Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Miliardář Elon Musk: Šikanovali ho, zplodil 6 dětí, třikrát se rozvedl. A dobývá vesmír

  • Autor: ČTK,Darina Jíchová - 
    7. 2. 2018
    13:13

    Vesmírná společnost SpaceX, elektrické automobily Tesla, internetový platební systém PayPal či firma na solární panely SolarCity - na tom všem se podílel americko-kanadský podnikatel jihoafrického původu Elon Musk (46). Zastánce čisté energie, který však také varuje před umělou inteligencí, která by mohla ovládnout lidstvo, je podle Forbesu 53. největším boháčem světa se jměním odhadovaným na 20 miliard dolarů. Za sebou však má třeba i útěk z domova, práci v kotelně či aférky a rozvody.

  • 1.Kdo je Elon Musk?

    Jméno Elon Musk se nyní objevuje především ve spojitosti s úspěšným testem rakety Falcon Heavy, která se včera vydala do vesmíru. Ale kdo je vlastně Elon Musk? Někteří ho přirovnávají ke komiksovému hrdinovi a označují ho za „Tonyho Starka naší doby“, tedy za excentrického vynálezce, multimilionáře a hvězdného businessmana, který jako by vypadl z filmu o Ironmanovi. Jeho cesta k úspěchu ale byla krkolomná a nepředvídatelná a, jak sám uvedl, plná temných momentů, pádů i ostré kritiky.

  • 2.Elon Musk - vizionář

    Musk se narodil 28. června 1971 v jihoafrickém městě Pretoria. Jeho otec Errol pracoval jako inženýr a jeho matka Maye byla modelka a dietoložka. Chlapec žil ve vlastním světě a Muskovi si po čase začali myslet, že ohluchl. Jejich syn je totiž přestal poslouchat. Chodili s ním od lékaře k lékaři, až si nakonec vyžádali, aby mu vyndali mandle. Věří se, že to u dětí zlepšuje sluch.

    Musk byl zvláštní dítě, které fascinovala věda, technika a vesmír. Byl to snílek, kterého jeho barvitá představivost na hodiny přenášela do vlastního světa, ve kterém snil o vesmíru a kolonizaci Marsu. Místo s kamarády trávil čas s knížkami a komiksy. Mezi jeho nejoblíbenější patřil třeba Tolkienův Pán prstenů. Není divu, že ho ve škole šikovali, stal se častou obětí jednoho ze „školních gangů“.

    Elon Musk. Elon Musk. | ČTK

    Došlo to tak daleko, že po jednom útoku skončil Musk v nemocnici. Z incidentu si moc nepamatuje. Seděl na schodech a svačil, když ho zezadu jeden ze starších chlapců kopl do hlavy, následně ho shodili ze schodů. Kopali ho a mlátili, dokud neztratil vědomí. Někdo ze školy pak zavolal záchranku. „Nemohl jsem ho poznat, byl v hrozném stavu,“ komentoval to jeho otec. Musk zůstal v nemocnici týden.

    Šikana a bytí ho provázely skoro celou základní školu a hluboce ho to poznamenalo. Brutální útoky mu poškodily nosní přepážku a Musk měl mnoho let problémy s dýcháním. Teprve nedávno podstoupil operaci, při které mu ji zrekonstruovali.

  • 3.Šikana doma i ve škole

    Situaci ještě zhoršil rozvod rodičů, Muskovi v té době bylo 10 let. On a jeho mladší bratr žili s otcem. Ani doma to neměl lehké, jeho otec měl násilnické sklony. Musk hledal útěchu ve vědeckých knihách a počítačovém kódování, kterému se sám naučil. Ve dvanácti si ze starých součástek postavil vlastní počítač a napsal hru, ve které spojil svou lásku k softwaru a raketám. Pojmenoval ji, zřejmě po zbrani ze Star Wars, Blaster.

    Přiznal, že jeho prvotním záměrem bylo vydělat si peníze na lepší počítač, aby mohl hrát lepší hry. V roce 1984 se mu to splnilo. Jeho počinu si všiml časopis Počítačová a kancelářská technologie, Musk získal 10 tisíc korun a měl našlápnuto na hvězdnou kariéru.

    Ve 14 letech se místo teenagerovských dramat potýkal s existenční krizí. Četl náboženské a filozofické texty, ale prohlásil o nich, že mu vůbec nepomohly. Z jeho temného období ho vyvedlo až dílo Douglase Adamse Stopařův průvodce po galaxii. K této knize se ve svém životě ještě mnohokrát vracel.

