Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kauza lunchmeat: Komunistickou propagandu poslal Skála. Přiznal se kvůli důkazu

Nové důkazy v „kauze Lunchmeat“
Nové důkazy v „kauze Lunchmeat“  (Autor: Profimedia/Facebook)
Autor: Mii - 
18. ledna 2017
14:37

Kauza kolem ceníku restaurace U Fleků z roku 1963, jejž Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) sdílela o víkendu na Facebooku, má nečekané vyústění. Josef Skála, místopředseda ústředního výboru KSČM pro ideologii, propagandu a mediální činnost totiž nemluvil pravdu, informuje server Novinky.cz. Dříve tvrdil, že se jednalo jen o názor správce sociálních sítí, ale nyní vyšlo najevo, že sám dál povel, aby ceník na web a Facebook byl vyvěšen. Doslova řekl: „Picněte to tam s nějakým mazaným titulkem a perexem.“

Skála totiž ještě v pondělí serveru Novinky.cz tvrdil, že příspěvek s jídelním lístkem na facebookové stránce KSČM s ním nemá nic společného. „Včera jsem si povšiml, že tam někdo dal jakýsi jídelní lístek, kde jsou komicky nízké ceny, a psal k tomu jakési čtyři věty,“ řekl.

Novinky.cz ale mají k dispozici e-mail, kde Skála svým podřízeným jasně říká, aby to „picli na web a fcb s nějakým mazaným titulkem a perexem“, a v příloze byly vložené snímky ceníku z roku 1963.

Server se proto Skály znovu zeptal, proč lhal. „Těší mě, že takovým detailům věnujete takovou pedantickou, přímo hnidopišskou pozornost. Je to obdivuhodné,“ odpověděl Novinkám Skála. „Nepopírám, že mi někdo poslal jídelní lístek z roku 1963 a ten jídelní lístek jsem tam těm hochům prostě šoupnul. Oni s tím naložili tak, jak s tím naložili. Že k tomu napsali nějaký svůj komentář, já bych k tomu asi napsal nějaký jiný komentář,“ dodal místopředseda a upřesnil, že doprovodný komentář je názorem jednoho z pracovníků.

Možná soudní dohra?

Skála se nepřiznal hned v pondělí proto, že na celé věci podle něj nesejde. „Je to opravdu tak důležité, že někdo mi ten jídelní lístek poslal a já ho přeposlal svým kolegům? Nezlobte se, ale já si teď právě užívám přímo hurónského smíchu. Protože tímto se skutečně zabýváte? To je opravdu šokující,“ řekl pro Novinky.cz a potvrdil, že po kolezích chtěl, aby napsali nějaký trefný komentář.

Nakonec Skála začal přemýšlet nad původem informace a došel k názoru, že někdo musel slídit v jeho soukromé konverzaci. Pokud bude celá kauza více medializovaná, podnikne soudní kroky, oznámil. „Já potom, pokud bychom to dotáhli dál, tak možná budu trvat na tom, abyste byla taky... Já nemám ve zvyku někoho tahat po soudech a podobně, ale tohle je poměrně zásadní nehoráznost. Ale někdo musí šmejdit v naší korespondenci, já jsem tu korespondenci neposílal do redakce Novinek ani nikam jinam,“ řekl Skála.

Bouřlivé reakce lidí

Příspěvek na sociální síti, ve kterém KSČM tvrdilo, jak byly dříve potraviny chutnější a kvalitnější, nesklidil velké nadšení. Lidé si například připomněli, že restauraci U Fleků v roce 1949 komunisté sebrali původnímu majiteli. Psali také, že období kolem roku 1963 bylo silně poznamenané nesvobodou.

„Pamatujete na dobu, kdy jste za nesouhlas s komunisty skončili v Jáchymově? Pamatujete na dobu, kdy vás zavřeli do jednoho obřího vězení, kterému říkali ČSSR, a za pokus o útěk se platilo smrtí? Pamatujete na dobu, kdy nějaký papaláš rozhodoval o vaší budoucnosti? Pamatujete na to, jak jsme kvůli 40 letům vaší vlády dodnes daleko za jinými zeměmi EU, které měly to štěstí, že tam komunisti nikdy nevládli? Že se nestydíte,“ píše jeden z uživatelů.

Jiní lidé připomínají, že potřebu jít k Flekům rozhodně neměli, protože je tížili jiné věci. „Vzpomněla jsem si také. Na fronty na banány a mandarinky, kakao, oříšky, mandle. Později na shánění vložek, toaletního papíru, kalkulaček, zimních kožených bot, dětských kol. Na veksláky před Tuzexem. Na televizi, na kterou jsme doma šetřili pět let. Na nějakou potřebu jít k Flekům si vážně nevzpomínám,“ napsala uživatelka k jídelnímu lístku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zaka ( 2. února 2017 10:44 )

bolševický zkurvysyni

zaka ( 2. února 2017 10:42 )

ty hovado žrádlo jak píšeš nebylo a nebyl ani hajzlpapír

rancer ( 18. ledna 2017 17:32 )

rancer ( 18. ledna 2017 15:38 )

Tak to seš s pškní rodiny, vymytý mozku.

lisakjirka ( 18. ledna 2017 15:32 )

Potrefený husy začaly *kejhat* jak se měli špatně. Zato teď jsou plný obchody-jen zapomínají že to v těch regálech by na západě nedali ani prasatům !!! Všechno se prodalo,rozkradlo,vybudovaly se montovny a normální lidi jsou zase chudáci !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa