Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslance čeká protikuřácký reparát. Němeček ustoupí „vodnicím“ a e-cigaretám

Autor: ČTK, zst - 
27. května 2016
18:15

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v pondělí vládě znovu předloží návrh protikuřáckého zákona. Po pátečním mimořádném jednání koaliční rady to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zákon ve středu Sněmovna zamítla i kvůli hlasům koaličního ANO.

Rozbuškou sněmovního sporu bylo přijetí pozměňovacího návrhu opozičního poslance Marka Bendy (ODS), který měl umožnit vznik kuřáren v restauracích. Ten jako jediný ministr zdravotnictví do zákona nezapracoval, zbylé pozměňovací návrhy zohlední. Zákon tak povolí užívat elektronické cigarety v divadlech, kinech, sportovních halách či restauracích a zákaz se vyhne také vodním dýmkám v čajovnách.

Neúspěch předpisu přinesl snad největší koaliční roztržku během více než dvouletého fungování vlády. „My jsme řešili to, aby se koalice vrátila při jednání v Poslanecké sněmovně k dodržování koaliční smlouvy. Nemyslím si, že je třeba ji upravovat, je dobré si ji občas přečíst a postupovat podle ní,“ řekl Sobotka.

Kvůli prosazení protikuřáckého zákona si dříve Svatopluk Němeček (ČSSD) přinesl do Sněmovny i urnu.

Ministři si do Sněmovny začínají nosit názorné pomůcky. Ministr zdravotnictví Němeček si na podporu protikuřáckého zákona přinesl urnu. Ministři si do Sněmovny začínají nosit názorné pomůcky. Ministr zdravotnictví Němeček si na podporu protikuřáckého zákona přinesl urnu. | Blesk / Václav Lang

Předseda TOP 09 Kalousek kontroval oblakem kouře z elektronické cigarety.

Video  Kalousek si potáhl a vyfoukl do tváře ministra Němečka. Proč to udělal?  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

Druhý pokus chce Sobotka kvůli nezdaru zrychlit

Kabinet bude usilovat o urychlené projednání nového návrhu ve Sněmovně, uvedl premiér. „Návrh nebude zohledňovat návrh poslance Bendy, který nebyl součástí původního vládního návrhu,“ uvedl Sobotka. Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka posbírá Němeček „ty dobré pozměňovací návrhy“.

ANO zdůvodnilo fakt, že ve středu návrh podpořila jen zhruba třetina jeho přítomných poslanců, tím, že Bendův návrh novelu znehodnotil. Změnu umožňující vznik kuřáren však podpořilo i osm poslanců ANO včetně Faltýnka. Zástupci koalice se dohodli, že pokud příště bude některé straně některý „vražedný“ pozměňovací návrh tolik vadit, bude o tom informovat předem.

„Náš požadavek, aby restaurace byly absolutně nekuřácké, bude naplněn. Věřím, že ve Sněmovně koalice návrh přijme v co nejkratší době,“ řekl Faltýnek. Přiznal chybu, že se ve středu klub ANO nestihl dohodnout na jednotném postupu. Sobotka pro tuto situaci navrhl využívání přestávek na poradu klubů.

Zchladili jsme emoce, tvrdí lidovci

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) míní, že koalice má dále smysl. „Dokážeme se racionálně domluvit a emoce jsme dokázali zchladit,“ uvedl. Došlo podle něj k nastavení nových principů komunikace. Jurečka zastupoval na schůzce lidoveckého šéfa Pavla Bělobrádka, který je pracovně v Bruselu. Faltýnek zase zaskakoval za Andreje Babiše, který podle kritiků „rozdával koblihy“.

Zákaz kouření v restauracích byl také tématem duelu ve Studiu Blesk. Proti sobě se postavili vášnivý kuřák a senátor Jaroslav Kubera (ODS) a Eva Králíková, předsedkyně Centra pro závislé na tabáku:

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mirkli ( 27. května 2016 20:43 )

Souhlas

mirkli ( 27. května 2016 19:54 )

ČSSD vymtvořilo zákon a pak se Sobotka z ODS zase podělal!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa