Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komunisté chtějí sebrat peníze církevním školám i badatelům totality

Autor: Václav Lang - 
2. prosince 2016
06:10

Předvánoční období patří ve Sněmovně tradičně snahám o přesuny peněz v rozpočtu na příští rok. S několika návrhy přispěli v minulých dnech i komunisté. Chtějí například vzít peníze církevním školám nebo Ústavu pro studium totalitních režimů.

Zejména lidovce v úterý večer „nadzvedla“ komunistická poslankyně Marta Semelová, když navrhla, aby stát přestal financovat více než stovku církevních škol, které v České republice fungují.

Semelová, která v KSČM patří ke stalinistickému křídlu a pravidelně chodí na hrob Klementu Gottwaldovi, argumentovala mimo jiné klesajícím zájmem o náboženství. „Přesto všichni, nejen věřící, ze svých daní financujeme církevní školství, navíc v době, kdy církve dostaly v rámci takzvaných církevních restitucí desítky miliard korun a další obrovský majetek, který byl sebrán lidu, jenž ho svou prací vytvořil. Z tohoto daru mohou církve své školy a školská zařízení financovat,“ uvedla poslankyně.

„Ať si žijí za své“

Semelová uvedla, že v Česku letos působí 140 církevních škol, na které se platí 1,36 miliardy, příští rok to má být ještě o téměř 70 milionů víc. Ušetřené peníze chce rozdělit podfinancovaným veřejným školám.

„Je potřeba zvýšit částku na platy pedagogických i nepedagogických pracovníků škol, na asistenty, mimoškolní činnost, pro vysoké školy atd. Ze státního rozpočtu by tedy mělo být financováno především veřejné školství tak, aby byla zabezpečena dostatečná síť, kvalita a dostupnost. Církevní školství ať žije, ale za své,“ uzavřela za potlesku svých kolegů.

Nevoli však vzbudila zejména u křesťanských demokratů nebo poslankyně TOP 09 Niny Novákové, která upozornila, že církevní školy nejsou jen pro věřící, ale pro kohokoli. Lidovecký poslanec Ivan Gabal zase označil za protiústavní, neboť podle něj upírá nárok na základní vzdělání ze státních zdrojů.

Marta Semelová Marta Semelová | archiv Blesku

„Ještě možná měla paní poslankyně říct, že děti z církevních škol by měly dostat zákaz studia na středních školách. Zejména proto, že církevní střední gymnázia mají nadprůměrné výsledky. Těm by se měl zakázat vstup na vysokou školu. V rámci boje za posilování křesťanských základů Evropy je potřeba s nimi zatočit,“ řekl v nadsázce Gabal. Návrh nyní putuje do závěrečného čtení.

Ondráček chce vzít ÚSTRu 90 milionů 

Do třetího čtení zamířil o den později také návrh dalšího komunistického poslance, Zdeňka Ondráčka. Tedy muže, jenž byl před listopadem 1989 příslušníkem Pohotovostního pluku SNB a zasahoval mimo jiné proti demonstrantům na Václavském náměstí během tzv. Palachova týdne. Ondráček navrhl vzít 90 milionů Ústavu pro studium totalitních režimů ve prospěch mezd bezpečnostních složek.

Bývalý esenbák a současný poslanec Zdeněk Ondráček Bývalý esenbák a současný poslanec Zdeněk Ondráček | ČTK, YouTube.com

„Bezpečnostní situace je taková, že bychom na ni měli adekvátně reagovat a být na ni připraveni,“ zdůvodnil a pokázal na nízké platy policistů a hasičů. „Policisty i hasiče je třeba za jejich službu náležitě odměňovat, a to i podle míry jejich rizika, které při výkonu služby podstupují. Vedle toho je zde Ústav pro studium totalitních režimů, který dlouhodobě vykazuje výsledky své činnosti, které co do kvantity, ale ani co do kvality neodpovídají výdajům s nimi spojeným. Je tedy otázkou, zda v roce 2017 potřebujeme tento úřad v takovém personálním obsazení,“ podotkl.

Komunistický poslanec tedy navhrl, aby 90 milionů z rozpočtu ÚSTR (z toho 50 milionů z platů), přešlo do kapitoly ministerstva vnitra, kde by se použily výhradně na mzdy. „Pokud zhodnotíme můj návrh pouze z hlediska oprávněných priorit občanů České republiky a nebudeme do toho míchat to, kdo a odkud tento návrh předkládá, nemělo by nic bránit tomu, abychom se zde pokusili o zajištění základního lidského práva na bezpečnost,“ uzavřel.

Poslanci o jeho nápadu, stejně jako o dalších přesunech v rozpočtu, rozhodnou v příštích dnech.

mitaro ( 2. prosince 2016 19:14 )

zednik ( 2. prosince 2016 13:55 )

Sorry, ale s těma církevníma školama má Semelová pravdu. Církev dostala nehorázné restituce, fin. vyrovnání plus každoroční vejvar a ještě asi 15 let budeme platit jak mourovatý jejich církevní platy. Nač ještě dotovat jejich soukromé školství ?? Ať vymývají mozky svých oveček za své.

ivoadller ( 2. prosince 2016 11:16 )

avina ( 2. prosince 2016 10:38 )

Rozumné návrhy- soudím podle vulgárních protiřečení zde. Modlí se za své vulgarity, poslouchají keci fráterníka a šíří je dál. Majetek, majetek....neznají slovo Boží.Činy pámbíčkářů dokazují primitivnost .

vaber ( 2. prosince 2016 10:34 )

kdo chce mít soukromou školu at tam má studenty kteří mu budou platit za vše a netahá peníze od státu . Je to podnikání a čím více studentů tím více peněz i když jsou třeba úplně k ničemu. Církev je nezávislá od státu tak at si svoje školy platí. Máme ústav pro studium totality a potřebovali by jsme ústav pro výzkum majetku našich knížat a vysvětlit co byla robota ,desátky ,dráb ,poddaní, tam byla totalita ale takto získaný majetek dostali zpět, v dnešní podivné demokracii . A co třeba střílení do stávkujících v první republice to kdyby se stalo za komunistů . Určitě by udělali ústav jen pro tento případ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa