Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Babiš promluvil o minulosti v KSČ: „Byl jsem prospěchář, ne každý je Havel.“

Autor: všm - 
10. května 2016
07:38

Bývalé vězení v Uherském Hradišti se nechvalně proslavilo díky minulému režimu: mezi jeho zdmi totiž věznil, mučil a někdy vraždil své oběti. Nyní by se stavba měla přeměnit na památník zločinů komunismu. Alespoň to navrhuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), který byl poněkud ironicky sám členem komunistické strany a soudil se o to, zda byl, či nebyl spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Vicepremiér k tomu sám přiznal pro Aktuálně.cz, že byl nejspíš prospěchář a ne každý mohl být jako Havel.

„V komunistické straně bylo 1,7 milionu lidí, já jsem byl řadový člen a asi jsem byl prospěchář, protože byla určitá výhoda být členem komunistické strany. To ale neznamená, že lidé, kteří byli ve straně, podporovali komunismus,“ reagoval Babiš na otázku redaktora Aktuálně.cz, zda si je vědom paradoxu, že bývalý člen KSČ chce stavět památník obětem komunismu. 

Vicepremiér prý nikdy komunismus nepodporoval, byl i s dalšími členy na režim naštvaný. „Nebyl každý Václav Havel. Bylo jen pár lidí, kteří měli odvahu bojovat proti režimu, takže já si to teď možná nahrazuji bojem proti establishmentu, který tady tradiční politické strany vytvořily. Ale památník prosazuji proto, že by si mladí lidé měli připomínat, jaká zvěrstva tady komunismus dělal, zejména do roku 1968,“ uvedl Babiš.

„Cálovat“ by měl Valenta

O bývalou věznici se začal podle svých slov zajímat poté, co ho oslovilo několik občanů s otázkou na budoucnost stavby. Po rešerši zjistil, co to bylo za místo.

V současné době ovšem budova patří ministerstvu spravedlnosti, které by ji rádo rekonstruovalo a umístilo do ní soud. Takový plán se ale ministrovi financí nezamlouvá. „Nejlepší by bylo, aby věznice přešla nejspíše pod ministerstvo kultury a udělala se z ní památka na komunistické zločiny. Mohl by na tom participovat kraj a město. To by bylo opravdu nejlepší, aby lidé na tyto zločiny nezapomínali. Ministr Daniel Herman na to bude určitě slyšet,“ nastínil Babiš.

Kromě kraje a města by se měl finančně na projektu podílet prý i majitel loterijní společnosti Synot a senátor Ivo Valenta. „Hodně záleží na aktivitě místních, aby se s tím konečně něco udělalo. Mají tam miliardáře a mecenáše Valentu, tak ať na to dá nějaké peníze. Já bydlím v Průhonicích, investoval jsem tam 600 milionů korun do sokolovny, domova důchodců i hotelu, tak ať Valenta také pomůže,“ navrhl šéf ANO.

Kolik by sám dal ze státní kasy, v tuto chvíli údajně nedokáže říct. Musel by nejdříve vidět plány celého projektu. 

Babiš není kritizován jen za komunistickou minulost, ale i kvůli kauze Čapí hnízdo:

Samo ( 15. května 2016 20:31 )

Nemusí nikdo platit astrologa aby poznal na Zemanovi co je zřejmé už při pohledu na něj, a to je že není zdráv ani fyzicky a když promluví tak se projeví i jeho demence při komentování určitých událostí ve světě.

Samo ( 15. května 2016 20:26 )

Lidé, jako je Babiš, pochopili po roce 1989, že KSČ už nemá co nabídnout a odešli a ne že se jich KSČ zbavila. Ve straně KSČ zůstalo pár zarytých komunistů, kteří tu stranu vedou a zbytek jsou hlupáci, kteří neví kolik bije, protože si nedovedou dát věci a události ve světě do souvislostí.

Samo ( 15. května 2016 20:19 )

Asi ta, ne každý je Babiš aby mohl financovat, ne jak píše investovat, do veřejně prospěšných organizací 600 milionů korun.

gabreta ( 14. května 2016 23:15 )

Jak se kradou dotace, by ti mohl dobře vysvětlit Schlafenberg, jak to udělal on s čištěním rybníků!!

baIika ( 10. května 2016 15:40 )

Měl jít za Kudláčkovou, tej věří půl národa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa