Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

První dáma ANO Schillerová v Hráčích: Vrátíme EET a školkovné! Kým by chtěla být v příští vládě?

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, vei - 
2. dubna 2024
05:00

Když se jí zeptáte, čím by chtěla být po volbách i vzhledem k tomu, že průzkumy věští hnutí ANO vítězství, potutelně se usmívá a tvrdí, že to je ještě daleko. Současná šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (60) ale každým slovem i dechem v pořadu Hráči potvrzuje, že by její kroky vedly zpátky na ministerstvo financí…

I když Schillerová tvrdí, že mezi ní, stranickým šéfem Andrejem Babišem (69) a stínovým premiérem Karlem Havlíčkem (54) neexistuje dohoda o rozdělení rolí po volbách, už má vymyšlené do detailu, jak by prosadila návrat svojí »lásky« - elektronické evidence tržeb. Systém, díky němuž je každá tržba obchodníka ihned posílána státní správě, což zamezuje únikům DPH, zrušila vláda Petra Fialy (59, ODS) ke konci roku 2022 i přes snahu opozice, aby si jej mohli podnikatelé dobrovolně nechat. Teď podle Schillerové titíž podnikatelé tvrdí: chceme EET zpátky. „Volají po tom samotní obchodníci na pracovní skupině, kde jsou převážně zástupci podnikatelských svazů. Většina podnikatelů se snaží chovat poctivě a oni mi i na těch schůzkách říkali: udělali jsme pořádek, vše propojili s daňovým systémem, s účetním systémem, a najednou je to pryč. Já za ty roky také vím, co nám bylo vyčítáno, oni to vědí taky. Hledali bychom konsenzus napříč politickým spektrem,“ říká exministryně financí.

Co po volbách s EET a školkovným?

Na dotaz moderátorky Very Renovici (38), zdali je takový konsensus s ODS, která s EET »zatočila«, vůbec možný, odpověděla šťouchancem do současného šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (60, ODS). „Tak i ten ministr financí musí předvést, co udělal s daňovými úniky. Proč má oproti plánu pokles o 24 miliard na DPH?“ rýpla si. „To není dáno jenom EET a my nechceme samozřejmě politický kapitál vynakládat na něco, co nedává smysl. Také se musíme poučit z různých výtek vůči tomu systému a z technologického posunu. Debatujeme o tom, jak to udělat,“ dodala však.

Co koalici neodpustí, je zrušení tzv. školkovného v rámci konsolidačního balíčku – tedy slevy na dani za zaplacené náklady na předškolní zařízení ve výši minimální mzdy (za rok 2023 to bylo 17 300 Kč). „To zrušení byla absolutní chyba. My chceme, aby rodiče šli pracovat, a ten argument, že to využívají ti bohatší, no co to je? Zavedli bychom to určitě znovu,“ řekla Schillerová v Hráčích. Na dotaz, zda by bylo školkovné ve stejné výši jako do roku 2023, neodpověděla. „O tom bychom debatovali a hledali další motivační aspekty pro zapojení žen, aby skloubily rodiny a pracovní život. Zajímají nás všechny nástroje,“ nastínila jen.

Rozpory s vládou kvůli důchodové reformě

V Hráčích s ní moderátorka probrala také výhrady, které má opozice k tzv. důchodové reformě, již se bude snažit prosadit ministr práce Marian Jurečka (43, KDU-ČSL). Ta v sobě obsahuje mimo jiné navýšení důchodového věku, zpomalování meziročního nárůstu penzí, dřívější důchod pro vybrané náročné profese, ale také reálný pokles tzv. výchovného, tedy pětistovky k důchodu za každé vychované dítě. „Vláda to chce postavit na takových nejasnostech, že se v 50 letech dozvíte, kdy půjdete do důchodu, chce úplně zrušit zastropování věku odchodu do důchodu, takže by to třeba nekončilo 68 lety. A chtějí to protlačit silou,“ kritizuje Schillerová kroky, o kterých tvrdí, že žádnou reformou nejsou, a podporu opozice podmiňuje tím, že dostane na stůl pravidelnou analýzu MPSV o době dožití a o době dožití lidí ve zdraví. Pokud pětikoalice reformu vzhledem ke své většině ve Sněmovně prosadí takříkajíc na sílu, tvrdí Schillerová, že dostane-li se její »parta« ke kormidlu, vše shodí a přepracuje.

Na dotaz, proč s relevantní důchodovou reformou nepřišlo už ANO vzhledem k tomu, že před pětikoalicí mělo v jednom volebním období ministry, v dalším rovnou i premiéra a bod důchodové reformy i v programovém prohlášení vlády, se politička odkázala na covid. Prý to nešlo stihnout. Když byla ministryní financí ve vládě s ČSSD, přitom sama navrhovala prolomení maximálního věku odchodu do důchodu právě na základě doby dožití. „Já jsem jenom chtěla, abychom jednali o tom, zda nenastala doba to o nějaký měsíc posunout. Na vládě jsem pro to nezískala podporu a nechali jsme to, jak to bylo,“ říká nyní.

Na další otázku, jestli to prostě není jenom boj opozice a koalice a dalších 10 let nebudeme mít reformu žádnou, se Schillerová ohradila. „Já nechápu, proč to není provázáno s třetím pilířem. Teď přišel Karel Havlíček s návrhem, ať se využijí peníze v penzijních fondech třeba na stavbu jaderných bloků a lidé z toho mají nějaké úroky. To jsou debaty, které měla vláda s námi vést. Toto není zákon na jedno použití. My se nevymlouváme, ale s námi se pořádně nemluví. Jsme pořád zváni na nějaké schůzky na oko, abychom se pak spolu smáli s ministrem Jurečkou do kamer. Když jsem pak chtěla podklady, nebylo z toho nic, tak jsem tam přestala chodit.“

Z kariérní úřednice na politický Olymp

Alena Schillerová se narodila v Brně, kde vystudovala práva na Masarykově univerzitě (před revolucí Univerzita Jana Evangelisty Purkyně). Roku 1990 získala titul JUDr., roku 2000 titul PhD. Začínala jako právnička na Finančním úřadu Brno-venkov, postupně se propracovala na post ředitelky odboru Genrálního finančního ředitelství. Roku 2016 si ji jako odbornou náměstkyni pro daně vybral tehdejší šéf státní kasy Babiš a mezi lety 2017 a 2021 vedla ministerstvo sama. Ve volbách do Sněmovny 2021 byla jako nestranička zvolena poslankyní na kandidátce ANO, posléze do hnutí vstoupila a nyní je jeho místopředsedkyní a šéfkou poslaneckého klubu. Je vdaná, má dvě dospělé děti - dceru a syna - a tři vnoučata.

Pokud vás zajímá více o tom, jaký má podle ní ANO koaliční potenciál, proč podle ní bude Babiš znovu premiér, proč je jí fuk, že její videa na sociální síti TikTok někteří považují za trapná, anebo jak politika nahlodala vztah její a jejího manžela, pusťte si celý díl Hráčů!

Video  Alena Schillerová v Hráčích: Proč ji to doma skřípe, jaký má vztah s Babišem a bude jednou prezidentkou?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Klikejte ve videu na témata, která vás zajímají nejvíc!

00:00 – 05:58 O současném rozdělení rolí v ANO mezi ni, Andreje Babiše a Karla Havlíčka.

05:59 – 11:45 O případné koalici s SPD.

11:45 – 14:38 O Janě Mračkové Vildumetzové jako potenciální ministryni vnitra.

14:39 – 16:52 O kandidátce do Evropského parlamentu a náhradě za Kláru Dostálovou.

16:53 – 23:27 O plánu navrátit Elektronickou evidenci tržeb.

23:28 – 29:08 O plánech hnutí ANO s DPH, dostane-li se ke kormidlu.

29:09 – 32:40 O plánu vrátit tzv. školkovné.

32:41 – 34:43 O více pásmech daně z příjmu.

34:44 – 44:45 O diskusích s koalicí na téma důchodová reforma a o všem, co by ANO bylo ochotno akceptovat.

44:46 – 47:05 O slovenských prezidentských volbách a o současném stavu česko-slovenských vztahů.

47:06 – 51:00 O dřívějších výrocích na téma míru vs. války a o tom, jak dnes vidí rusko-ukrajinský konflikt a Vladimira Putina.

51:01 – 53:37 O videích na TikToku.

53:38 – 01:02:38 O nadšení pro politiku, spolupráci s Jaroslavem Faltýnkem a sněmovní práci.

01:02:39 – 01:05:05 O konci hejtmana Moravskoslezského kraje za ANO a o tom, jak aktivní bude sama v kampani před krajskými volbami.

01:05:06 – 01:07:40 O začátcích v politice a o tom, jak to ovlivnilo její manželství.

01:07:41 – 01:09:07 O »špatné pověsti« Brna v české politice + pár vět hantecem.

01:09:08 – 01:10:41 O tom, zda by někdy kandidovala na prezidentku.

01:10:42 – 01:11:50 O poslední návštěvě u exprezidenta Miloše Zemana.

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí, nyní po Velikonocích až v úterý. V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

Video  Vizitka Alena Schillerová: Od úřednice na politický vrchol  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

obcan cesko ( 3. dubna 2024 20:11 )

TO:-la_ragazza- napsal jeden z NENAŽRANÝCH podnikatelů.... 😁 😁 😁

lucie13 ( 2. dubna 2024 22:18 )

přesně tak.
Podvádět tedy mohou hlavně plastičtí chirurgové, pokud zákroky nepřiznají v příjmech. Nevím ale, jaké předpisy se na provoz estetické chirurgie vztahují. Normální doktor jede přes pojišťovnu a může mít tak jedině nějaké poplatky navíc, na které nevydá účtenku.
Lékárny zase mohou prodat nějaké léky bez receptu, které oficiálně zlikvidovaly. Kdo chce podvádět, vždy něco najde.
U hospod zase musí být v poměru nákup zboží a prodej jídla/ pití.
Samozřejmě může hospodský načerno nakoupit potraviny a jídla bez účtenky prodat. Ale pokud nesedí množství nakoupeného zboží s prodejem, tak začne FÚ hledat, pokud není úředník podplacený.

lucie13 ( 2. dubna 2024 22:03 )

to sedí, stačí srovnat ceny a kvalitu potravin a třeba cenu elektřiny, kde česká vláda s ČEZem jebe lidi, i ldyž Temelín vyrábí za 0,25 CZK za kwh! A díky stupiditě Bruselu je jaderná elektřina najednou zelená energie

lucie13 ( 2. dubna 2024 22:00 )

Tak jste buď amatér ekonom nebo jste zamrzl někdy v 2015. Od 2016 je to povinnost skoro ve všech EU zemích ca. od 15.000€ ročního obratu nebo od 7.500€ obratu v hotovosti; kromě snad Španělska to mají všechny země na západ od nás a na východ i Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko s Maďarskem. Ale vy byste asi raději ekonomiku Srbska a jiných zkorumpovanějších států.
Zaměstnanci si nemohou z daní odepsat tolik jako OSVČ a pod., ale platí nepoměrně více z platu než OSVČ do státní pokladny. Tento nepoměr se musí změnit.
Takže nesouhlasím ani s nějakým 5 demoličním minimálním důchodem. Důchod není sociální dávka, ale má odrážet poměr, který člověk zaplatil. Pro srovnání, rakouský důchod se vyplácí 14x ročně- stejně jako měsíční plat- v soukromém sektoru až 16 ročních platů a tím i vyšší důchod, který se vyplácí 14x. K tomu má každá větší firma vlastní důchodové zabezpečení, které je pak ca. 300-500€ měsíčně k důchodu (doba a výše měsíčního vkladu).
Důchod není sociální dávka.

Kapsa Kapsik ( 2. dubna 2024 17:08 )

Maji vsichni prestat krast, a bude dobre..
EET neni dokonale, ale zajistilo by tech 24 miliard, ktere zas tem vladnim śaśkum utekly...

Zobrazit celou diskusi