Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dalajláma zpražil „sluníčkáře“: Evropa přijala příliš mnoho uprchlíků

Autor: ČTK, mb - 
1. června 2016
14:15

Tibetský duchovní vůdce dalajláma v rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) prohlásil, že Evropa přijala příliš mnoho uprchlíků. Podle něj si však běženci rozhodně zaslouží pomoc a bohatší země mají dle něj dokonce povinnost pomáhat.

„Evropa a například Německo by se nemělo stát arabskou zemí. Německo je Německo,“ prohlásil dalajláma a zároveň řekl, že bohatí mají podat pomocnou ruku chudým.

„Když se podíváme do tváře každého uprchlíka, obzvláště žen a dětí, člověk cítí jejich utrpení. Lidé, kteří jsou na tom trochu lépe, mají povinnost jim pomoci. Na druhou stranu, nyní jich je (uprchlíků) příliš mnoho,“ dodal tibetský duchovní vůdce.

Dle dalajlámy by se měli migranti vrátit domů hned, jak to jen bude možné. „Myslím, že z morálního hlediska by bylo správné, aby byli uprchlíci přijati jen dočasně. Pak by se měli vrátit a pomoci znovu vybudovat svou zemi,“ prohlásil.

Tibetský duchovní vůdce v rozhovoru zároveň odmítl názor, že je islám násilnické náboženství. „Láska je hlavním poselstvím všech náboženství, včetně islámu. Zlé lidi najdeme i mezi buddhisty, křesťany, židy nebo hinduisty,“ zmínil s tím, že na základě činů malé menšiny není možné hodnotit celou skupinu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině