Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dánsko zpřísnilo zákony: Uprchlíkům zabaví peníze i cennosti

Autor: simao, ČTK - 
26. ledna 2016
18:21

Kritice za to, že imigrantům v detenčních zařízeních odebírají peníze a hradí z nich pobyt zadržených uprchlíků, čelily i české úřady. Jenže ukazuje se, že tahle praktika je stále četnější. Dánský parlament totiž rozhodl o tom, že se v zemi zpřísní azylové zákony. A žadatelům o azyl zabaví hotovost v přepočtu nad 36 tisíc korun. A také cennosti. Dánští ministři si však kvůli tomu vyslechli kritiku v europarlamentu. Prý jen chtějí odehnat uprchlíky jinam.  

Dánský parlament v úterý zpřísnil azylové zákony, úřady tak mohou v rámci spoluúčasti na financování péče odebírat žadatelům o azyl cennosti a hotovost nad 10 000 dánských korun (36 000 Kč).

S návrhem, proti kterému protestovala řada organizací hájících lidská práva, vyslovila souhlas podle agentury Reuters drtivá většina poslanců. Není tajemstvím, že cílem opatření je snížit zájem uprchlíků o pobyt v Dánsku. V zemi totiž loni požádalo o azyl 21 300 lidí, letos počítá Dánsko až s 25 000 žádostí.

Což je rozdíl oproti Česku, kde je žadatelů o azyl mnohem méně. Platby ale čekají na cizince rovněž v českých zajišťovacích zařízeních. Uprchlíci nyní po balkánské trase míří především do Německa, další ale pokračují i do Skandinávie – především Švédska, ale právě také Dánska.

Dánové: Hradí se tak náklady na potraviny a ubytování

Zabavování majetku uprchlíků v Dánsku se přitom řešilo i v europarlamentu – ve Výboru pro občanské svobody.

„Žadatelé o azyl, kteří přicházejí do Dánska, dostanou pomoc a podporu, než bude jejich žádost zpracována a rozhodne se o tom, zda je země přijme jako uprchlíky. Pokud si však s sebou přivezou majetek, musí se hradit náklad na potraviny a ubytování. Je to tak dnes, tak je to od 90. let a tak to bude i v budoucnosti,“ snažila se vysvětlit Inger Stojberg, dánská ministryně pro imigraci.  

„Jelikož Evropa nemá systém sdílené odpovědnosti za uprchlíky, jde o soutěž ve snižování nákladů a všechny členské země se snaží být pro uprchlíky co nejméně atraktivní v naději, že půjdou někam jinam,“ komentovala dánské počínání švédská europoslankyně Cecilia Wikström z frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu. 

„Jsem velmi pobouřen. Slyšel jsem odpovědi (dánských) ministrů. Rozhodně nejsou uspokojivé. Jde o flagrantní porušení smluv a evropských hodnot,“ rozčiloval se belgický člen téže frakce Louis Michel.

Peníze vybírají i ve Švýcarsku či Bavorsku

Původní návrh schválené dánské novely přitom počítal s tím, že migranti si budou moci ponechat jen úspory ve výši 3000 dánských korun (asi 11 000 Kč), ale i šperky, k nimž mají velký citový vztah. Částka byla nakonec zvýšena na 10 000 dánských korun.

Vybírání peněz od žadatelů o azyl v rámci spoluúčasti není v Evropě jen záležitostí Dánska. Například ve Švýcarsku si běženci hledající azyl mohou ze zákona ponechat jen majetek do výše 1000 franků (24 600 Kč), vše ostatní musí odevzdat. Spoluúčast umožňuje i německý azylový zákon. Podle agentury DPA ho uplatňují jihoněmecké spolkové země Bavorsko a Bádensko-Württembersko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi