Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kalousek i ODS slaví torpédování EET. Schillerová: Hlavně, že ji nepotopili

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. prosince 2017
15:30

Protikladné reakce vyvolalo v Poslanecké sněmovně rozhodnutí Ústavního soudu o proškrtání zákona o evidenci tržeb. Zatímco ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se snažila hledat alespoň nějaká pozitiva, ekonomický expert ODS Jan Skopeček nebo šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek jásali. Soud především odložil 3. a 4. vlnu EET do doby, než bude zákon novelizován. Tomu hodlá opozice zabránit. Elektronicky evidovat tak nebudou zatím muset například řemeslníci, stánkaři, advokáti ani lékaři.

Zlepšení výběru daní, kvůli kterému je podle Ústavního soudu (ÚS) EET legitimní. Pouze toto konstatování Alena Schillerová na nálezu ocenila. Její podřízení teď budou názor soudců analyzovat. Jasné ale je, že dokud nebude zákon změněn, 3. a 4. vlna se nespustí. Ty se týkají především řemeslníků, stánkařů, lékařů a advokátů.

„Vítám to, že Ústavní soud nezrušil zákon jako celek a potvrdil ho jako legitimní nástroj k prověřování daňových povinností. Zrušil povinnost uvádět DIČ, což je u fyzických osob složené z rodného čísla. Chtěla bych zdůraznit, že to v žádném případě neznamená omezení funkcionality evidence tržeb. Není ani omezena funkcionalita účtenkové loterie,“ řekla novinářům Schillerová.

Soud také zrušil nutnost evidovat transakce přes platební karty. „To bude problém pro finanční správu, která využívala tyto informace pro analytickou činnost,“ přiznala. Ke zrušení třetí a čtvrté vlny ve stávající podobě pak dodala, že novela zákona je téměř hotová, dopracování bude trvat maximálně dva měsíce.

Kalousek: Soud nám dal v mnohém za pravdu

Ústavní soud posuzoval stížnost poslanců ODS a TOP 09. Obě strany tak v pátek slavily. „Soud nevyhověl žádosti, aby byl zákon zrušen, ale dal nám v mnohém za pravdu. Řekl v podstatě, že se jedná o legislativní paskvil. Třetí a čtvrtá vlna nesmí být spuštěna, dokud nedojde k opravě,“ komentoval rozhodnutí šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

ÚS také označil za protizákonné ukončení debaty během projednávání EET, kdy byli poslanci ještě přihlášeni do diskuse, ale vládní koalice ji utnula. „Stížnost byla oprávněná, ale neshledal to jako dostatečný důvod ke zrušení. Zákon byl vlastně porušen, ale ne zas tolik. Respektuji soud. Situace, která nás teď čeká, není ideální. Nedojde k narovnání ale pokřivení podnikatelského prostředí,“ dodal předseda poslanců TOP 09.

Podobně mluvil i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Je to obrovské vítězství, dobrá zpráva po všech těch prohrách, které podnikatelé v minulém volebním období zažili. Svitla jim naděje. Je to potvrzení toho, co jsme říkali, že ten zákon je připraven zbrkle,“ řekl poslanec.

Zároveň ale neví, jak se vypořádat s faktem, že někteří podnikaktelé už nakoupili kvůli EET potřebnou techniku a nakonec ji nebudou potřebovat. „Je mi jich velmi líto. My jsme ten zákon od začátku kritizovali. Teď jim nedokážu poradit, jakým způsobem by mohli žádat o navrácení nákladů, které vynaložili,“ doplnil.

marmat ( 16. prosince 2017 17:40 )

Pokud máte maminku...budete rád, když bude takhle šik...Píšete ŠPÍNU ODPORNÉ DÍTĚ

halba ( 16. prosince 2017 15:52 )

Na co máme tedy 200 poslanců a 80 zbytečných senátorů?Nestačil by nám pouze Ústavní soud?

marmat ( 16. prosince 2017 15:38 )

On je Kalouskova loutka č.1 , ale je to zmetek = špatně vyřezanej svatej

marmat ( 16. prosince 2017 15:34 )

-( Kalousek a jeho loutky jsou prostě totálně vykolejený, jak EET funguje celý rok bez problémů...Samozřejmě, že je diagnoza v tom, že mnoho SOUKMENOVCŮ ULILO SVÝ PRACHY DO HOTELŮ, RESTAURACÍ A BARŮ !!!

marmat ( 16. prosince 2017 15:26 )

Každý víme svoje...Také samozřejmě i každý již "postižený" hospodský!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa