Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Co se směšným zvýšením důchodů? Premiér zaúkoloval Marksovou, chce větší moc

Autor: zst - 
21. ledna 2016
19:40

Důchodci si i kvůli malé inflaci letos polepšili průměrně pouze o 40 korun měsíčně. Vláda proto prosadila jednorázový bonus 1200 korun pro každého seniora. Co bude ale s důchody dál? Ministerstvo práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) má podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) připravit novou verzi zákona. Premiér v ní bude prosazovat větší pravomoci pro vládu.

Jaký je pohled vlády na toto citlivé a diskutované téma? A jaké jsou aktuální koaliční dohody? O to se v Poslanecké sněmovně zajímal ve čtvrtek sociálnědemokratický poslanec Václav Klučka. Odpovídat musel jeho stranický šéf a premiér v jedné osobě.

„Toto vážné téma dorazí v krátkém čase i sem na půdu Poslanecké sněmovny. Jsem krajně nespokojen s tím, jak dopadla valorizace penzí v roce 2016. Informaci o tom, jak nízká bude tato valorizace, že bude jenom 40 korun, jsme dostali až na poslední chvíli. Počítali jsme s tím, že bude kolem stokoruny v průměru,“ hořekoval před poslanci Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (oba ČSSD) Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (oba ČSSD) | ČTK

Za nízkou valorizací penzí stojí nízká inflace a nulový růst reálných mezd. Sobotka přiznal, že dorovnání valorizace v podobě jednorázového příspěvku 1200 korun není ideálním řešením. „Byl bych spíše pro to, abychom zvětšili manévrovací prostor vlády, aby v situaci, kdy nerostou mzdy, měla vláda možnost důchody zvýšit na základě svého rozhodnutí. Ale současně jsem pro to, aby tam byl horní limit, navrhoval bych, aby byl zhruba 1,7 procenta,“ představil premiér svou vizi.

Tato hranice by podle jeho výpočtů znamenala růst minimálně o zmiňovaných sto korun, i kdyby zákonem stanovené navyšování důchodů bylo nižší. Zároveň jde podle Sobotky o hranici, která zamezí „pokušení vlád“ drasticky navýšit důchody například před volbami.

Příslušnou zákonnou změnu by měla připravit ministryně Michaela Marksová (ČSSD) a její resort, premiér chce novinky využít ideálně už v roce 2017. Průměrně pobírají čeští důchodci kolem 11 tisíc korun měsíčně.

Letošní minimální zvýšení vytočilo i herce Jiřího Krampola

 

majojo ( 22. ledna 2016 02:40 )

Oni si tady vyzkoušejí, co všechno lidi snesou a jaké nesmysly spolknou a pak zamíří do Evropského parlamentu. Tam se nikdo, kdo není gauner, nedostane.

majojo ( 22. ledna 2016 02:37 )

 Zaúkolovat tu kozu Marksovou je jako přelejvat cedníkem Středozemní moře.

xixy ( 22. ledna 2016 00:26 )

Prďuši, volte zase levici a nemáte co do huby.

bingous ( 22. ledna 2016 00:07 )

Ona to není záležitost jen Sobotky , kdo důchodcům přál byl kníže ačkoliv sám nepotřebuje. Co na to Zeman?

bingous ( 22. ledna 2016 00:04 )

zvedli, myslím na prachY

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa