Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Leden byl nejteplejší v historii Nového Zélandu. A teplo bylo i v Česku

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. února 2018
22:05

Na Novém Zélandu zažili nejteplejší leden v historii, průměrná denní teplota se držela kolem 20 °C, což je o tři stupně výše, než tomu bylo v minulých letech. Odborníci uvedli, že jedním z hlavních faktorů růstu teploty je klimatická změna. Na nutnost větší péče o životní prostředí upozornila i novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. S teplým lednem se potýkalo i Česko, teploty by však o prvním únorovém týdnu měly klesnout pod nulu.

Ardernová uvedla, že mnoho lidí si užívá teplého počasí a neuvědomuje si, co za změnou stojí. „Musíme brát v potaz následky, které oteplování a celková změna klimatu má, což zahrnuje například i stoupání hladiny oceánů,“ prohlásila na tiskové konferenci.

Klimatolog Gregor Macara, který předložil zprávu o výjimečně teplém lednu, dodal, že naposledy takové teplo zaznamenali v roce 1998, kdy se teploty pohybovaly kolem 19,6 °C. První záznam o počasí tamní meteorologická a klimatická stanice datuje do roku 1909.

Bouře, deště a záplavy

Macara předem upozornil na to, že v únoru se počasí změní. Ostrovní stát zasáhne tropická bouře a silné deště. Hrozí i záplavy. V zemi nastane ochlazení, ale i tak budou teploty vyšší, než je obvyklé. Kvůli teplému počasí vyhlásili na Jižním ostrově období sucha.

Teplá zima v Česku

Rovněž Česko má za sebou teplý leden s průměrnou teplotou zhruba 0,7 °C. V únoru by se mělo ochladit, mráz bude zejména v noci, nejvyšší denní teploty budou slabě nad nulou.

„Po teplém lednu se teploty u nás dostanou na úroveň dlouhodobých průměrů, a měly by se tak pohybovat v intervalu běžných hodnot pro tuto roční dobu,  uvedli meteorologové. Z hlediska srážek bude období od 29. ledna do 25. února podle jejich předpokladu převážně průměrné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi