Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

EET měla na Silvestra problémy: Zasekly se registrace

Autor: ČTK, Mii - 
2. ledna 2017
13:00

Systém elektronické evidence tržeb (EET), který zpracovává údaje o zaslaných tržbách, fungoval během Silvestra bez problémů. Některé další části celého systému měly ale krátkodobý výpadek. Plynulost evidovaní účtenek ovšem nijak ohrožena nebyla. ČTK o tom v pondělí informovala mluvčí finanční správy Petra Patlachová.

Mezi 17:00 a 19:00 byly kvůli síťovým problémům částečně nedostupné některé funkce Daňového portálu. Nebylo tak možné se například zaregistrovat k EET a získat certifikát potřebný pro pokladní zařízení. Podnikatelé si rovněž nemohli ověřit vlastní zaevidované tržby.

Podnikatel, jenž hodlá evidovat tržby, totiž musí před zahájením EET požádat Finanční správu o autentizační údaje, které mu přihlášení na Daňový portál umožní. Po přihlášení si podnikatel na portále zaeviduje své provozovny a vygeneruje certifikát, který poté nainstaluje do svého pokladního zařízení. 

První měsíc fungování EET

Restauratéři a hoteliéři mají povinnost elektronicky evidovat tržby od 1. prosince 2016. Za téměř měsíc fungování (do 29. prosince) odeslali do systému EET zhruba 73,7 milionu účtenek. Zároveň finanční správa eviduje zhruba 1900 oznámení o nevydání účtenky. 

Do EET je zatím zapojeno 42 277 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se měla první vlna EET týkat zhruba 40 000 podnikatelů. Finanční správa však registruje téměř 55 000 vydaných žádostí o autentizační údaje. 

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje. Podle ní systém zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od letošního března zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Blackhole ( 2. března 2017 09:36 )

EET a krach hospůdek...........??? Hysterie, kterou nás už několik týdnů krmí, je nechutná. Zavádění EET je prezentováno skoro jako zločin století, je to přirovnáváno ke znárodnění a dění po roce 1948, ale já se tedy ptám : Proč se titíž podnikatelé neozvali stejně razantně a proč jim média nedávala stejný prostor, když před cca 8 lety zvýšil Kalousek sazbu DPH za jejich služby o 50% - z 15 na 21 ???.... když jim Brusel nařídil, že musí mít v kuchyních bezdotykové vodovodní baterie, když jim titíž zločinci nařídili, že "hotovky" se smí "skladovat" jen pár hodin, takže to, co se uvaří před polednem, se nesmí nabízet ani k večeři. A tak bych mohl uvést desítky nařízení, po kterých by museli krachnout daleko rychleji, než když si pořídí kasu za 5 - 20 tisíc korun a ta je investicí na desítky let ! Podnikatel, který nemá buď v provozovně počítač s internetovým připojením, je už dlouhá léta unikát. Kdo neumí zacházet s JEDNODUCHÝMI PROGRAMY na PC , je NEGRAMOT a nepatří do této doby. Kdo nemá webovou stránku, na které si potencionální návštěvník najde veškeré informace o ubytování v jeho penzionu, nebo hotýlku, ten NEEXISTUJE. Neumím si představit, že nějakého normálního podnikatele v tomto oboru může ohrozit to, že při placení vystaví jak hostu v restauraci, tak v ubytovacím zařízení NORMÁLNÍ ÚČTENKU a odklikne ji na počítači s nasměrováním na MF. Proč se nikde v médiích stejně razantně a často nemluví o tom, že současně se zavedením EET snížil Babiš sazbu DPH zpátky na 15% , takže hospodští při tržbě např. 1000 Kč neodvedou státu 210 Kč, ale jen 150 Kč?! Na každé tisícikoruně tak hospodský ušetří 60 Kč ! To není potřeba zveřejňovat ??? Nechám na každém z Vás, aby si z toho všeho udělali zdravý a objektivní úsudek, co se v této zemi děje a jak nás média opět, stejně jako např : o imigrační vlně, islamizaci Evropy atd. informují a kam naše myšlení zkouší nasměrovat. Co z toho plyne ? N E V Ě Ř I T ---- M É D I Í M !!!

havran2 ( 2. ledna 2017 14:00 )

Chemik neměl čas,byl ožralý,na Silvestra,po silvestru ! ! !

PETR_50 ( 2. ledna 2017 13:42 )

TAK SE ZASE TOLIK ASI NESTALO,KDYŽ JE ČLÁNEK TAKOVÝ VLÍDNÝ A CHYBÍ VYJÁDŘENÍ CHEMIKA-ALKOHOLIKA KALOUSKA.

Zobrazit celou diskusi