Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Senátoři se hádali o EET. „Zrůdný systém“ doporučili osekat, kdo má mít výjimku?

Autor: zst - 
7. prosince 2017
11:50

Až na plénum Senátu už dorazila petice zástupců některých podnikatelských organizací za zrušení elektronické evidence tržeb. Pod petici už se podepsalo přes 20 tisíc lidí. Senátoři nakonec podpořili variantu, aby byli z EET vyjmuti podnikatelé do 750 tisíc korun ročního obratu. Toto doporučení k návrhu na změnu zákona poputuje k nové vládě.

Ani opakovaná obrana náměstkyně ministra financí a budoucí šéfky rezortu Aleny Schillerové nepřesvědčila řadu senátorů, že EET je ku prospěchu České republiky. „Všeci kradnú – v takové atmosféře vznikl zákon o EET. Téma EET řešíme s železnou pravidelností. Chci využít každé příležitosti, abychom tento nástroj sprovodili ze světa. EET je zralé na zrušení zcela,“ brojil proti systému, který označil za zrůdný, senátor Ivo Valenta (BEZPP), který stojí za „podnikatelskou“ stranou Soukromníci.

S Valentou si notovala například ODS, která měla zásadní úpravy nebo zrušení EET v programu pro sněmovní volby. „Místo abychom honili ty velké a vyždímali z nich těch 160 miliard, tak jdeme po malých,“ bouřil se Jiří Oberfalzer, senátor za středočeský Beroun.

Za systém se slovně nepostavil nikdo ze senátorů hnutí ANO. Jediný, kdo se ho snažil hájit, byl předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. „Chápu, že EET některým podnikatelům komplikuje život. EET by nemělo být rušeno. Prioritou není víc peněz do státní pokladny, pro mě jsou prioritou rovné podmínky,“ řekl s tím, že ačkoliv má výhrady ke způsobu sestavování nové vlády, která bude menšinová, tak alespoň zajistí kontinuitu na ministerstvu financí.

Štěch, bývalý odborový předák, to prohlásil i s vědomím, že u podnikatelů má velký černý puntík za prohlášení o lidech, kteří podnikají jako OSVČ. „Některé OSVČ jsou na mě alergické,“ zmínil na začátku svého čtvrtečního vystoupení v Senátu.

Štěch v polovině června prohlásil, že by se živnostníkům měly zvednout odvody, aby se zajistil příliv až několika desítek tisíc pracovníků do firem. Ty v současnosti často marně shánějí zaměstnance. „Mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je mnoho pseudo-, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům,“ dodal tehdy předseda Senátu.

deratizater ( 8. prosince 2017 04:39 )

To bude najednou zase podnikatelů s malými příjmy na pokraji krachu aby nemuseli mít EET .Každá vyjímka láká nepoctivce

deratizater ( 8. prosince 2017 04:35 )

Žádné výjimky,platit daně musí všichni bez rozdílu i hajzlbába na nadraží kde má pronajaté záchodky.

marmat ( 8. prosince 2017 01:30 )

Každý podnikavec si na EET mohl vyfásnout (odečíst) 5.000,- Kč Ale to nezapadá do ZRŮDNOSTI

marmat ( 8. prosince 2017 01:26 )

OK -tak to bylo myšleno - díky za upřesnění pro místní ELITU NÁRODA

marmat ( 8. prosince 2017 01:23 )

Kdyby byl Váš "příspěvek" malinko duchaplnější, tak bych to vypadalo, že jste pingl, ale Vy jste vzteklé dítě, co chce být PINGL

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa