Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Guvernér ČNB Aleš Michl v Hráčích: Přijetí eura? Až doženeme Němce!

Autor: Vera Renovica - 
10. března 2024
05:00

Když prezident Petr Pavel (62) ve svém novoročním projevu oživil téma přijetí či nepřijetí eura, došla i na přetřes existence České národní banky. Ta má totiž na starosti zejména měnovou politiku. Jak v exkluzivním rozhovoru v pořadu Hráči prozradil guvernér centrální banky Aleš Michl (46), neznamenalo by ale zavedení eura její zánik.

„Na Slovensku si také nechali centrální banku, dokonce i guvernéra, který má na starost spolupráci s Evropskou centrální bankou. Fungovali bychom dál, jen bychom měli menší kompetenci,“ uvedl Michl. Vládě do případného rozhodování o euru nechce vstupovat, i když vlastně žádné »nehrozí« - koalice je ve shodě, že to není aktuální téma. „Pokud bude široká politická shoda, ať se politici shodnou a my zajistíme servis,“ řekl šéf ČNB v Hráčích. Odmítl ale říci, jak by sám hlasoval v případném referendu o přijetí eura. Jen naznačil, že dokud české mzdy nebudou bližší německým, nebude to pro Česko výhodné.

„V současnosti jsou české mzdy vůči německým zhruba na 56 procentech. Na začátku republiky v roce 1993 to bylo 10 procent, takže za sebou nějakou cestu máme,“ míní a dodává, že by nějaké dřívější zavedení eura přineslo inflační tlak na mzdy v Česku. „Čistě technicky by zaměstnanec Škodovky přesněji věděl, jakou má mzdu on v eurech versus, jakou má mzdu zaměstnanec ve Volkswagenu. Je zkrátka lepší přejít na euro, až ekonomika bude více sblížená s Německem,“ vysvětlil Michl svoji logiku.

V rozhovoru se vyjádřil také ke své někdejší spolupráci s Andrejem Babišem (69, ANO), která je mu vyčítána. „Měl jsem kontakt s Ministerstvem financí České republiky, které vedl pan Babiš, nastoupil jsem, podepsal poradenskou smlouvu, měl za to dohledatelný plat a ve smlouvě jsem měl ‚makroekonomická analýza a stabilita státního dluhu‘, a to se v té době dařilo, samozřejmě ne jenom mojí zásluhou. Dokázali jsme tehdy vyrovnat veřejné finance a byli jsme v přebytku,“ hájí se Michl a trvá na tom, že to nebyla chyba.

Aby Česko mohlo do eurozóny vstoupit, muselo by splnit tzv. maastrichtská kritéria, která stanovují například i maximální výši veřejného dluhu vzhledem k HDP, či cenovou stabilitu. K přijetí jednotné měny jsme se zavázali vstupem do Evropské unie. Euro je oficiální měnou 20 z 27 unijních států, a to včetně sousedního Slovenska. Země, které ho ještě nemají, jsou mimo Česka Bulharsko (zavedení se plánuje v lednu 2025), Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Švédsko a Dánsko s tím, že Dánové deklarovali, že jeho přijetí nemají v úmyslu.

Aleš Michl byl veřejnosti dlouhá léta znám jako ekonom a analytik vystupující v médiích. Mezi lety 2006 a 2015 působil v Raiffeisenbank. Roku 2014 se stal externím poradcem ministerstva financí, které tehdy vedl Babiš; následoval ho jako ekonomický poradce i na Úřad vlády. Na konci roku 2018 se stal členem bankovní rady ČNB, v červenci 2022 na pozici guvernéra vystřídal Jiřího Rusnoka (63). Veřejností byl jeho výběr Milošem Zemanem (79) považován za kontroverzní a spekulovalo se o množství střetů zájmů. I o tomhle se Michl v Hráčích exkluzivně rozpovídal, nenechte si proto rozhovor ujít.

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí (v případě svátků oznámíme posun).

V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

Video  Guvernér ČNB Michl v Hráčích: Proč chce mít v bance 100 tun zlata a jak moc levné budou ještě hypotéky  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

alfred ( 11. března 2024 05:42 )

Souhlas,takže nikdy

Uživatel_5634767 ( 10. března 2024 18:18 )

Bože ten člověk raději ať mlčí a nechá si ty plky co povídá pro nemyslící lidi. Nechápu jak mohl být zvolen do takové funkce a ke všemu tak skvěle placené.Takhle se nezhubne!

krtek. ( 10. března 2024 17:42 )

tihle škůdci národa již před Německem jsou.. alespoň co se platů týká

Kapsa Kapsik ( 10. března 2024 17:35 )

Aż budou platy, duchody, atd. stejne jako v Nemecku, v poradku.. Do te doby, by zavedeni eura, znamenalo ztraty ćes. obyvatel, Nemohli bychom se skutecne bez ceske koruny branit, kdybychom meli Euro dnes...

Miroslav Miki ( 10. března 2024 16:23 )

🤣🤣

Zobrazit celou diskusi