Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Že se nestydíte,“ peskovala Semelová Hermana kvůli Sudetům. Sobotka ho podržel

Autor: ČTK, val - 
1. prosince 2016
11:38

Ostrý spor mezi komunistickými poslanci, premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) se rozhořel ve sněmovně při čtvrtečních interpelacích. Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval vládní členy za květnovou účast Hermana na sudetoněmeckém sjezdu. Podle něj by občanské spolky neměly být pro vládu partnerem. Sobotka se za ministra postavil a strhla se přestřelka ohledně historických reálií. 

Sobotka uvedl, že Herman jel do Norimberku s jeho souhlasem. Premiér před poslanci ocenil nynější vývoj v Sudetoněmeckém krajanském sdružení, jehož vedení se, byť zatím neúspěšně, snaží změnit stanovy tak, aby z nich byl vyškrtnut nárok na návrat do vlasti, na náhradu za zabraný majetek nebo na odškodnění. „Návštěva pana ministra Hermana byla oceněním pozitivního procesu,“ řekl ministerský předseda.

„Jestliže má vláda hledat partnery v občanských spolcích, není to směr, kterým bychom se měli ubírat,“ zdůraznil Filip. Sobotkovi vyčítal, že mu písemně neodpověděl například na dotaz, zda Hermanovou návštěvou nebyla porušena suverenita vlády. Filip taky podotkl, že nově navrhované stanovy „sudetoněmeckého landsmanšaftu“ soud neschválil a stále platí původní znění. Komunista Leo Luzar označil jejich části za ostudné. „Sdružení má neustále majetkové nároky vůči České republice,“ řekl.

V dolní komoře se rozvinula debata o událostech roku 1938, kdy hitlerovské Německo obsadilo české pohraničí, i o poválečné situaci. Miroslav Grebeníček (KSČM) uvedl, že označovat poválečný odsun Němců jen za vyhnání je chybné. „Se slušnými Němci nás nikdo smiřovat nemusí,“ poznamenal.

Sobotka zdůraznil, že z pohraničí v roce 1938 neutíkali jen čeští občané, ale také němečtí antifašisté – křesťanští demokraté, sociální demokraté i komunisté. Nelze podle ministerského předsedy uplatňovat princip kolektivní viny.

„Volám po smíření bez zapomínání,“ řekl Herman, když se zapojil do debaty. V květnu v Norimberku připomněl nacistické zločiny i odsun sudetských Němců, nad událostmi vyjádřil lítost.

Že se nestydíte, kárala Semelová

„Pocházím z rodiny, která velmi osobním způsobem nesla na svém těle ty hrůzné zločiny nacionálního socialismu, ale také komunismu... Například onen můj strýc Jiří Brady, který byl tak medializován, na své levé paži stále ještě nese číslo z osvětimského pekla, které přežil. A nebyl jediný z naší rodiny. To znamená, že já jsem měl a mám dodnes možnost hovořit s lidmi, kteří prožili to, o čem tady hovoříme. A jsem opravdu uvědomělým zastáncem dialogu a smíření. Nesmí se zapomenout,“ podotkl Herman s tím, že ale nelze dávat rovnítko mezi etnickou a politickou příslušnost.  

Ve čtvrtek Herman také uvedl, že 12. prosince dostane v Německu cenu za česko-německé smíření. Na to podrážděně reagovala ortodoxní komunistka Marta Semelová: „Že se nestydíte! Vy jezdíte do Německa poklonkovat sudeťákům, kteří žádají majetek, kteří nazývají Beneše zločincem. A vy se ještě chlubíte a řeknete tady drze občanům, poslancům, že dostanete od nich medaili nebo vyznamenání nebo cenu a ještě jste na to hrdý. Že se nestydíte! Měl byste odstoupit.“ 

Do debaty se zapojil i předseda poslanců TOP 09 František Laudát: „Pokud normální, psychicky zdravý člověk kouká na to, co se tady odehrává od deváté hodiny, tak si musí říct, že bychom to opravdu měli vzít zkratkou do Bohnic. Nezlobte se na mě, jestli se někdo má stydět, tak je to paní Semelová. Prosím vás, přestaňte hrát války, které už neexistují,“ apeloval.

Semelovou pak zpražil i Herman. „Je to přesně v duchu toho, že ona schvalovala popravu Milady Horákové, oslavuje Klementa Gottwalda a myslím si, že ukazuje, kde dnes stojí Komunistická strana Čech a Moravy a že je zkrátka nenapravitelná,“ řekl.

Sněmovna nakonec odmítla Filipův požadavek, aby mu Sobotka musel dodat na interpelaci novou písemnou odpověď.

tgbg ( 1. prosince 2016 18:44 )

CHACHÁÁ,JAK PRÁSKAČ PRUXAS KOPE NOŽIČKAMA A MÁVÁ JAK NA 1. MÁJE RUČIČKAMA !!! TÁHNI SE SEMELOVOU DO FAŠISTICKÉHO A KOMUNISTICKÉHO PLYNU !!!

tgbg ( 1. prosince 2016 14:33 )

Komunističtí vyvrhelové sami zapříčinili nejdelší a nejstrašnější okupaci v dějinách Československa. S ruskými(sovětskými) okupanty ještě čile spolupracovali a všemožně je podporovali. Komunistická kráva Semelová má akorát tak držet hubu a jít něco užitečného dělat, aby napravila škody a devastace, které komunističtí zločinci za 51 roků svého vládnutí napáchali. Jenomže znáte pracovitého a užitečného komunistu ????Komunista je velkohubý lenoch, který jediný cíl: nic nedělat a žít na úkor těch, kteří pilně a poctivě pracují!!!!

anka ( 1. prosince 2016 13:45 )

asi tak, jako nejsou vsichni Cesi stejni, nejsou a nebyli ani vsichni Nemci stejni.....a i vas deda by vam urcite rekl, ze je vzdycky spatne hazet vsechny lidi do jednoho pytle. A pokud mate neco vuci Kauflandu, tak tak nenakupujte.

hejhej ( 1. prosince 2016 13:43 )

Herman, po Diensbierovi nejodpornější ministr. Sudeťácký haj.zl, který lhaním chtěl získat medaili pro vzdáleného příbuzného, který léta žije v Kanadě a pro naši zem nic neudělal ,jenom dokazuje, jaký má odporný charakter.

milan1959 ( 1. prosince 2016 13:27 )

Ta Semelová není v teplákách? Soudružko hnusná (promiňte, ale když vás vidím, tak mně to napadlo)Semelová, že se nestydíte !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa