Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Valenta daroval dva miliony ODS. „Dát je Babišovi? To by mi ruka upadla“

Autor: zst - 
3. června 2016
10:20

Loterijní magnát a senátor Ivo Valenta se rozhodl zasponzorovat ODS. I letos, podobně jako loni, na kontě strany přistály dva miliony korun. Valenta přitom dotuje svou „vlastní“ Stranu soukromníků. 200 tisíc poslal také majitel nakladatelství Fortuna a „Král Šumavy“ František Talián, píše páteční Právo.

Majitel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta poslal štědrý dar ODS začátkem května. Sponzoruje přitom také Stranu soukromníků, za kterou usiluje ve Zlínském kraji o hejtmanský post. Do Česka se magnát vrací z Monaka, kde žil 18 let.

„Je o mně všeobecně známo, že dlouhodobě podporuji pravicové strany. Přece byste po mně nechtěla, abych tyto prostředky věnoval Babišovi – to by mi musela ruka upadnout,“ reagoval Valenta na dotaz, proč zrovna ODS.

„Ivo Valenta dlouhodobě finančně podporuje ODS, proto ani jeho letošní dar není překvapivý. Jeho motivací je podpora a ochrana svobody a pravicových hodnot, které hájí ODS,“ komentoval příspěvek šéf strany Petr Fiala.

„Král Šumavy“ podpořil obhajujícího senátora Jirsu

Dalších 200 tisíc získala ODS od majitele nakladatelství Fortuna a několika šumavských hotelů Františka Taliána. „Král Šumavy“ poslal straně příspěvek v polovině května s poznámkou „Tomáš Jirsa“. Peníze tak směřoval pro českokrumlovského senátora Tomáše Jirsu, který obhajuje na podzim svůj post.

Talián chce totiž stejně jako Jirsa možnost kácet stromy napadené kůrovcem, otevření Šumavy turistům nebo stopku rozšiřování bezzásahových zón. „Spolu úzce spolupracujeme dvanáct let. Máme velmi podobné názory na rozvoj Šumavy. Doktor Talián je největší podnikatel v hotelnictví na Šumavě, má tam osm hotelů,“ vysvětlil spojenectví Jirsa. Talián prý mohl dát i více, protože je miliardář, 200 tisíc je tak podle Jirsy standardní příspěvek.

Ivo Valenta si v půlce května vzal svoji dlouholetou přítelkyni Alenu. Podívejte se na jejich svatbu:

joudajoudovy ( 5. června 2016 07:07 )

senator valenta jako vyuceny kuchar a pozdeji majitel cistirny peri se rychle vysvihl na krale hazardu, majitele medii i fotbalku, pusobici v danovych rajich jako je kypr a monako. mimo jine je blokovanou osobou ve svazcich STB. proc asi? sam byl odsouzen za podplaceni ve fotbalu - podminka na 4mesice, pokuta 350tis. + zakaz cinnosti na 2roky a pokuta 100tis. dale opakovane prispiva ODS, i nyni daroval 2.miliony. bud jim splaci dluh, ze mu pomohli k blahobytu nebo si je uplaci, aby mocnym stale zustaval a nesel brucet do teplaku? ze by dalsi zbohatlicky vekslak, ktery chce uchopit politickou moc?

auslak ( 4. června 2016 08:20 )

jenom to dejte ODS oni už ty peníze jednoduše nechají zmizet . . jak mají na volebním bilbordu

hejhej ( 3. června 2016 14:19 )

Co to mele Valenta za nesmysly. Copak Babiš stojí o jeho peníze ???? ODS nepomůže ani kandidát V.Klaus ml. ani peníze od nějakého Valenty. Kdo by volil zkorumpovanou stranu, která pomohla k církevním restitucím pomoci svého poslance kriminálníka.

lukasnazdar ( 3. června 2016 12:21 )

Valento, Valento... špatně investované peníze do ODS, ti se nevyhrabou na výsluní politiky hodně dlouho a pro tebe ten zákon o hazardních hrách neschválí... oni ne. Leda, že by si věděl něco, co my normální smrtelníci nevíme. Že se podvodníci z ODS dostanou do vlády a budou tu zase kupčit.

anno ( 3. června 2016 11:48 )

Oligarchové vládnou Česku stejně jako na Ukrajině! A co nato perlametní komise Sobotkovy vlády?! My cheme taky sponzora na Lidový dům od Bakaly, že pane Sobotko!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa