Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hospody a hotely omezily po EET nábory pracovníků. Vyčkávají, zda přežijí

Autor: sou - 
6. března 2017
06:20

Po prosincovém odstartování EET v ubytovacím a stravovacím segmentu klesl o několik procent počet pracovních nabídek. Portál Profesia.cz ale uvádí, že vše může být výsledkem zdrženlivosti manažerů, kteří čekali, jaký dopad bude mít evidence na jejich byznys. Podle Asociace hotelů a restaurací tuzemsko navíc už několik let bojuje s odlivem zaměstnanců a každý rok se situace zhoršuje. Velkým problémem je prý i porušování zákoníku práce nebo práce na černo.

Od prosince loňského roku, kdy byla zavedena elektronická evidence tržeb v oblasti ubytování, stravování a pohostinství, se podle pracovního portálu Profesia.cz snížil počet pracovních nabídek v tomto segmentu. V prosinci byl pokles o 10 %, v lednu o 3 %.

„Prosincový a lednový pokles poptávky po zaměstnancích v oboru gastro a hotelnictví může být pouze projevem zdrženlivosti manažerů, kteří vyčkávali, jak EET reálně dopadne na jejich byznys,“ vysvětluje portál. Segment nedostatku pracovníků čelí již několik let a situace se každoročně zhoršuje. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) je zapotřebí například změna učňovského školství.

„Z našeho pohledu je třeba změnit systém učňovského školství, zvýšit komunikaci o atraktivnosti a budoucnosti řemeslných oborů všeobecně, maximálně využívat technologií a hledat cesty, jak využít i méně kvalifikované pracovníky (například v obsluze),“ uvedl pro Blesk.cz prezident Asociace Václav Stárek s tím, že stejně tak bude důležité otevřít trh kvalifikovaným pracovníkům mimo země EU.

Za odlivem zaměstnanců je i porušování zákoníku práce

Jenže za odliv zaměstnanců z tohoto segmentu může prý i velmi vysoká fluktuace, psychicky i fyzicky náročná práce a - kromě špiček v oboru - poměrně špatné finanční ohodnocení. Navíc se v něm často i porušuje zákoník práce. AHR ČR si tak od EET kromě minimalizování šedé ekonomiky slibovala i zamezení takzvané práce na černo.

„Situace, kdy nejen v pohostinství, ale také v jiných oborech dochází k částečnému nebo úplnému zaměstnávání pracovníka neoficiální cestou dlouhodobě kritizujeme a je to jeden z faktorů, který vytváří nepříznivé podmínky na trhu práce,“ upřesnil Stárek.

Meziročně ale naopak poptávka po zaměstnancích stoupá. „V porovnání let 2016 a 2015 dokonce ještě stoupla. Evidujeme stále rostoucí zájem o některé profese, zejména recepční, číšníky a kuchaře. Největší nárůst jsme evidovali v porovnání let 2013 a 2014, to je ale dáno tím, že počet zájemců rostl z minimálních čísel,“ uvádí ředitelka pracovního portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

Největší zájem je o recepční, číšníky nebo kuchaře

V porovnání s rokem 2015 na tomto portálu nejvíce vzrostl zájem o recepční (o 8 %), číšníky (o 5 %), kuchaře i šéfkuchaře (shodně o 3 %).  „Gastronomie je obor, který v současné době láká více lidí, je atraktivnější. Ne každý ale může být šéfkuchař v prestižním podniku a obsazování míst kuchařů, číšníků a pokojských je pro zaměstnavatele stále obtížnější,“ vysvětlila Lincová.

Na obsazenost volných pozic mají výrazný vliv regionální aspekty, například poptávka po číšnících je nejvýraznější v krajích Karlovarském, Ústeckém a Plzeňském, kde jazykově vybavení lidé často hledají lepší výdělek na německé straně hranice.

VŠE O EET ČTĚTE ZDE >>>

Babiš o problému malých hospod:

zednik ( 6. března 2017 10:03 )

Vyčkávají zda přežijí?? Kvůli EET? Investice za pár tisíc, což o je úplně zanedbatelná záležitost, položí hotel ?? Vyčkávají a na tužtičkou papírku si počítají, jak z toho ven. Teď, když musí přiznat obrat. Časy, kdy personálu dali k výplatě 12 000 a zbytek na ruku (tedy i zaměstanance okrádali) , se chýlí ke konci. Jojo, mají starosti

salto ( 6. března 2017 09:55 )

...velcí budou muset pořádně zaplatit číšníky, aby přežili...Tedy okrádali stát na daních? No jistě, tak proto ten kvikot

salto ( 6. března 2017 09:52 )

Naprostý souhlas. Je zajímavé, že v hospodě kam občas zajdu, se ceny nezměnily, naopak mají více hostů ze sousední restaurace, kde ten chudinka hostinský aby přežil, razantně zdražil pivo. To o něčem svědčí. Co z toho plyne? Naříkači a odpůrci EET = zloději a podvodníci, co okrádali stát

istyl ( 6. března 2017 08:36 )

pro ty, co jim to hur pálí : velcí budou muset poradne zaplatit číšníky, aby prezili...a to zaplati kdo? Babis? nee...zakaznici...kdo zaplati drahe naklady a pokladny? Babis? ne!!Jen zakaznici...

istyl ( 6. března 2017 08:23 )

uz jsem to tu davno psal..preziji, ale budou muset zdrazit a to o desitky procent...protože obsluhujici personal bude placen na mzdách standartne, když do ted byl z dyšek a vytoče...samozrejme, ze mali hospodští, remeslnici a obchodnici skonci, nebo uz skoncili..

Zobrazit celou diskusi