Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

16letého běžence odtrhli od rodiny. Příbuzné přes hranice pustili, jeho ne

Autor: sou - 
15. prosince 2015
05:30

Teprve šestnáctiletý Sajíd zůstal na útěku ze své vlasti – Afghánistánu – úplně sám. Celou jeho rodinu přes srbsko-makedonské hranice pustili, jeho ale ne. Mohla za to chyba při registraci, při které mu úředníci popletli rodnou zemi.

 

„Když jsem byl na řadě já, ukázal jsem papíry, které jsem dostal v Makedonii. Bylo v nich chybně uvedeno, že jsem z Íránu. Nejspíš to tam napsali proto, že jsem žil v Íránu s matkou po našem útěku z Afghánistánu,“ uvedl pro Lékaře bez hranic Sajíd.

I když se jeho teta snažila policisty přesvědčit, že jsou z jedné rodiny, zakázali policisté chlapci přejít přes hranice. V Íránu přitom žil se svou matkou až po útěku z Afghánistánu. Ozbrojenci v domovině zabili jeho bratrance, což bylo jedním z impulsů k odchodu. V Íránu se situace rodiny ale nezlepšila. Sajídův otec tam beze stopy zmizel a jeho neteř zabili v jejím domě při modlitbě. „Hlavně kvůli tomu jsme odešli. A taky kvůli bídě. Není tam práce. Jsme na cestě už třináct dní,“ upřesňuje chlapec.

Po tom všem musel ještě uprostřed noci zůstat úplně sám na hranicích. „Někdo mi řekl, že se možná znovu otevřou další den ráno, tak jsem raději zůstal spát přímo na poli. Byla mi strašná zima. Když jsem se ráno vzbudil, hranice byly pořád zavřené, tak jsem se vrátil do tábora na makedonské straně,“ vypráví Sajíd. Jelikož měly hranice zůstat ještě dlouho zavřené, rozhodl se je přejít na vlastní pěst.

Kvůli chybě při registraci utíkal ilegálně

Věděl, že riskuje vlastní život, ale neměl prý na výběr. „Pomyslel jsem si, že buď to dokážu, nebo tu umřu. Jako zázrakem se mi podařilo hranici přejít a spolu s ostatními uprchlíky jsem zamířil do vesnice, odkud odjížděly autobusy,“ vysvětluje Sajíd. Když se v Přeševu dostal k registraci, měl takový strach, že se mu udělalo špatně od žaludku. Nejdřív své papíry policistům nechtěl vůbec ukázat. Když pak zjistili, že má pocházet z Íránu, musel počkat mimo registrační centrum, kde byl zbytek jeho rodiny.

Po několika dnech čekání byla chyba v Sajídových dokumentech, ke které došlo při registraci v Makedonii, opravena. „Jako afghánský občan získal povolení k registraci v Srbsku a mohl se znovu připojit ke své rodině. To pouze díky tomu, že riskoval ilegální přechod hranice,“ dodala organizace Lékaři bez hranic.

Sajíd ještě nemá jasnou představu, kam se svou rodinou půjde. „Možná do Německa, mám tam nějaké kamarády. Vlastně je mi ale jedno, kde budu žít, chci být jen v bezpečí. Jednou bych chtěl vystudovat medicínu, ale to musí nejdřív skončit všechny tyhle problémy,“ dodal Sajíd.