Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Operátoři se děsí. EET účtenka bude za každý hovor a SMS z předplacené karty

Autor: Mii - 
25. dubna 2017
11:40

Třetí vlna zavedení elektronické evidence tržeb (EET) se od března 2018 bude týkat i předplacených SIM karet. Lidem s kartami „na kredit“ tak budou od operátorů za každou odeslanou SMS, vykonaný hovor nebo připojení k internetu chodit účtenky. Operátoři se děsí, že to jejich zákazníkydi zahltí. Problému si všimly Lidovky.cz

Za zařazení předplacených karet do EET může druhý odstavec paragrafu čtyři zákona o elektronické evidenci tržeb, který se vztahuje na různé typy elektronických peněženek, čipových karet, kuponů, voucherů a dalších typů platebních nástrojů u kterých dochází k nabití a následnému čerpání nabitého kreditu.

Z této definice se tak zákon vztahuje právě na předplacené karty, které jsou nejtypičtějším příkladem podobné aktivity.

EET bude podléhat jak jejich nabití, tak jejich čerpání. „Dle našeho názoru stávající právní úprava operátorům nařizuje, aby za každé využití předplacené služby vystavovali po implementaci třetí vlny EET daňový doklad včetně FIK kódu,“ potvrdil pro Lidovky.cz výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Co si o EET myslí stánkaři v Brně? Podívejte se na video:

Problémem ale je, že SMS, hovory a připojení k datové sítí představuje desítky milionů transakcí za den. Nejen, že se tak zahltí zákazníkův mobilní telefon nebo e-mailová adresa účtenkami, ale zároveň se výrazně zatíží servery Finanční správy. Pro představu – z jednoho mobilního čísla odejde ročně v průměru 572 esemesek. A předplacené karty používá pět milionů Čechů.

Smrt virtuálních operátorů

Ministerstvo Andreje Babiše (ANO) o problému ví, ale jak jej chce řešit, zatím neuvedlo. „Ministerstvo financí v současnosti jedná s mobilními operátory. Hlavním cílem společných jednání je nalézt vhodné řešení pro poskytovatele těchto služeb,“ uvedla Michaela Tesařová z oddělení vnějších vztahů a komunikace resortu financí.

Proč se do finální podoby zákona ustanovení dostalo, i když jej operátoři připomínkovali, není jasné. Nebude se každopádně týkat jen O2, T-Mobile a Vodafone, ale i dalších 200 virtuálních operátorů, kteří prostřednictvím jejich sítí fungují. To je i případ služby BLESKmobil.  

„Na to nám tablet a termotiskárna nebude stačit. Takové robustní technické řešení bude spojeno s velkými náklady. Pro menší virtuály to bude znamenat urychlení konce,“sdělil pro Lidovky.cz ředitel virtuálního operátora SazkaMobil Jan Schmiedhammer. Jak vysoké tyto náklady budou, nelze podle Schmiedhammera v tuto chvíli přesně říci, podle něho ale půjde o miliony.

Březnová vlna rozšíření EET je třetí. V červnu 2018 pak bude následovat poslední čtvrtá. Ministerstvo financí předpokládá, že jakmile bude proces zavedení evidence završen, státní kasa si ročně polepší o 18 miliard korun. Jako první začala platit povinnost evidovat tržby elektronicky pro podnikatele v pohostinství a ubytovacích službách v prosinci 2016.

djaba ( 26. dubna 2017 10:16 )

 To snad vymyslel aktivní horlivý blb .Na co asi máme email a kdo chce , může si tisknout účtenky doma do alelůja .A co takhle dalekohled na mince nebo mechanický automat na žvýkačky .Nebo dokonce mobilní WC ?

agfor ( 25. dubna 2017 12:38 )

Operátoři se bát nemusí. V době 3. vlny EET už bude Blbiš sedět v kriminále a EET bude zrušeno.

Zobrazit celou diskusi