace o vyšetřování případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury. Informovala o tom dnes agentura AP. Už v sobotu Moskva zveřejnila seznam otázek, na které požaduje odpověď v souvislosti s kauzou Skripal od Británie a Francie.

Ruská mise při OPCW zaslala sekretariátu organizace podle ministerstva zahraničí seznam celkem třinácti otázek. Ptá se například, o jakou pomoc Británie organizaci požádala, jaké informace Londýn OPCW poskytl či jaká metoda byla použita při sbírání vzorků látky použité při útoku na Sergeje a Juliji Skripalovy.

Británie před časem požádala odborníky OPCW, aby se podíleli na analýze látky, která Skripala a jeho dceru otrávila. Podle Británie jde o nervově paralytickou látku novičok, již vyvinula armáda Sovětského svazu.

Už v sobotu ruské ministerstvo zahraničí informovalo, že do Londýna a Paříže poslalo seznam otázek ke kauze Skripal. Ptá se například na zdravotní stav Skripalových, jak se podařilo britským odborníkům tak rychle identifikovat nervově paralytickou látku použitou při útoku v Salisbury či jak je do vyšetřování zapojena Francie.

Jak bude Rusko postupovat v případě, že na svoje otázky nedostane odpověď, ministerstvo zahraničí neuvedlo.

Video  Rusové udeřili na Česko kvůli novičoku. A ČSSD už zase vyhání Babiše z vlády  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Británie tvrdí, že za útokem na Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Moskva to odmítá. Kvůli kauze Skripal vypověděly téměř tři desítky zemí kolem 150 ruských diplomatů. U většiny států reagovala Moskva recipročně a vypověděla stejný počet pracovníků příslušných ambasád.

sovca ( 2. dubna 2018 05:30 )

Skripala zradil Rusko a určitě hned všechny agenty vyzradil,takže by Rusům nic nepomohlo,že ho zlikvidují.Naopak Anglie,Francie,USA a další,potřebují Rusko zdiskreditovat a hodí se jim k tomu každá svi....a. Jak s Anglií tak s Francií máme své historické zkušenosti a USA-největší agresor na světě jim radí jak na to.Kdyby Rusové zlikvidovali zrádce Skripalu,určitě by to vymysleli lépe.

Samo ( 2. dubna 2018 04:23 )

Tady se máte vyjadřovat k požadavku Rusů, aby jim Anglie odpověděla na 14 otázek a Francie na 10 otázek. A u nás na Valašsku by na své otázky dostali odpověď: A po čuňách byste nechtěli. Kdo měl odpovídat na otázky, byli v prvé řadě Rusové, protože likvidování jsou ruští azylanti ve Velké Británii ruskými agenty tajných služeb pomocí ruských jedů a navíc ve veřejném prostoru, aby se kolem toho udělal rozruch. Jsou to Rusové, kteří měli motiv zlikvidovat Skrípalu, protože znal jako bývalý vysoký důstojník GRÚ 300 agentů této služby i s jejich pravou identitou. To byl ten pravý motiv, proč jej zlikvidovali. A udělali to bezohledným a zvláště zavrženíhodným způsobem, na kterém je znát podpis Rusů.

Zobrazit celou diskusi