Pivo je tady bez účtenky, členové se na provoz skládají. Jídlo si přinese každý sám. Část prostor je vyhrazena kuřákům, poblíž výčepu zase sedí odpůrci nikotinu. V klubovně se ladí hudební nástroje všeho druhu. Spontánní muzicírování je totiž vášní a zároveň podle stanov zájmovou činností drtivé většiny ze 130 registrovaných členů.

Vše před lety »spískala« čiperná důchodkyně Dagmar Krylová (69). Vadilo jí, jak lidem ubývá možností se někde scházet. „Žiji na vesnici a vidím, jak krachují i hospody, poslední ostrůvek zábavy. Tak jsem vymyslela Klub labužnických pohodářů,“ vysvětluje Krylová. V třebíčské klubovně ji bez ustání zdraví jeden tramp za druhým. Nejen pro ně je totiž Máma labužníků!

Máma labužníků se vším poradí

Paní Krylovou napadlo jednoduché řešení. Nadšenci, které spojuje zájmová činnost, založí spolek. Přijmou stanovy, zaevidují členy, získají registraci u rejstříkových soudů, doloží konkrétní činnost. A začnou se scházet v objektech, které v místě jejich bydliště zejí prázdnotou. Někdejší kulturní domy, kluby, hospůdky na vesnicích, ale i ve městech.

Dnes má Klub labužnických pohodářů více než sedm tisíc členů a pod jeho křídla míří další a další spolky z celého Česka. Dagmar Krylová coby předsedkyně a zakladatelka klubu ve všem poradí tak, aby zákonu bylo učiněno za dost.

„Platí třeba, že nelze v klubovně načepovat pivo cizí osobě. Musí jít o člena. Kdo chce vstoupit, musí se zaregistrovat a zaplatit příspěvek. A spolek má právo rozhodnout, zda ho příjme,“ upozorňuje na jednu z podmínek Krylová.

Trampové sobě!

Trampové z klubovny U šesti strun neskrývají nadšení, v dubnu oslaví první rok existence spolku. Scházejí se ve středu, v pátek a o víkendech. „Dlouho jsme řešili, kam se vrtneme. Nakonec jsme narazili na tuto zavřenou hospodu, majitelka už nedokázala provoz utáhnout. Teď se o ni staráme, pořádáme v ní koncerty, bály. Nebo přijdete jen tak na pokec. A vyrážíme odtud na potlachy,“ vysvětlil Blesku prezident trampského spolku Petr Augustin.

Pracuje na letišti v Čáslavi, tramping a spolková klubovna je jeho srdeční záležitostí. „Na akce si přineseme jídlo, skládáme se na pivo, kdo chce, může si zakouřit. Zveme sem kapely, pořádáme jam session. Známe se navzájem desítky let. Každého nového člena si proklepneme. Po roce rozhodne představenstvo, zda ho přijmeme nastálo. Nechceme žádné výtržníky, potížisty nebo opilce,“ vysvětluje Petr.

Všichni respektují stanovy a klubové povinnosti. Dvacetičlenné představenstvo rozhoduje, jak zchátralou hospodu, dnes klubovnu, vylepšit. Na konci roku se otevřou speciální schránky na zdi s penězi, které z akcí zbyly navíc. Použijí se třeba na vymalování, opravu židlí a stolů nebo zaplacení hudební skupiny.

S úředníkem v zádech  

Třebíčský spolek je jedním z mála, který se nebrání publicitě. „Nemáme co skrývat, dodržujeme platnou legislativu. Nejsme hospoda, nepodnikáme. Spojuje nás láska k trampingu,“ ubezpečuje Augustin.

A Dagmar Krylová pokyvuje hlavou. „Bohužel v řadě míst jsou nedůvěřiví, setkali se totiž se zastrašováním ze strany úřadů. To třeba přijde úředník a hrozí, že lidem klubovnu zavře. Přitom si ani neověří, co říká zákon,“ tvrdí žena, která své spolky brání v nekonečné přetahované s úředním šimlem.

„Ve Slavniči u Humpolce usilujeme už dva roky o otevření klubovny v bývalé hospodě pro spolek stolního tenisu. Jenže místní udavač napsal na finančák a vše se vleče,“ povzdechne si Dagmar Krylová, která už za pár dní převezme opuštěnou hospodu v Úsobí u Havlíčkova Brodu. Co se v ní bude dít? Najde v ní zázemí tamní spolek šachistů!

O EET nebo zákaz kouření vůbec nejde

Krylovou rozčilují výtky, že zájmová sdružení se elegantně vyhnula EET a květnovému zákazu kouření. Na konzumaci jídla, čepování piva či kouření v klubových prostorách se  zákon nevztahuje. Hlavní přínos labužníků je podle ní totiž úplně někde jinde.

„Čím dál víc lidí nechce papučovou kulturu. Jen nemají možnost se scházet, o čemž se mluví už dvacet let. Chtěla jsem to změnit a před 11 roky se pustila do tohoto projektu. Dávno před EET nebo zákazem kouření. A podívejte, jak se to ujalo! Lidi se chtějí společně bavit a zapomenout na běžné starosti včetně zákonů, které jim jen komplikují život,“ říká Dagmar Krylová alias Máma labužníků. 

Fotogalerie
16 fotografií