Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Syřan bude mít v Dánsku 20 dětí, tři ženy a tučné dávky. Na práci ho bolí záda

Daham al-Hasan s částí své rodiny v Dánsku
Daham al-Hasan s částí své rodiny v Dánsku  (Autor: Reprofoto Ekstrabladet.dk)
Autor: kal - 
3. června 2016
08:25

Výzvy k solidaritě s uprchlíky se objevují prakticky denně a v Dánsku teď budou jedné rodině běženců pomáhat štědře. Přistěhovalec Daham al-Hasan (47) tu bude mít na státní útratu tři ženy a 20 dětí, na které ročně dostane 214 128 dánských korun (778 141 Kč). Pracovat nebude, protože ho prý bolí nohy a záda. Dánsky se zatím neučí. Na případ upozornila dánská média i britský list Daily Express.

Syřan al-Hasan dorazil do Dánska už předloni, tehdy jen s rodinou v redukované sestavě čítající jednu ženu a osm dětí. Všechny můžete vidět na titulní fotografii. Teď mu ale úřady povolily, aby za ním přijely další dvě manželky a tucet dětí. 24členná rodina tak bude konečně kompletní.

Dávky bude syrský uprchlík pobírat na všech 20 ratolestí, jakkoli to i některým politikům v Dánsku už přijde moc. Konzervativci volají po tom, aby byl počet dětí, na které je možné příspěvky pobírat, zastropovaný. Debatu o tom podpořili i tamní sociální demokraté a populisté, ale žádný strop pro příspěvky na děti zatím neprosadili.

Silná bolest zabránila výuce dánštiny

Na videu, které pořídil dánský list Ekstrabladet, al-Hasan bez obtíží stojí a postupně ho obklopují jednotliví členové rodiny. Je tu s kšiltovkou, prošedivělý, zarostlý, ale jinak na pohled zdravý. Médiím a úřadům nicméně soustavně tvrdí, že o zaměstnání se v Dánsku ucházet nebude.

„Nemám jen psychické potíže, ale i fyzické. Bolí mě záda a nohy,“ citoval ho deník Daily Express. A bolest je to prý silná tak, že se nemohl začít ani učit dánsky.