  • 4.První počin génia

    Přečtení Stopařova průvodce bylo pro Muska zlomovým bodem. Řekl, že to změnilo celou jeho perspektivu a od jeho čtrnácti let to udává směr jeho bádání. Musk věří, že lidstvo by mělo směřovat ke kolektivnímu osvícení. Byl ještě příliš mladý na to, aby mohl sestavit nějaký solidní plán a podle něho postupovat. Už tehdy ale věděl, že jeho cesta se neodehraje v Jihoafrické republice. Jeho cílem bylo americké Silicon Valey.

  • 5.Třikrát ženatý a v současnosti sám

    Musk se jednou nechal slyšet, že „by si radši probodl ruku vidličkou, než aby mluvil o svém soukromém životě“. Těsně před koncem minulého roku, ale své mlčení prolomil. Promluvil o svých třech manželstvích i o poslední přítelkyni Amber Heardové, se kterou žil v letech 2016 až 2017. Musk se dvakrát oženil (2010 a 2013) a dvakrát rozvedl s anglickou herečkou Talulah Rileyovou. Z prvního manželství (2000-2008) s kanadskou spisovatelkou Justine Muskovou (rozenou Wilsonovou) má šest synů.

    Musk je podle všeho nezadaný

    Řekl, že je pro něj těžké setkávat se s novými lidmi a navazovat vztahy a v současné době je bez partnerky. „Pokud nejsem zamilovaný a nemám vedle sebe svou spřízněnou duši, nemůžu být šťastný,“ uvedl. V otevřeném rozhovoru pro časopis Rolling Stones se dokonce zeptal reportéra Neila Strausse, zda zná někoho, s kým by se Musk mohl seznámit.

    „Samota mě zabíjí. Jsem sám ve velkém domě, stěny odráží zvuky mých kroků. Jak můžu být šťastný, když jsem pořád sám?“ sám dodal, že samota je jeho největší strach. „Už jako dítě jsem se toho bál. Nechtěl jsem být sám. Naštěstí jsem měl svého bratra,“ uvedl.

    Úspěšný podnikatel má za sebou několik vztahů. Svou první ženu Justine poznal na univerzitě v kanadském Ontariu. „Na naše první rande jsem ji vzal na zmrzlinu, dala si dva kopečky čokoládové zmrzliny,“ vzpomínal. S kanadskou spisovatelkou Muskovou, rozenou Wilsonovou, byli manželé 8 let a z prvního manželství má Musk 6 dětí.

    Děti jsou pro něj všechno

    Musková uvedla, že ji „dostal“ tím, když jí dal svou kreditní kartu a řekl jí, že si může koupit, kolik knih chce. Vzali se v roce 2000 a společně se odstěhovali do Kalifornie. Jejich první syn Nevada zemřel na syndrom náhlého úmrtí kojenců. Společně tragédii překonali a narodili se jim dvojčata a pak trojčata. Musk se se syny snaží trávit tolik času, kolik mu práce dovolí. Označil je za „lásku jeho života“.

    Amber Heard veřejně randí s Elonem Muskem. Amber Heard veřejně randí s Elonem Muskem. | Instagram

    Zlomené srdce

    Jejich manželství skončilo rozvodem v roce 2008 a Musk začal randit s herečkou Talulah Rileyovou, kterou si později i vzal. Pár se rozvedl v roce 2010 a následně se znovu vzali v roce 2013. I jejich druhé manželství skončilo rozvodem v roce 2016. Musk a Rileyová nemají žádné děti, oba prohlásili, že mají stále hezký vztah. Jeho poslední vztah byl s americkou herečkou a bývalou manželkou Johnnyho Deppa Amber Heardovou. Scházet se začali v roce 2016, ale už v srpnu 2017 se pár rozešel. Musk uvedl, že mu jejich rozchod zlomil srdce.

  • 6.Útěk z domova a první firma s bratrem

    Nejen Muskovo soukromí, ale i jeho kariéra mají přitom řadu zajímavých momentů. Ashlee Vanceová, autorka Muskovy biografie „Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti“ popisuje, jak Musk využil toho, že jeho matka je Kanaďanka, utekl z domova a v 17 letech zažádal o kanadský pas a emigroval. Přiletěl do země, ale neměl nic jen velké plány a pár kufrů. Bydlel v hostelu a pracoval na různých místech: pomáhal na farmě pěstovat zeleninu a sekat dříví a nakonec skončil jako uklízeč v kotelně.

    Byla to těžká práce, společně s dalšími 29 muži vyklízel horký popel z úzkého tunelu mezi kotli. Pracovalo se po 30 minutách, při delším pobytu v tunelech hrozilo přehřátí a smrt. Na konci prvního týdne dalo 27 ze 30 mužů výpověď, mezi nimi i Musk. Musel přehodnotit svou situaci, vrátil se ke svému původnímu záměru a nastoupil na univerzitu. Studoval ekonomiku, fyziku a inženýrství.

    Muskova první žena, kanadská spisovatelka Justine Musková Muskova první žena, kanadská spisovatelka Justine Musková | reprofoto/facebook

    Během pár týdnů se zamiloval do dívky, Justine, kterou potkával na chodbách. Několik měsíců do ní záměrně narážel, než sebral odvahu ji pozvat na rande. S Justine se nakonec oženil a mají spolu 6 synů. Na škole si získal pověst „chytrolína“, kterého fascinovaly elektromobily, videohry a vesmír.

    Když mu bylo 24 let, přestěhoval se do Kalifornie, kde na Stanfordově univerzitě dělal doktorát z aplikované fyziky. Hned po dvou dnech ale studium ukončil a společně s bratrem Kimbalem založili svoji první společnost Zip2, která poskytovala software pro internetové publikování mediálním společnostem. Začátky pro ně byly těžké a bratři dokonce přespávali v pronajaté kanceláři v Silicon Valey a sprchovat se chodili do místního fit centra, aby ušetřili peníze.

    Jeho inženýři ho často ráno nacházeli, jak spí v kanceláři ve spacáku, navíc po nich přes noc opravoval jejich kódování. Což vedlo k dost velkému napětí mezi ním a zaměstnanci. V roce 1999 jeho společnost odkoupil za 6 miliard korun Compaq. Se znovu nabytým sebevědomí se stal spoluzakladatelem X.comu, firmy, která způsobila revoluci a vyvinula elektronický internetový platební systém PayPal. Musk byl workoholik a pracoval kolem 23 hodin denně.

    Tesla Roadster. Čtyřmístný automobil ujede na jedno nabití rekordních tisíc kilometrů. Z nuly na rychlost 100 kilometrů za hodinu se dostane za 1,9 sekundy. Na trhu by se měl objevit v roce 2020 při základní ceně 200 000 dolarů. Tesla Roadster. Čtyřmístný automobil ujede na jedno nabití rekordních tisíc kilometrů. Z nuly na rychlost 100 kilometrů za hodinu se dostane za 1,9 sekundy. Na trhu by se měl objevit v roce 2020 při základní ceně 200 000 dolarů. | Reuters

    Musk a jeho kariéra byli na vzestupu, ale vztahy na pracovišti pro něj vždycky byly hlavní slabinou. Ještě ten rok, v době, kdy byl Musk na líbánkách, ho vedení sesadilo z funkce výkonného ředitele pro jeho „nekompetentnost“ a neschopnost komunikovat. Další ranou pro něj bylo to, když se na dovolené nakazil malárií. Přes půl roku mu trvalo, než se vyléčil.

  • 7.Vysněné Silicon Valey

    V roce 2002 eBay odkoupil PayPal za 30 miliard korun a Musk tak získal dostatečný kapitál na to, aby se začal věnovat tomu, co ho fascinovalo v dětství – vesmíru a vesmírnému programu. Společně s rodinou přesídlil do Los Angeles a založil SpaceX, měl ambiciózní plány ale příliš malý rozpočet. Tvrdošíjně se pustil do práce, byla pro něj po smrti jeho desetidenního dítěte jedinou útěchou.

    Dal si za cíl postavit raketoplán rychleji a levněji než všechny ostatní společnosti. V roce 2004 se Musk spojil s Teslou a investoval do dalšího dětského snu, do elektromobilů. Byl to risk, ale podařilo se mu udržet obě společnosti nad vodou. „Tehdy jsem myslel, že máme tak 10 % šanci na úspěch, byl jsem na pokraji zhroucení,“ přiznal později.

  • 8.Vzhůru do vesmíru

    V roce 2007 byla společnost Tesla na pokraji finanční krize a tři testy jeho raket skončily obrovským nezdarem. Musk tehdy musel dokonce požádat své přátele o půjčku, Rok 2008 pro něj byl naprostou tragédií. Jeho manželství i společnosti byly v troskách. Tisk naprosto zničil jeho reputaci, ale Musk se nevzdal, nepřestal pracovat a nikdy nepochyboval o tom, že má šanci udělat změnu.

    Další rok se mu podařilo situaci stabilizovat a Tesla prodala přes 2500 jeho elektromobilů. To byl začátek jeho cesty zpátky na vrchol. Rovněž se mu podařilo úspěšně vyslat do vesmíru jeho raketu Falcon 1, jednalo se o první soukromě financovanou kosmickou raketu, která donesla satelit na oběžnou dráhu.

    Za jeho úspěchem stojí píle

    Od této chvíle měl před sebou Musk jenom úspěch. Všechny jeho nápady a projekty se zapisovaly do historie a miliony lidí obdivovaly jeho génia. Kdysi „nevýrazný a šikanovaný žák“ nyní určoval chod technologické budoucnosti. Přirovnávají ho k Nikolovi Teslovi, on si ale nejvíce cení komparace s jeho oblíbeným komiksovým hrdinou Ironmanem.

    Jeho dalším cílem je kolonizovat Mars, první výpravu tam prý vyšle v roce 2024, zachránit naši planetu, Musk je velkým zastáncem čisté energie. Jeho mottem je: Nikdy se nevzdávat. „Pokud věříte, že je něco důležité. Nesmíte hledět na překážky a prostě to udělat, i když vám okolnosti nejsou nakloněné,“ uvedl Musk.

  • 9.Pád

    V úterý úspěšně odstartovala k prvnímu testovacímu letu raketa jeho společnosti SpaceX Falcon Heavy, nejsilnější raketový nosič současnosti. Muskova společnost tuto raketu považuje jako vývojový mezistupeň k pilotovaným letům na Mars. SpaceX, kterou Musk založil v roce 2002, loni oznámila, že chce letos s pomocí Falconu Heavy uskutečnit let k Měsíci, do jehož blízkosti dopraví dva lidi, kteří si cestu objednali. Pilotovaná mise k souputníkovi Země, která by byla první od doby, co NASA před půlstoletím ukončila program Apollo, se ale zřejmě v plánované podobě neuskuteční. Musk totiž v úterý prohlásil, že Falcon Heavy nebude používán k letům s lidskou posádkou a že SpaceX se místo toho soustředí na dokončení zcela nové rakety BFR.

    Raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska za sebou má úspěšný testovací start, během kterého do vesmíru vynesla i elektromobil Tesla Roadster Raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska za sebou má úspěšný testovací start, během kterého do vesmíru vynesla i elektromobil Tesla Roadster | Reuters

    Aktivity Muska jsou ale velmi široké. Loni například založil firmu Neuralink, která bude vyvíjet technologie pro propojení lidských mozků s počítači. K tomu též uvedl, že „soupeření států o převahu v oblasti umělé inteligence bude nejpravděpodobnější příčinou třetí světové války“. Loni pak podepsal dopis vyzývající OSN, aby zakázala vývoj takzvaných „robotů zabijáků“. Je i jedním ze sponzorů neziskové firmy Open A.I., která se zabývá výzkumem umělé inteligence, řídí nadace specializující se na vzdělání, obnovitelné energie či dětské lékařství.

  • 10.Test poslední rakety

    Před časem Musk šokoval i konceptem vysokorychlostního transportního systému hyperloop, který je založený na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely. Mimo USA se o něm poté diskutovalo i v ČR a na Slovensku (stavba hyperloopu mezi Prahou, Brnem a Bratislavou). Zastánci předvídají, že kapsle dosáhne rychlosti až 1200 kilometrů v hodině. Skeptici však tvrdí, že nápad narazí na řadu problémů, včetně získání stavebního povolení, technologické i ekonomické proveditelnosti až po možnosti zatáčení kapsle při vysoké rychlosti. K tomu loni Musk založil další firmu Boring Company, zaměřenou na stavbu dlouhých tunelů.

    Loni byl Musk též krátce v poradním sboru nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, odešel ale po odstoupení USA od pařížské dohody o klimatu. Musk se dvakrát oženil (2010 a 2013) a dvakrát rozvedl s anglickou herečkou Talulah Rileyovou. Z prvního manželství (2000-2008) s kanadskou spisovatelkou Justine Muskovou (rozenou Wilsonovou) má šest synů.

Jarocell ( 7. února 2018 17:50 )

Mě se tam líbí ta hláška o hyperloopu, že "bude těžké sehnat stavební povolení" jako kdyby ti co ho vydávají nečemu rozuměli - tedy kromě masivního úplatku. A to bude těžké, protože ještě neví kolik chtít...

iFender ( 7. února 2018 17:37 )

Dobry chlap!

steelheart ( 7. února 2018 14:20 )

miliardář z kotelny???????? ty v o l e, to je teda kariéra kdo nevěří, ať tam běží - zas nám vyrobili pohádku

nicka ( 7. února 2018 14:11 )

Šikana a bytí ... ty wollle to jsou základy gramatiky 3. třídy základní školy

Zobrazit celou diskusi