Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékaři bez hranic o válce: Bombardují školy i trhy, na životy lidí nedbají

Lékaři bez hranic působili i ve věznicích, kde se vyskytovala tuberkulóza. O vyhazovu z hodiny na hodinu promluvila ve Studiu Blesk mluvčí organizace Míla Janišová.
Lékaři bez hranic působili i ve věznicích, kde se vyskytovala tuberkulóza. O vyhazovu z hodiny na hodinu promluvila ve Studiu Blesk mluvčí organizace Míla Janišová.  (Autor: Jan Jedlička, Lékaři bez hranic)
Autor: Matěj Smlsal - 
30. října 2015
16:44

Lékaři bez hranic zažívají poslední dobou vyhazovy i bombardování. Z hodiny na hodinu je proruští separatisté vykázali z ukrajinského Luhansku i Doněcku. Organizace navíc přišla o nemocnice v afghánském Kunduzu a Jemenu. Lidé se tak ocitli bez péče i potřebných léků. „Těžko si je budou shánět jinde, znamená to pro ně vážné ohrožení,“ řekla ve Studiu Blesk mluvčí Lékařů bez hranic Míla Janišová.

Podle Janišové teď hrozí tisícům nemocných vážné komplikace. „Lidé zůstanou bez pomoci. To si ale musí rozmyslet někdo, kdo bombarduje, a ne někdo, kdo je bombardovaný,“ uvedla.

Podle ní je celkově problém, jak se ve válečných konfliktech zachází s civilisty. „To je právě případ třeba Jemenu, kde byla vybombardována naše nemocnice. Tam válčící strany na civilisty neberou ohledy a bombardují nejen nemocnice, ale i tržnice, školy a veškerá zařízení, která jsou civilisty využívána,“ uvedla Janišová. 

Co dalšího zaznělo ve Studiu Blesk? Podívejte se:

Video  Tisíce lidí jsou v ohrožení. Z Ukrajiny nás vyhodili nečekaně, říká mluvčí Lékařů bez hranic.  - Matěj Smlsal, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

tgbg ( 30. října 2015 20:31 )

Ruský fašistický dobytek v plné kráse.

asijo ( 30. října 2015 17:08 )

Amici a jejich jordánští spojenci jsou na bombardování nemocnic jedničky.

Zobrazit celou diskusi