Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ANO řeklo „ne“ protikuřáckému zákonu. Dostalo půl milionu od firmy s tabákem

Hnutí ANO Andreje Babiše dostalo sponzorský dar od tabákové firmy. Jen dva dny poté, co jeho poslanci potopili protikuřácký zákon.
Hnutí ANO Andreje Babiše dostalo sponzorský dar od tabákové firmy. Jen dva dny poté, co jeho poslanci potopili protikuřácký zákon.  (Autor: Blesk / Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, Profimedia)
Autor: zst - 
2. června 2016
09:30

Byla to zřejmě největší koaliční roztržka za 2,5 roku společné vlády ANO a ČSSD. Část poslanců hnutí ANO Andreje Babiše potopila ve Sněmovně protikuřácký zákon ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). O dva dny později přistálo na transparentním účtu hnutí půl milionu korun od firmy vyrábějící potraviny, ale také tabák. Náhoda? Podle hnutí je propojení scestné. O daru informoval deník Právo.

Půl milionu korun od společnosti Velta Plus EU, s. r. o., která se podle obchodního rejstříku zabývá mimo jiné výrobou tabáku a jeho zpracováním, se objevilo na účtu hnutí ANO 27. května. Tedy jen dva dny poté, co díky většině poslanců Andreje Babiše spadl pod stůl tzv. protikuřácký zákon. Z hnutí poté zaznívalo, že rozhodnutí ovlivnilo přijetí několika změn, které zákon příliš změkčily.

Údaj z transparentního účtu hnutí ANO. Krátce po nezdaru protikuřáckého zákona dostalo půl milionu korun od tabákové firmy. Údaj z transparentního účtu hnutí ANO. Krátce po nezdaru protikuřáckého zákona dostalo půl milionu korun od tabákové firmy. | Transparentní účet hnutí ANO

Podle obchodního rejstříku se společnost se sídlem na předměstí Karlových Varů zabývá výrobou potravin a nápojů. Tabákové výrobky tvoří údajně jen 2 %. Jejím jednatelem je Dang Khoa Vu s trvalým bydlištěm v Praze. 500 tisíc je základní kapitál celé firmy.

Výpis z obchodního rejstříku tabákové společnosti Velta Plus, která darovala hnutí ANO 500 tisíc korun. Výpis z obchodního rejstříku tabákové společnosti Velta Plus, která darovala hnutí ANO 500 tisíc korun. | www.or.justice.cz

Na svých webových stránkách pak společnost píše, že v Česku působí jako „jeden z největších velkoobchodů s tabákovými produkty“. „Pod značkou Velta Tobacco vyrábí jakostní cigaretové tabáky a kuřácké doplňky,“ stojí také na webu.

Firma prodává hlavně čaj, brání se ANO

Lídr hnutí Andrej Babiš spojitost daru s rozhodováním svých poslanců odmítá a firmu prý nezná. Vysvětlení má jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek.

„Ten sponzorský dar byl udělený ve prospěch karlovarského regionu na jejich krajskou kampaň. Propojení na dění ve sněmovně je úplně scestné,“ říká první místopředseda hnutí. „Je absolutně nepochopitelné, že si někdo dovolí napsat, že tento dar působí podezřele. Ten sponzorský dar je beze vší pochybnosti transparentní, na transparentním účtu a pokud vím, ta společnost se zabývá převážně dovozem čaje,“ reagoval na tvrzení deníku Právo, že dar působí podezřele.

„Dle vyjádření jednatele firmy tvoří obrat společnosti za prodej tabáku jen asi 2%, jinak se převážně zabývá prodejem čaje,“ dodal předseda karlovarské buňky ANO Martin Hurajčík.

„Pan jednatel se rozhodl podpořit ANO, protože z jeho hlediska mají nejlepší politický program. Se žádostí o podporu nás oslovilo víc politických subjektů,“ řekla Právu asistentka jednatele Jana Havlová.

Sobotka ANO podezříval ze zlobbování

„Budu chtít, aby pan ministr Němeček ten zákon předložil urychleně znovu. Myslím, že to nemůžeme vzdát, že není možné ustupovat tabákové lobby, a chtěl bych, aby vláda ten návrh mohla co nejdříve projednat, abychom ho mohli poslat do Poslanecké sněmovny,“ nechal se slyšet premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) krátce po sněmovním propadáku.

Narážel tak právě na rozhodnutí většiny poslanců Andreje Babiše, kteří hlasovali proti zákonu. A to i přesto, že vláda zákon o ochraně veřejného zdraví odsouhlasila.

joudajoudovy ( 3. června 2016 08:10 )

pro zdenekk - nazory prvoka v 21.stoleti jsou prezitkem a neukoncene zakladni vzdelani stale nestaci k otaceni kola prumyslove revoluce z 18.stoleti.

joudajoudovy ( 3. června 2016 07:59 )

vazeni kriklouni, co je 1/2 milionu, ktere ANO dostalo a zverejnilo na transparentnim uctu? ODS obdrzela dalsi 2 milouny od sazkarskeho magnata valenty, ktery si tez financuje "svoji" stranu soukromniku. https://www.novinky.cz/domaci/405387-ods-dostala-dalsi-dva-miliony-od-sazkarskeho-ma gnata-valenty.html a kde jsou dary socanum, komousum, flaternikum, top, usvitu a dalsim politockym stranam ci ruznym nadacim, spolkum? kdyz metr, tak na vsechny....

CEZsro ( 2. června 2016 13:25 )

Co Kalousů, Ráthů a dalších hovad???

CEZsro ( 2. června 2016 12:56 )

Jen houšť Babišů!!!

1pepan ( 2. června 2016 11:44 )

ANO-Babiš je zkorumpovaný korupčník. Nic nového.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa