Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Doktory a vědmy čeká EET nejdřív za rok. Novelu může zhatit nový ministr

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. února 2018
05:13

Už několik dní měla podle plánů ministerstva financí začít třetí a čtvrtá vlna elektronické evidence tržeb. Ty by přinesly povinné účtenky se státními kódy u lékařů, advokátů, ale třeba také stánkového prodeje, vybraných řemeslníků nebo vědem. Jenže zasáhl Ústavní soud a ministryně financí slibovala do dvou měsíců novelu zákona. Aktuálně se k ní má ale teprve vyjadřovat odborná veřejnost, pak ostatní resorty, dál ještě vláda a parlament. Třetí a čtvrtá vlna se ale nejspíš sloučí v jedinou, a ta přijde nejdříve příští rok. Evidence se naopak od 1. března přestane vztahovat na platby kartou, stejně tak z účtenek zmizí DIČ podnikatele obsahující rodné číslo.

„Když si dám dva měsíce, tak to bude sázka na jistotu,“ řekla v polovině prosince ministryně Alena Schillerová (za ANO). Bylo to krátce poté, co Ústavní soud na neurčito odložil náběh třetí a čtvrté vlny EET s tím, že je třeba vyhodnotit dopady a vyřešit vše novelou zákona.

Legislativní úprava je sice ze strany ministerstva financí v tuto chvíli hotová, o finální verzi ale stále ještě nejde. Dílčí změny mohou přijít v rámci konzultací s podnikateli i kolegy z vlády. Novela ještě nedoputovala ani do meziresortního připomínkového řízení a čeká ji tak teprve za několik týdnů schvalování na vládě, pak zřejmě tři čtení ve Sněmovně a projednání v Senátu.

„V současné době intenzivně konzultujeme návrh se zástupci podnikatelských svazů a asociací tak, aby výsledná podoba novely měla co nejširší podporu odborné veřejnosti. Poté ministerstvo financí návrh novely rozešle členům vlády i dalším subjektům do vnějšího připomínkového řízení,“ informovala Blesk Zprávy ministryně financí Schillerová.

Schillerová přiznává: Je to na dlouhé lokte

Sama Schillerová ale přiznává, že novela zákona o EET bude ještě „na dlouhé lokte“. „S ohledem na obvyklou délku legislativního procesu nelze očekávat, že by měla vzniknout povinnost evidovat tržby i pro podnikatele ze třetí a čtvrté fáze dříve než v první polovině roku 2019. Přesný termín však bude záviset na délce legislativního procesu,“ míní bývalá náměstkyně Andreje Babiše.

Zatím to ale vypadá, že obě zbývající vlny elektronické evidence tržeb začnou naráz, nikoliv s tříměsíčním rozestupem. Kdy to bude, na to bude mít zřejmě vliv i opozice, která celý systém dlouhodobě kritizuje. S jeho úplným zrušením zákona ale u Ústavního soudu neuspěla, škrtl jen některé odstavce. Není tak vyloučené ani to, že se obě vlny budou buď odkládat výrazně déle, nebo dokonce nezačnou platit vůbec.

V roce 2019 ale už současná ministryně v demisi nebude možná na svém postu. Jednání o novém složení vlády se sice protahují, ale podmínky některých stran hovoří mimo jiné o obsazení ministerstva financí tak, aby nezůstalo v rukou hnutí ANO. Především kvůli podezření Andreje Babiše z dotačního podvodu kolem Čapího hnízda.

„Budeme hledat pro návrh politickou podporu,“ reagovala Schillerová stručně na dotaz, zda se obává zásahů do novely právě v souvislosti se vznikem nové vlády.

Končí evidence plateb kartou i údaje DIČ

Zatímco dvě vlny EET v první polovině tohoto roku vůbec nevejdou v platnost, od 1. března zmizí povinnost na účtenkách uvádět DIČ (daňové identifikační číslo) podnikatele. Především proto, že je složeno z rodného čísla. Podle novely by se ale tato povinnost pro některé podnikatele měla vrátit. Nebude se to ale týkat případů, kdy toto číslo obsahuje rodné číslo poplatníka. Resort to odůvodňuje tím, že by neuváděním DIČ byly „narušeny kontrolní mechanismy údajů uvedených na účtence“.

S 1. březnovým dnem, tedy ve čtvrtek, skončí také povinnost evidovat platby platebními kartami. Kritici označovali nařízení od počátku za nesmysl především proto, že všechny elektronické platby jsou už tak snadno dohledatelné.

Video  Nové EET pokladny: Umí i „trknout“ obsluhu, když ignoruje hosta  - Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček
Video se připravuje ...

arne100 ( 27. února 2018 11:30 )

Tady v Česku se bojí ETT pouze zloději kteří okrádali a cpaly si daně do kapsy nyní se bouří.Jak by mohli podporovat pracovníky na černo kdyby neokrádali.

priserka ( 27. února 2018 10:10 )

Všichni, kteří bojují proti EET v minulosti odváděli daně tak jak měli nebo šidili a teď se jim to proto nehodí. Náklady na pořízení jsou opravdu tak vysoké, že to podnikatele položí ?

lambrika ( 27. února 2018 09:56 )

pajaad: TAK JEŠTĚ JEDNOU - polopatický ! V roce 1994 jsem dostala ve Švýcarsku účtenku na běžným trhu na ulici. Nás to překvapilo , ale tam to bylo normální. Chyba není v textu , ale v čtení !

pajaad ( 27. února 2018 09:10 )

Možná by jsme se divili, kolik jich je... , ale doktoři a hlavně právníci, by si jistě EET zasloužili už teď...

pajaad ( 27. února 2018 09:06 )

Myslela jsem u nás v republice, raději to napíši polopaticky.... Chcete říci, že jste před rokem 2017 v České republice nedostala účtenku? Tak tedy nevím, kde jste nakupovala, zřejmě jste podporovala Ťamany...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa