Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ústavní soud proškrtal zákon o EET. Lékaři, pekaři i vědmy z evidence unikli

Autor: base, ČTK, zst - 
15. prosince 2017
11:20

Ústavní soud (ÚS) v pátek zrušil plánovaný náběh třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb (EET). Po jejich startu měly tržby elektronicky evidovat už i lékaři, pekaři, kadeřnice, ale třeba také věštkyně. S odloženou platností škrtli soudci i několik dalších ustanovení zákona o EET. Třetí a čtvrtá vlna není podle nálezu sama o sobě protiústavní, ale může začít až po důkladnějším zvážení dopadů a vymezení výjimek přímo v zákoně, ne jen ve vládním nařízení. Normu zpochybnilo 41 opozičních poslanců

Třetí vlna se měla od března 2018 týkat třeba stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Od června 2018 se do systému měli zapojit také vybraní řemeslníci. Jako celek ale zákon obstál a dál platí. Podle soudců sleduje EET legitimní cíl - účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí.

U třetí a čtvrté vlny je podle ÚS nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. „Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo,“ řekl při odůvodnění soudce Josef Fiala.

Na prodej kaprů vládní nařízení nestačí

Případné výjimky z EET je nutné upravit zákonem, nikoliv jen cestou vládního nařízení. Proto soud zrušil sérii zmocňovacích ustanovení, díky kterým vláda mohla některé tržby vyloučit z EET úplně, případně je převést do zjednodušeného režimu. Jen do konce příštího roku zůstane v platnosti již vydané nařízení, které vyřadilo z EET prodej vánočních kaprů a tržby těžce zrakově postižených.

„Buďto musí to, na koho nedopadne evidence tržeb, stanovit přímo zákonodárce, anebo musí stanovit pro vládu taková kritéria, aby byla předem seznatelná,“ uvedl předseda ÚS Pavel Rychetský. Kritizované předčasné ukončení rozpravy při schvalování zákona o evidenci tržeb se důvodem k jeho zrušení nestalo. Bylo to sice v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, nicméně opozice měla před tím dost prostoru uplatnit své názory, plyne z nálezu ÚS.

Ústavní soud s odloženou platností škrtl několik paragrafů zákona o evidenci tržeb. S návrhem na zrušení celé normy o EET pravicoví poslanci neuspěli Ústavní soud s odloženou platností škrtl několik paragrafů zákona o evidenci tržeb. S návrhem na zrušení celé normy o EET pravicoví poslanci neuspěli | Jiří Nováček / Blesk

E-shopům se uleví, rodná čísla zmizí

Návrh na zrušení zákona nebo některých jeho součástí podala ještě v minulém volebním období skupina 41 poslanců z pravice. Uspěli například s návrhem na zrušení ustanovení, jež prý způsobovala potíže u bezhotovostních plateb a v činnosti internetových obchodů. 

ržby z bezhotovostních převodů jsou podle ÚS dobře dohledatelné a není dostatečně silný zájem státu na jejich plošné evidenci. Ustanovení budou platit jen do konce února 2018, stejně jako část úpravy identifikačních údajů na účtence. Pravici vadilo, že se tam u fyzických podnikajících osob objevuje i rodné číslo.

Dvě ze zrušených ustanovení zákona o EET podle poslanců komplikovala evidenci u bezhotovostních plateb a internetových obchodů. Budou platit do února. Ústavní soud zasáhl také do úpravy identifikačních údajů na účtence. Pravici vadilo, že se tam u fyzických podnikajících osob objevuje i rodné číslo.

Proškrtání zákona slaví především ODS. „Obraťte se na paní Schillerovou,“ odkázal premiér Andrej Babiš (ANO) s dotazy na EET redaktora Blesk Zpráv na novou ministryni financí. Alena Schillerová pak uvedla, že je ráda, že norma jako celek vydržela.

Opozici rozohnil konec debaty

Ústavní soudci obdrželi návrh sepsaný advokátem Zdeňkem Koudelkou loni v červnu. Nález připravoval soudce Josef Fiala. Plénum, tedy sbor všech ústavních soudců, o něm opakovaně diskutovalo, tento týden dospělo ke konečnému rozhodnutí. K tomu ÚS řekl, že ukončení rozpravy při schvalování EET bylo v rozporu s jednacím řádem. Opozice ale měla prostor uplatnit své názory. Důvod pro zrušení zákona to není.

Vládní většina podle návrhu prosadila EET i za cenu porušení zákonné procedury. Rozprava skončila ve třetím čtení, aniž někteří opoziční poslanci dostali prostor k vystoupení. Návrh kritizuje také obsah zákona a jeho dopady, třeba na malé živnostníky nebo důchodce, kteří si přivydělávají prodejem.

Kritici: Vláda postupovala jako za Hitlera

„Jednání vládní většiny by nepřekvapilo, pokud by šlo o postup vládní moci v německém Říšském sněmu při projednávání zmocňovacího zákona navrženého kancléřem Adolfem Hitlerem v roce 1933. Proč však takové metody používat pro návrh Andreje Babiše?“ stojí v návrhu. Vláda zdůvodňovala ukončení diskuse po zhruba 25 hodinách tím, že všichni poslanci měli dost času na vyjádření a že vystupující se ve svých komentářích opakovali.

Návrh kritizuje nejen proceduru přijetí, ale také obsah zákona a jeho dopady, třeba na malé živnostníky nebo důchodce, kteří si příležitostně vydělávají prodejem. Nejsou významní z hlediska státní kasy, ale jejich činnost má smysl pro místní komunitu a pro ně samotné.

„Chtít po takovýchto jedincích zakoupení elektronické pokladny je daňově zbytečné, lidsky hloupé a ve svém důsledku i protiprávní, jelikož základním právním principem je to, že právo má být rozumné,“ napsali pravicoví poslanci.

Po kontrolách zavřelo 11 provozoven

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL si od zavedení EET slibovala omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, pravicová opozice se naopak obávala, že nové opatření zlikviduje řadu drobných živnostníků. Po roce fungování eviduje systém EET tržby 161 tisíc podnikatelů. Dalších zhruba 300 tisíc by se do něj mělo zapojit příští rok ve třetí a čtvrté vlně, ale objevují se úvahy o možných změnách.

Ministerstvo financí si pochvaluje pozitivní dopad EET na rozpočet. Podle odhadu jen na dani z přidané hodnoty přinesla EET od ledna do konce listopadu navíc 4,1 miliardy korun. Obavy, že EET zlikviduje drobné živnostníky, se prý zatím nepotvrdily.

Úřady za rok fungování EET provedly 76 761 kontrol a uložily 4000 pokut za 38,4 milionu korun. Kvůli neplnění EET správa uzavřela 11 provozoven, z toho pět už obnovilo svou činnost. Podle listopadového průzkumu agentury STEM pro finanční správu se 64 procent lidí domnívá, že EET je pozitivní opatření. Při zavádění EET to bylo 63 procent lidí.

Demonstrace proti elektronické evidenci tržeb Demonstrace proti elektronické evidenci tržeb | ČTK

anna1234 ( 15. prosince 2017 15:09 )

.. a co to má společného s EET?

mamlas ( 15. prosince 2017 14:39 )

Ale notak, snad byste nechtěl národ udavačů v čele s agentem STBurešem připravit o možnost (ne)výhry, ačkoli všichni vědí, že je to zmanipulované jako kdysi BINGO s Rosákem.

verka1 ( 15. prosince 2017 13:46 )

lékaři chtějí po pojišťovnách peníze za úkony, které neprovedli. No, ale úředníci na pojišťovnách taky kradou. Pak nejsou peníze pro nemocné.

jkosti ( 15. prosince 2017 13:29 )

Týká se to pouze plateb v hotovosti, co platíte u doktora? Maximálně nějaké poplatky za preventivní prohlídku pro zaměstnavatele nebo potvrzení k řidičáku. To co platí pojišťovna lékařům si fakturují podle výkonů a to s EET nemá nic společného. Asi o této problematice hodně lidí nemá přehled a neví o co se jená.

mamlas ( 15. prosince 2017 13:22 )

Teď už jen stačí, aby Babiše zase vydali k trestnímu stíhání a půjde bručet, protože důkazy na jeho nezákonnou činnost už policie má a právě na jejich základě požadují zbavit Babiše imunity.

Zobrazit celou diskusi