Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kuřáci elektronických cigaret si připlatí. Z náplní se začíná vybírat spotřební daň

Autor: ČTK - 
1. dubna 2024
08:21

Dnes se začne plošně vybírat spotřební daň z elektronických cigaret, kterou zavedl vládní konsolidační balíček. V neděli skončilo tříměsíční přechodné období, kdy se na elektronické cigarety dovezené do Česka před začátkem roku nahlíželo jako na zdaněné. Spotřební daň je stanovena na 2,50 koruny za mililitr náplně do elektronických cigaret. V dalších letech se bude zvyšovat.

Vláda zavedla spotřební daň na elektronické cigarety současně se zvýšením spotřební daně na klasické tabákové výrobky. Zdanění je podle kabinetu v souladu s principy ochrany veřejného zdraví a s bojem proti závislostem. Zároveň by úprava měla zlepšit příjmovou stranu státního rozpočtu. Ministerstvo financí předpokládá, že zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků se letos celkově projeví růstem inkasa daně o 3,8 miliardy korun.

Loni se na spotřební dani z tabákových výrobků vybralo 53,1 miliardy korun, meziročně o 6,2 miliardy korun méně. Ministerstvo financí vysvětlovalo snížení inkasa změnou preferencí uživatelů tabákových výrobků, kteří se přesouvali od klasických cigaret k elektronickým.

Spotřební daň na elektronické cigarety by se v nadcházejících letech měla rovnoměrně zvyšovat. Do roku 2027 se její sazba každý rok zvýší o 2,50 koruny na mililitr náplně, v roce 2027 tak bude činit deset korun na mililitr.

Uživatel_5766095 ( 1. dubna 2024 17:07 )

Za co si u nás občané nepřiplatí článek neuvádí. Zdražování všeho je nutno, lid přijde o úspory a ředitel ČNB tímto obhájí roční výdělek třeba 4000000Kč.

Zobrazit celou diskusi