Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Rudá Marta“ se směje. Semelové prošly řeči o popravě Horákové a invazi Sovětů

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. ledna 2016
15:59

Komunistku Martu Semelovou žalovali za její výroky o Miladě Horákové či sovětské okupaci, ze soudní síně však vyšla jako vítězka. Jako nedůvodnou zamítl Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu žalobu Michala Kincla (TOP 09). Spolu s ním dorazil k soudu i europoslanec z TOPky Jaromír Štětina, který prozradil, že má i kvůli Semelové strach o život. Proč? 

Popravená Milada Horáková se prý ke svým činům přiznala, příjezd sovětských tanků v roce 1968 byl „internacionální pomocí“ a zrádce Vasil Biľak, jeden ze spoluautorů zvacího dopisu pro Sověty, „pozitivní postava“. Kauzu poslankyně KSČM Marty Semelové ohledně výroků v pořadu Hyde Park řešil soud na Praze 1, kam na zahájení líčení „rudá Marta“ osobně dorazila. V rudém kabátu.

Komunistickou poslankyni k soudu dohnala žaloba právníka z TOP 09 Michala Kincla, toho času zastupitele v Brně-Bohunicích. Podle KSČM tak učinil účelově v rámci předvolebního boje, on sám tvrdí, že jde o jeho vlastní přesvědčení a že „pocítil strach a úzkost z možné restaurace zločinného totalitního komunistického režimu“.

Podle soudu však výroky Semelové nezpůsobily Kinclovi relevantní újmu. Verdikt není pravomocný, Kincl se rozhodl proti rozsudku odvolat. „Nekončím, bojuji dál, zatím je ještě předběžné tvářit se jako vítěz... Odcházím naprosto s čistým štítem, že co jsem mohl udělat, to jsem učinil,“ reagoval na triumf Semelové Kincl. 

Video Soud s Martou Semelovou - Jaroslav Šimáček, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Semelová: Za svými názory si stojím

„Já si myslím, že soud rozhodl podle práva. Já jsem toto rozhodnutí očekávala, myslím si, že ta žaloba byla opravdu absurdní. Žalovat někoho, když máme svobodu slova, za něco, co vyřkl jako svůj názor v diskuzním pořadu v televizi... Dejme tomu můžeme diskutovat o názorech, ale určitě by soud neměl rozhodovat o tom, jestli to nebo ono je historická pravda, anebo není. To musí rozhodovat někdo jiný,“ uvedla po verdiktu soudu Semelová.

Soudce sice při odůvodnění rozsudku řekl, že s názory poslankyně Semelové nesouhlasí, ale dodal, že bude hájit názor na svobodu slova. „Já názor panu soudci neberu, každý má právo na svůj názor. Pro mě je podstatné rozhodnutí, které bylo vysloveno, to znamená zamítnutí žaloby... Já jsem řekla i při jednání, že za svými názory si stojím,“ dodala poslankyně.  

Europoslanec Štětina se bojí o život

Do Semelové se pustil ve středu na Facebooku také europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09), který chtěl být vedlejším účastníkem řízení. Uvedl, že „paní Semelová a KSČM vytvářejí ve společnosti ovzduší nenávisti“ a on sám dostává mnoho výhrůžek. 

Já jsem se pokusil předložit soudu důkaz, a to seznamem nenávistných výroků vůči mé osobě. Ty výroky jsou jednak primitivní a jednak velmi nebezpečné. A já se bojím o život, protože ty výroky jsou opakované, takřka každodenní na sociálních sítích, telefonické jsou řidší samozřejmě, ale výhrůžky smrtí jsou zcela pravidelné. A já si myslím, že klima k tomu, aby lidé takové výhrůžky používali, vytváří právě paní Semelová tím, co tvrdí,“ řekl Blesk.cz na chodbě před jednací síní obvodního soudu Štětina.

„To všechno jsou vyjádření, která jsou mimo realitu. To přeci takto není. Jednak je zde svoboda názorů, jednak jestli bych měl hodnotit, co víc vyvolává strach mezi občany, jsou to ty současné věci než toto,“ reagoval pro Blesk.cz asistent Marty Semelové a předseda OV KSČM Praha 1 Viktor Pázler.

Europoslanec Štětina však reagoval i na to, že se Semelová svých postojů nevzdává a stojí si za svými slovy z Hyde Parku. „Mně na tom vadí hodně to, že paní Semelová je pedagožka. A pokud svými výroky bude působit na mladou generaci tak, jak působí, napáchá neuvěřitelné škody,“ dodal Štětina.

Výroky Marty Semelové v pořadu Hyde Park

O monstrprocesu s Miladou Horákovou Semelová přesně uvedla: „Bylo to v té době, já to považuji za nešťastné, nicméně Milada Horáková se přiznala ke všemu, ke své činnosti. Dost pochybuji o tom, že to byla vynucená přiznání. V každém případě je to záležitost, která je smutná.“

O příjezdu sovětských tanků: „Já bych to v žádném případě nenazvala okupací. Nazvala bych to internacionální pomocí, která ovšem nám jako komunistické straně a komunistickému hnutí do budoucna udělala mnohé problémy.“

O Vasilu Biľakovi: „Byl to významný politik Československa... Pro mě to byla pozitivní postava.“

villi ( 10. ledna 2016 19:56 )

SOUČASNÝ SYSTÉM VRAŽDÍ V ČELE S USA A NĚMECKEM VÍCE LIDÍ NEŽ V OBOU SVĚTOVÝCH VÁLKÁCH !!

villi ( 9. ledna 2016 18:45 )

AŤ ŽIJE KSČM !!! KSČM JE PRAVDA !!! KDO NECHCE SLYŠET PRAVDU JE ZLOČINEC,ROZVRACEČ A VLASTIZRÁDCE !!!

karmavana ( 9. ledna 2016 00:22 )

Opasek si musejí utahovat pouze neschopná "vemena" tvého formátu, kteří už nemohou rozesílat udání na STB, nebo Gestapo, tak se snaží alespoň zasévat blbou náladu mezi "čtenáře" bulváru.

karmavana ( 9. ledna 2016 00:02 )

Tato kriploidní soudružka i zločinecká ideologie, která má na svědomí stamiliony povražděných spoluobčanů, od Uralu až po Jižní Ameriku, by měla zavřít svojí nevymáchanou tlamu a zalést pod jarmaru dějin.

angrybear ( 8. ledna 2016 06:54 )

Bolševickou "pravdu" slyšet nechci, jsem zločinec, rozvraceč a vlastizrádce, a jsem jím rád.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa