Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Protikuřácký zákon prošel opět vládou. Restaurace mají být bez kouře příští rok

Autor: kal, bud, ČTK - 
30. května 2016
12:29

Vláda schválila nový návrh takzvaného protikuřáckého zákona, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Po krachu původní normy ve Sněmovně ho kabinetu předložil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), zákaz kouření v restauracích má platit od příštího roku.

„Jsem rád, že ministr Němeček na mou žádost předložil vládě znovu protikuřácký zákon a umožnil tím jeho urychlené znovuprojednání. Návrh byl do vlády předložen v podobě, v jaké prošel třetím čtením v Poslanecké sněmovně bez pozměňujícího návrhu poslance Bendy,“ komentoval situaci Bohuslav Sobotka.

Právě přijetí návrhu opozičního poslance Marka Bendy (ODS), který měl umožnit vznik kuřáren v restauracích, bylo rozbuškou sněmovního krachu. Tento návrh jako jediný ministr zdravotnictví Němeček do zákona nezapracoval, zbylé pozměňovací návrhy zohlední.

Zákon tak povolí užívat elektronické cigarety v divadlech, kinech, sportovních halách či restauracích a zákaz se vyhne také vodním dýmkám v čajovnách.

Sobotka: Je to priorita vlády

„Jde o jednu ze základních priorit, na které jsme se s koaličními partnery domluvili při vzniku vlády a definování cílů v rámci programového prohlášení,“ řekl Sobotka. Zároveň doufá, že Parlament bude při schvalování dostatečně silný a odolá tlakům tabákové lobby.

S vládním souhlasem je spokojený také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zákon by měl začít platit od roku 2017.

Zákaz kouření v restauracích byl také tématem duelu ve Studiu Blesk. Proti sobě se postavili vášnivý kuřák a senátor Jaroslav Kubera (ODS) a Eva Králíková, předsedkyně Centra pro závislé na tabáku:

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Alkohol na trhu bude možný

Zákon také upravuje zacházení s alkoholem. Původní návrh umožňoval na sportovní akci přístupné veřejnosti prodej a podávání alkoholických nápojů do 4,3 procenta objemového alkoholu, tedy piva. Poslanci normu zmírnili a povolení rozšířili i na víno. Lihoviny lze prodávat jen na veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní a taneční akci. Příležitostný prodej alkoholu původně navržený jen pro výroční trhy je po odhlasování poslanců možný na jakémkoli trhu, tedy například i tzv. bleším.

Oproti původnímu znění se v upraveném návrhu také umožňuje prodej a podávání alkoholických nápojů i v dopravních prostředcích pro zájezdovou dopravu, cestovní ruch, nostalgické, historické a propagační jízdy a jízdy na objednávku.

kapturek ( 30. května 2016 18:09 )

 tady je jasne videt jak funguje cela zkur.vena ceska vlada, kdyz hlasovali podle sebe tak to neproslo, jenze se to nekomu nelibilo tak dostali rozkaz jak maji hlasovat, ve zkratce, staci aby tam sedel jeden cur.ak a o vsem rozhodoval, proc se musi platit tolik cur.aku ?

salto ( 30. května 2016 15:42 )

Ženský na to dostanou tachometr a daň se bude platit podle toho, kolik bude mít dotyčná najeto

lukasnazdar ( 30. května 2016 15:23 )

tleskám. ať se ten poblblej Kubera zblázní.

dzery ( 30. května 2016 14:08 )

Jsem zvědavej co přijde dál.

sores ( 30. května 2016 13:45 )

 Brojí se proti hulení ale aby vláda schválila zákon krabička cigaret např.za 500,-Kč to neudělají, proč asi? Byznys je až na 1 místě že.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa