Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ransdorf bude mít v Praze knihovnu jako Havel. Nasbíral 50 tisíc svazků

Autor: Václav Lang - 
10. února 2017
06:10

Na Praze 4 se příští týden otevře Vzdělávací centrum a knihovna Miloslava Ransdorfa, na počest zesnulého europoslance za KSČM. Nabídne desetitisíce publikací a dalších materiálů, které po Ransdorfovi zbyly. Navíc má sloužit také jako odborná platforma pro setkávání osobnostní podobného světonázoru a pro uchování politikova odkazu. Podobně jako už existující Knihovna Václava Havla.

„Po Mílovi zůstalo na 50 tisíc svazků, často mimořádně hodnotných publikací, v roztodivných jazycích, neboť byl polyglot, a já jsem zařídil, že jsme je soustředili a založili právnickou osobu, která se jmenuje Vzdělávací středisko a knihovna Miloslava Ransdorfa,“ sdělil Blesk.cz místopředseda KSČM pro ideologii a propagandu Josef Skála.

Příští úterý by mělo být centrum v Nuselské ulici slavnostně otevřeno. Teď ještě archiváři finalizují přípravy knihovny a postupně se navážejí tisky a další artefakty.

Fotogalerie Život Miloslava Ransdorfa (†62) 22 fotografií

„Účelem centra a knihovny je uchovat knihy, CD, DVD, korespondenci, rukopisy a osobní věci pocházející z knihovny PhDr. Miloslava Ransdorfa, CSc., připravit on-line katalog literatury, provozovat internetový portál za účelem vzájemné informovanosti členů knihovny a propagace vlastní činnosti, organizovat vzdělávací, literární, knihovnickou, kulturní, publikační, archivačně badatelskou a dokumentační činnost, spojenou s působením M. Ransdorfa, shromažďovat dokumenty či další věci spojené s jeho myšlenkami a s ním jako s člověkem,“ stojí na webu knihovny.

„Přirozené centrum intelektuálních elit“

Podle Skály nepůjde jen o prostou knihovnu. Stejně jako třeba v případě Knihovny Václava Havla má sloužit i jako jakási intelektuální platforma pro názorově podobně založené osobnosti. „Vytvoříme tam takové přirozené centrum intelektuálních elit, které jsou kriticky nebo levicově naladěné, s přesahem do zahraničí,“ uvedl.

Někteří z těchto lidí se sešli už minulé pondělí na setkání v den výročí Ransdorfova pohřbu. Mezi nimi například ekonomka Ilona Švihlíková nebo či slovenský poslanec Luboš Blaha. „Slíbili jsme si, že vytvoříme jakousi radu moudrých při těch, kteří to budou bezprostředně organizovat, a budeme pořádat na nestranické půdě roztodivné diskuse a iniciativy, které by nějak konfrontovaly politiku, která podle našeho názoru nejde správným směrem,“ řekl Skála.

Video  Miloslav Ransdorf popisuje podrobnosti ze svého zadržení.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Roční členský příspěvek stojí tisíc korun. Co se týče umístění, podařilo se podle Skály sehnat prostory, které „nám velmi nezištní lidé poskytují za hubičku“.

aaobcanka ( 11. února 2017 01:10 )

Z IN : Podle Orbána změna vlády v Itálii, Brexit, maďarské referendum o uprchlických kvótách a americké prezidentské volby jednoznačně dokazují, že rok 2016 přinesl konec globalisticko-liberální hegemonie. „Rokem 2016 končí období nadřazenosti, peněz, globálního řízení médií a světa, ale také otevřené společnosti. V mnoha zemích už toho mají dost,“ dodal Orbán. Premiér tvrdil, že Maďaři byli první, kdo se vzepřeli Mezinárodnímu měnovému fondu, zdanili banky a podobně. „Za úspěchy země je maďarský model, jehož charakteristikou je odvaha,“ řekl. Volme ANO, SPD, ale i KSČM je lepší než ODS, TOP, STAN+KDU !

havran2 ( 10. února 2017 08:41 )

Ti dva si mohli podat ruku,jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet ! ! !

moiaza ( 10. února 2017 08:40 )

 Opilecké spisy Havla se dnes v antikvariátu prodávají za 10 kč. Většina je neprodejná. Ani zdarma se nikomu ty jeho vyblitky číst nechce. Ransdorf je sie proti Havlovi nepoměrně chytřejší, ale nevím, kolik čtenářů si najdou jeho knihy. Myslím si, že řadu obyčejných lidí politika vůbec nezajímá. Já bych si třeba ani od Ransdorfa žádnou knihu nekoupil. Politické témata mě prostě nezajímají.

krupan10 ( 10. února 2017 07:55 )

svatá pravda

krupan10 ( 10. února 2017 07:12 )

pravda a láske k penězům zvítězila nad lží a nenávistí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa