Pražané se starají o to, aby se knihy dostávaly k více lidem. Vyplývá to z informací Městské knihovny v Praze, podle které obyvatelé metropole každoročně věnují čítárnám tisíce knih. V loňském roce to bylo konkrétně 8000 publikací.

„Do fondu připisujeme pouze zlomek z toho, co lidé do knihoven přinesou,“ prozradila mluvčí pražských knihoven Lenka Hanzlíková. Jedná se podle ní o novinky na knižním trhu, mezi které se řadí knihy do pěti let stáří, knihy v perfektním stavu nebo populární publikace, o které je mezi čtenáři zájem. Pražané podle informací městské knihovny také často darují cizojazyčné nebo specializované knihy.

Pražané vracejí do oběhu další tisíce knih, které jsou mnohem staršího data vydání. Také ty podle městské knihovny putují k ostatním. Ve vybraných pobočkách totiž existují regály, které mají označení „čtenáři čtenářům“. Lze je nalézt také v pouličních knihovnách nebo v knihovničce na nádraží v Dejvicích.

V Praze se pořádají události, během kterých se milovníci knih setkávají. Mohou si v přímém kontaktu vyměňovat publikace a třeba tak navázat nová přátelství. Akce bývají tematické, setkávají se proto nadšenci do jednotlivých žánrů, například sci-fi, fantasy nebo detektivek.

Fotogalerie
4 fotografie