Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ransdorfa před rokem zadrželi Švýcaři. Jeho smrt policie stále neobjasnila

Autor: val - 
4. prosince 2016
06:02

V neděli je to přesně rok, co švýcarská policie zadržela v bance v Curychu českého europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM). Po několika týdnech plných vysvětlování komunistický politik ve věku 62 let zemřel. Policie dosud nevyřešila podrobnosti ohledně jeho úmrtí.

Na přelomu letošního ledna a února adresovala Vlasta Ransdorfová, vdova po komunistickém europoslanci, otevřený dopis předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi. Žádala ho v něm, aby prošetřil úmrtí jejího manžela a celou tzv. švýcarskou kauzu.

„K čemu máme státní orgány, Listinu základních práv EU a Úmluvu o lidských právech Rady Evropy, když si v civilizované cizině dovolí chovat se k českému občanu jako k psovi?“ ptala se například. (Internetové stránky jejího manžela, na kterých dopis uveřejnila, už nefungují.)

Video  Proslov na Ransdorfově pohřbu  - Zbyněk Pecák
Video se připravuje ...

Premiér se s dopisem obrátil na policejního prezidenta a případu se ujala pražská policie. Ta však i po měsících tápe. „V dané věci probíhá neustále prošetřování, zatím bez konkrétního závěru,“ sdělil Blesk.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Měl si jít pro deset miliard korun

Podle původních informací měla být příčinou úmrtí mozková příhoda. Objevily se ale také různé konspirační teorie. Vdova po europoslanci se domnívá, že mu život ukrátila tzv. švýcarská kauza. Právě kvůli podezření, že byla na Ransdorfa narafičená, se obrátila na Sobotku.

Více o Miloslavu Ransdorfovi se dočtete ZDE

Ransdorfa zadrželi 4. prosince 2015 švýcarští policisté. Podle původních informací se měl snažit spolu se třemi Slováky vybrat na falešné doklady 350 milionů eur (v připočtu téměř 10 miliard korun). Jak ale potom politik upřesnil, jel do Curychu zprostředkovat kontakt mezi bankou a jejím klientem, který ho o to požádal. Jak se později ukázalo, jednalo se o dříve trestaného podvodníka, kterému ale Ransdorf nadále věřil.

V květnu letošního roku švýcarská prokuratura zrušila trestní stíhání Ransdorfa a dalších tří mužů. Tamní úřady údajně přiznaly zadrženým odškodné.

prezny ( 4. prosince 2016 11:41 )

-- Policie plánuje postavit nový komplex budov včetně laboratoří. Náklady se odhadují na více než 2,6 miliardy

prezny ( 4. prosince 2016 11:39 )

Možná se do toho krimi pustí až postvaví ten novej barák

ivan604 ( 4. prosince 2016 09:38 )

Není ani náš, ani švýcarský zájem, aby pravda vyšla najevo. Veze se v tom zřejmě mnoho státních pohlavárů !

tgbg ( 4. prosince 2016 08:05 )

havlokomunistická justice kryje vrahy, stejně zavraždili Dubčeka, Kryla,I Grosse, žijeme v odporné zrůdné komunistické totalitě ,diktatuře ruských fašistických oligarchů pod záštitou Zemana a havlokomunistických vrahů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa