Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stropnický: „Komunisty rozpustit.“ Filip tepal „prospěcháře z KSČ“ Babiše

Autor: simao, ČTK - 
14. května 2016
15:25

KSČM se sjela do hotelu na pražském Chodově zvolit nové či staronové vedení. Post předsedy obhajuje Vojtěch Filip, který by vyhrál již počtvrté. KSČM však za poslední tři roky ztratila 10 tisíc členů. A „zelený“ Matěj Stropnický má pro „rudé“ návrh: Nechcete se rovnou rozpustit? Vojtěch Filip pak na sjezdu připomněl i komunistickou minulost Andreje Babiše, někdejšího člena KSČ.

„Milá KSČM, ústřední výbore brzdy všího pokroku, nechceš o víkendu zvážit svobodné rozpuštění a uvolnit politický prostor, jež blokuješ, silám, které lépe odpovídají potřebám doby a zájmům lidí, jež si nikdy nedovedla opravdu hájit bez karabáče?“ dotázal se šéf Strany zelených Matěj Stropnický na sociální síti Facebook.

Počet členů KSČM klesá. Filip: Nevymíráme

Tenhle záměr však KSČM určitě nemá. I když počet jejích členů, držitelů stranického průkazu, klesl v loňském roce na 42 994. A v posledních třech letech zhruba o deset tisíc. Ročně strana přichází o víc než 3000 členů.

„Nebudou-li přijata účinná opatření, poklesne stranická základna během dalších pěti let na cca 20 až 25 tisíc členů,“ uvádí dokument, který dostali účastníci víkendového sjezdu. Stav členské základny označuje za „neuspokojivý“ a východisko vidí v širším získávání mladých.

Přijímání nových členů však popisují autoři dokumentu jako složité. „U některých příchozích přetrvávají obavy ze ztráty zaměstnání, nechuť angažovat se v politických stranách a přiznat si musíme i problémy v soužití mladých se staršími členy strany,“ konstatovali.

Předseda KSČM Vojtěch Filip však v sobotu delegátům sjezdu řekl, že do strany mladí lidé přicházejí. Podle jeho názoru by měli být voleni do funkcí na všech úrovních. Strana podle něj nevymírá, jak tvrdí odpůrci komunistů.

Babiš připustil, že byl prospěchář, uvedl Filip

Filip ostatně napříč projevem vyzdvihoval úspěchy a maloval i světlé zítřky. Podle něj KSČM posiluje svou autoritu ve společnosti. Vyzdvihl i zisk hejtmanského křesla (hejtmanem Ústeckého kraje je Oldřich Bubeníček) a 33 komunistických mandátů ve Sněmovně, kdy KSČM získala víc než 100 000 voličů. Volby do Evropského parlamentu se naopak nepovedly, a to kvůli tomu, že se nepodařilo naplnit kandidátky, uvedl.

„Věřím, že příští (krajské) volby vyhrajeme nejméně ve dvou krajích,“ uvedl Filip, který stojí v čele strany již 11 let. Srozumitelně je podle něj třeba oslovit například nemilitantní ekologicky smýšlející voliče „rudozeleným programem“ a zaměřit se právě na mladé.

V projevu kritizoval Filip vládní hnutí ANO, které se podle něj po volbách postavilo výrazněji doprava, než slibovalo voličům, i ČSSD, která podle něj opustila volební sliby, když se přestala věnovat odmítání církevních restitucí. Předsedu hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše Filip zmínil v souvislosti s jeho nedávným vyjádřením k členství v KSČ.

„V rozhovoru se jasně vymezil proti naší komunistické myšlence a připustil, že byl prospěchář před listopadem 1989, byl v KSČ pro vlastní výhody,“ parafrázoval Filip Babišovo vyjádření.

V oblasti zahraniční politiky Filip zahrál na antiamerickou strunu. Spojené státy se podle něj snaží z Evropy udělat válčiště, k čemuž jim pomáhají svou nekompetentnosti špičky Evropského parlamentu. „Nelze řešit následky problémů, ale jejich příčiny,“ uvedl. Za krizi, která do Evropy žene uprchlíky, vidí nepřípustné vměšování se nadnárodního kapitálu do vnitřních záležitostí států.

Delegáti sjezdu KSČM v neděli vybírají v tajné volbě nového předsedu strany. Původně měli být tři kandidáti, nakonec ale zůstali jen dva. Dosavadního předsedu Vojtěcha Filipa vyzvali původně pražský zastupitel Ivan Hrůza a bývalý místopředseda ÚV KSČM Josef Skála. V kandidátském projevu ale Hrůza oznámil, že nebude tříštit hlasy, proto podpoří druhého protikandidáta. 

Obhájit svou funkci bude v sobotu večer chtít také první místopředseda KSČM Petr Šimůnek. Jeho protikandidáty budou europoslanec Jaromír Kohlíček a jihočeský zastupitel Petr Braný. Na posty dalších dvou místopředsedů je podáno 13 návrhů.

salto ( 17. května 2016 09:36 )

Stronický, Féri, pražská kavárna a další - to je světlá naděje pro náš na kost ohlodaný stát

osinek ( 16. května 2016 12:15 )

Co to blábolíš TGBG? Za bývalého režimu bylo Československo z potravinového hlediska soběstačné a potraviny byly kvalitní. Uzeniny se daly jíst!! A co nyní? V uzeninách není (nebo je jen málo) maso. Jsou tam samé nahrážky. A Babišůb Agrofert, který vyrábí ty "kvalitní uzeniny" (mnohdy se nedají jíst), si mastí kasu

osinek ( 16. května 2016 12:09 )

Přesný popis, Joudo, těch vyžírků Stropnických...... Starého šaška Stropnického- je urážkou armády,že ten mizernej herec je ministrem armády- sponsoruje konfident STB Bureš. A ten mladej, to je vykuk k pohledání. Nikdy se neživil poctivou práci. Jenom furt blábolí o životním prostředí a skutek utek. Proč se mladej Stropnickej jako člen vedení Zelených nevymezil vůči multimiliardáři Babišovi, když Babišova firma DEZA ve Valašském Meziříčí dostala z peněz daňových poplatníků obří dotaci (cca140 korun) na zlepšení ekologie? Jaké ekologické dotace dostaly menšími firmy vlastněné běžnými podnikateli? Ti na rozdíl od Babiše můžou akorát splakat nad vejdělkem..... Mladej Stropnickej si vůči Babišovi nic nedovolí (v Babišově Hnutí ANO rejžuje i Stropnického papínek posluhující Babišovi) a proto šéf Zelených mlčí, když Babišovy firmy dostávají velké dotace z peněz daňových poplatníků! Ten komouš Filip má pravdu, když kritizuje ty prospěcháře z Hnutí ANO a jejího guru Babiše (krycí jméno Bureš). Filip je svým způsobem slušnější než ti Babišové, Stropničtí, kteří za bývalého režimu kvůli osobnímu prospěchu posluhovali komoušům a po listopadu 1989 se "prekabátili" a stali se z nich velcí "bijci komoušů" Filip se totiž "neprekabátil"

joudajoudovy ( 16. května 2016 07:56 )

mlady stropnicky je obycejny karieristicky ROZRUCH. kde se objevi, vse rozvrati. jako privilegovany synacek jiz z doby komousu, kaze vodu, pije vino. zeleny hlen by se mel chopit motyky, aby ziskal minimalni praxi, a az pozna utrapy fyzicke prace i jeji odmenu, muze lidu prezentovat napady, jak a co zmenit, aby bylo lepe. po vice jak 25.letech nejsme zvedavi na dalsiho kecalka.

ad-ga ( 16. května 2016 07:02 )

Stropnický je debil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa