Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krvavý omyl USA. V Praze uctili 30 mrtvých po bombardování nemocnice

Autor: ČTK, sou - 
3. listopadu 2015
21:05

Čtyřicítka lidí v úterý v pražské Nemocnici Na Františku uctila památku 30 osob, které zemřely po bombardování nemocnice Lékařů bez hranic přesně před měsícem v afghánském Kunduzu. USA svůj nálet označily za omyl a omluvily se za něj. Podle organizace šlo ale o válečný zločin, který je třeba řádně vyšetřit nezávislou komisí.

„I válka má svá pravidla,“ uvedl při pietním aktu lékař Tomáš Šebek, který ve zničené nemocnici pět měsíců pracoval. Upozornil také, že už měsíc je v Kunduzu až půl milionu lidí bez zdravotní péče. Tato nemocnice byla jedinou v oblasti a podle Šebka velmi dobře fungovala čtyři roky.

Američané útok vysvětlili tím, že je afghánská armáda požádala o pomoc a že navíc americké zpravodajské služby měly informace, že v nemocnici může mít velitelské středisko a sklad zbraní hnutí Tálibán. Podle organizace pro lidská práva Human Rights Watch ale ani využívání nemocnice válčící stranou neopravňuje k okamžitému zásahu. Před zásahem je nutné vydat varování a dát rozumnou lhůtu k ukončení zneužívání nemocnice.

Video  Tisíce lidí jsou v ohrožení. Z Ukrajiny nás vyhodili nečekaně, říká mluvčí Lékařů bez hranic.  - Matěj Smlsal, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Nemocnici bombardovali i v Jemenu

„Nebyl to jen útok na jednu nemocnici, ale na Ženevské konvence,“ uvedl dnes ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber. Podle něj má přijít nezávislé vyšetřování. Minulý týden bylo bombardováno další zařízení, které provozují Lékaři bez hranic, a to v jemenské provincii Saada letouny arabské koalice útočící na šíitské rebely.

Vyšetřováním zhruba hodinového bombardování nemocnice v Kunduzu se zabývají zahraniční jednotky v Afghánistánu, afghánská armáda a NATO. Lékaři bez hranic požadují nezávislé přezkoumání Mezinárodní humanitární vyšetřovací komisí, která vznikla v roce 1991 a právní základ má v dodatkovém protokolu k Ženevským konvencím na ochranu civilistů během válek.

K zahájení vyšetřování komise potřebuje souhlas vlád Afghánistánu a USA, který podle Grubera zatím zřejmě nemá.

Tálibán ovládá rozsáhlé území na venkově

Radikální islamistické hnutí Tálibán, jehož vládu v Afghánistánu svrhla mezinárodní koalice v čele s USA v listopadu 2001, nyní ovládá rozsáhlá území na venkově. Koncem září poprvé za 14 let obsadilo správní středisko provincie třistatisícový Kunduz. Právě při znovudobývání města údajně afghánská armáda požádala o pomoc USA a v té souvislosti byla bombardována ona nemocnice.

Lékaři bez hranic působí ve více než 60 zemích světa. Česká kancelář této organizace, která dostala v roce 1999 Nobelovu cenu za mír, byla založena v roce 2006 a má působnost i pro Slovensko. Z ČR a Slovenska v posledních letech vyjíždějí lékaři a další personál zhruba na 40 misí ročně.