Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Horníci uspěli ve sněmovně. Do penze budou moci dřív, bude to stát 12 miliard

Autor: ČTK, tmp - 
20. ledna 2016
21:20

Horníci z hlubinných dolů zřejmě budou moci odcházet do starobního důchodu o pět let dříve než ostatní pracovníci. Nová pravidla, podle nichž by horníci měli odcházet do penze zhruba v 58 letech, by měla platit od října příštího roku. Počítá s tím vládní novela o penzijním pojištění, kterou ve středu v prvním kole vzrušeného projednávání sněmovna podpořila.

Celkové výdaje na opatření, které musí schválit parlament, spočítalo ministerstvo práce na 11,6 miliardy korun do roku 2055. Dřívější odchod do penze by se podle ministerstva mohl týkat přibližně 3500 horníků.

Novelou se před dalším schvalováním bude zabývat sněmovní sociální výbor. Zastáncům novely se o jediný hlas nepodařilo prosadit, aby na to měl jen 30 místo obvyklých 60 dnů. Kritici návrhu naopak neuspěli se snahou projednávání prodloužit nebo přikázat projednání předlohy dalším výborům dolní komory.

Se dřívějším odchodem do důchodu pro horníky z hlubinných dolů souhlasí i prezident Miloš Zeman. „Ti, kdo pracují v hlubinných dolech, například v OKD, si ten dřívější odchod zaslouží, protože žádné povolání není tak obtížné jako horník v hlubinném dole,“ řekl Zeman v pořadu Blesk TV S prezidentem v Lánech.

Prezident také zmínil to, že sám několikrát sfáral, a uznal, že fyzicky náročnou práci by nezvládl. Zeman ovšem zdůraznil, že věková hranice by se neměla snižovat horníkům pracujícím v povrchových dolech.

Video  S prezidentem v Lánech 5: CELÝ ZÁZNAM POŘADU  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Připomeňte si, jak horníci v září protestovali:

z

hejhej ( 20. ledna 2016 22:28 )

Kdyby se pomoci zbytečného ministerstva Diensbiera nepodporovaly cikánští flákači a nehodlali cpát ekonomickým migrantům a zdravým, lenivým muslimům, bylo by dost i pro ostatní. Horníci si předčasný odchod do důchodů zaslouží. Většina má podlomené zdraví.

Toma?_Potyka ( 20. ledna 2016 22:02 )

 Proč horníci? Práci si snad vybrali dobrovolně. Proč ne třeba zdravotní sestřičky?

maruch ( 20. ledna 2016 21:52 )

 Horníkům to přeji,ale co ostatní profese které jsou taky velmi fyzicky náročné.Nedokáži si představit ve dvanáctým patře na lešení 64-letýho zedníka jak tahá materiál a zatepluje panelák.(příklad).Ono se to v poslanecký lavici rozhoduje (v teple,za hromadu peněz)co páni poslanci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa