Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Nehorázně lže.“ Šéf komunistů Filip vyzval Hermana po kauze Brady k demisi

Autor: kal - 
29. října 2016
11:00

Kauza kolem (ne)ocenění přeživšího holokaustu Jiřího Bradyho 28. říjnem neskončila. „Přiložit pod kotel“ se rozhodl po udílení státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle něj se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) snažil pro svého strýce vymoci metál podvodem a měl by sám ve vládě skončit. Pokud to neudělá dobrovolně, vyzve k jeho odvolání premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Komunisté kritizovali alternativní oslavy státního svátku. Podle Hermana jde jen o snahu o zviditelnění.

„Představte si, že bych se rozhodl, že požádám prezidenta Miloše Zemana, aby vyznamenal mého příbuzného, například in memoriam mé dědy, oba za účast v odboji za 2. světové války a pak za jejich celoživotní práci pro stát – Československo,“ začíná Filip své obsáhlé prohlášení. V něm pokračuje o tom, jak by kvality svých příbuzných uměl doložit, ale jistě by se setkal s řadou kritiků, celkově by zkrátka návrh prezidentovi nepodal vůbec.

„Ministr Herman se za takový postup nestydí, a navíc na tom postaví svůj veřejný výstup, kdy chce podvodným způsobem takové vyznamenání, resp. řád, na který není žádný právní nárok, na prezidentu republiky,“ pokračuje šéf komunistů, který vypočítává, jak „Herman nehorázně lže, až se vám u toho opravdu udělá špatně nejen od žaludku“.

Filip: Kanadské úřady nikdo neoslovil

Filip připomíná, že Brady je kanadský občan a v takovém případě by o návrhu na jeho ocenění musely něco vědět příslušné orgány této severoamerické země. „Ta oslovena nebyla ani prostřednictvím Velvyslanectví Kanady v Praze, ani prostřednictvím naší ambasády v Ottawě,“ vypočítává a dál vrší kritiku na Hermana.

„Musím při tomto zjištění zopakovat výzvu k Danielu Hermanovi, aby pro trvalé porušování ústavního slibu ministra odstoupil ze své funkce. Udělám i druhou výzvu, kterou mám jako součást své interpelace od června tohoto roku, aby premiér Bohuslav Sobotka za porušování ústavního slibu a trvalé porušování politiky vlády Daniela Hermana z funkce ministra kultury navrhl na odvolání. Jeho chování je skutečně chucpe,“ uzavírá Vojtěch Filip.

Anketa
Souhlasíte s Filipem, že Herman v kauze Brady „nehorázně lže“?
počet hlasujících: 10528
Anketa
Souhlasíte s Filipem, že Herman v kauze Brady „nehorázně lže“?
Ano.
83 %
Ne.
17 %
počet hlasujících: 10528

Herman: Komunisté ztrácejí podporu veřejnosti

„Komunisté ztrácejí podporu veřejnosti, viz volební výsledky, tak se snaží zviditelnit za každou cenu,“ reagoval pro Blesk.cz Herman. Připomněl tak neúspěch KSČM v krajských volbách, která oproti předchozím výsledkům přišla o polovinu mandátů. 

Herman společně s Bradym tvrdí, že do Kanady s návrhem na vyznamenání volal šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a sám Brady je to připravený doložit i výpisem hovorů – jen jak mu přijde poslední účet. Hrad sice telefonát připouští, prý byl ale jen snahou získat informace a nic o udílení vyznamenání tam nezaznělo.

Kvůli celé kauze odmítli 28. října na Hrad na udílení státních vyznamenaní přijít zástupci TOP 09, ODS a KDU-ČSL, chyběli také rektoři nebo někteří církevní hodnostáři. Tisíce lidí naopak oslavily 28. říjen na Staroměstském náměstí v Praze, kde jim textař a možný prezidentský kandidát Michal Horáček servíroval projevy řady osobností. Část shromážděných se pak přesunula na Hradčanské náměstí, kde tvrdě kritizovali prezidenta Zemana. Prezident ve svém slavnostním projevu kauzy Brady ani své kritiky nijak nekomentoval.

Podívejte se na události letošního 28. října v bohaté fotogalerii:

Fotogalerie 28. říjen plný skandálů, vyznamenání a oslav 142 fotografií

noacojezase ( 3. listopadu 2016 22:03 )

Na tvém místě bych se zmačkal a zahodil.

gorilka ( 2. listopadu 2016 21:53 )

mirakos ( 2. listopadu 2016 19:02 )

To jsi viděl na vlastní oči nebo slyšel na čt.? V rusku jim rozbíjejí tlamy jenom se podívají na jejich ženy, nedovolí si nic!

mirakos ( 2. listopadu 2016 18:42 )

To budou u Vás v rodině smutné vánoce?!

mirakos ( 2. listopadu 2016 18:39 )

Mnoho tisíců? Co to je proti mnoha milonům?!Rudoši sedí v převlečení v každé partaji,podotýkám v KAŽDÉ!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa