Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cesta na Západ: Prošli Českem pod rouškou uprchlické krize džihádisté?

Autor: kle, ČTK - 
16. listopadu 2015
06:21

Už před třemi měsíci zadrželi Francouzi muže, který měl instrukce, aby zaútočil v koncertní síni ve Francii. Při své cestě měl putovat i přes Prahu. Využilo „českou cestu“ více džihádistů? Čeští policisté letos zadrželi více než 7200 nelegálních migrantů. Jejich cílem bylo ve většině případů Německo, Británie či Švédsko.

Teroristé, kteří vraždili v pátek třináctého v Paříži, přišli do Evropy společně s migranty. Ví se, že byli v Řecku a jejich stopy vedou nejspíše i do Belgie. Prošli Českem? Na základě žádosti francouzských úřadů prověřuje česká policie, konkrétně Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, informace o konkrétních jménech a značkách vozidel.

Francie je pro migranty podobně jako Česká republika tranzitní zemí. Jak připomněl The Telegraph, země galského kohouta není mezi migranty oblíbená pro vysokou nezaměstnanost, byrokracii a zákaz pracovat po dobu devíti měsíců. To je žene dál; do Německa, Velké Británie a Švédska.

Z mapy je vidět, že do Česka proudí migranti ze stejných zemí jako do Francie. A ani v české kotlině se příliš nezdržují, protože míří za německým snem. Spolková republika je ostatně dalším pojítkem Česka a Francie. Není totiž výjimkou, že migranti, kteří prošli přes naše území, nějakou dobu zůstanou v Německu a pak se obrátí směrem k Paříži.

Podobně jako Česko není ani Francie pro uprchlíky cílovou destinací. Přicházejí z Itálie a také z Řecka, pokračovat chtějí do Velké Británie, Německa a Švédska. Podobně jako Česko není ani Francie pro uprchlíky cílovou destinací. Přicházejí z Itálie a také z Řecka, pokračovat chtějí do Velké Británie, Německa a Švédska. | Blesk - Aneta Schürgerová

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a tajných služeb nehrozí Česku nebezpečí podobných útoků jako v Paříži. Nehrozí ani místní muslimská komunita. „Máme umírněnou komunitu, která není zradikalizována a nevrací se tam žádní bojovníci. Nemáme poznatky o tom, že by docházelo k propojení muslimů v ČR a IS. V našich záchytných centrech nedochází k radikalizaci uprchlíků, k těm dochází ve velkých táborech,“ řekl premiér v pořadu Václava Moravce.

Přesto prošly od začátku roku přes Česko možná desítky tisíc cizinců a mnozí z nich s falešnými doklady. Přesný počet lidí, kteří prošli skrz Česko dále na Západ, však není možné zjistit.

Ovšem jen těch, o kterých české úřady ví, bylo přes sedm tisíc: „V období od 1. ledna do 30. září 2015 bylo zjištěno celkem 7 201 osob při nelegální migraci na území ČR. V porovnání se stejným obdobím roku 2014 došlo k výraznému nárůstu o  více než 100 procent,“ říká Vladimír Takáč, šéf analytického oddělení cizinecké policie. Migranti využívali až do zpřísnění hraničních kontrol Česko jako tranzitní zemi na své pouti do Německa.

Letos také výrazně narostl počet cizinců, kteří předložili při hraniční kontrole neplatný cestovní doklad. „Jednalo se zejména o občany Ukrajiny a Albánie, kteří byli odhalováni zejména ve směru z ČR, kdy cílovou destinací byla Velká Británie,“ řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Kvůli nelegálnímu pobytu na českém území zasahovala cizinecká policie letos nejvíce v případě Ukrajinců, jimž uplynula doba platnosti povoleného pobytu na území ČR. „Letos jsme zadrželi také 41 občanů Somálska a 40 občanů ze Sýrie,“ dodala mluvčí. Mezi falešnými cestovními doklady se nejčastěji objevovaly rumunské falzifikáty průkazů totožnosti a cestovních pasů.

Česká policie v reakci na dění ve Francii posílila bezpečnostní opatření. Více hlídá obchodní centra, letiště nebo francouzskou ambasádu. Zesílená bezpečnostní opatření jsou patrná i na Pražském hradě, kde nechal prezident Zeman jako výraz úcty k obětem atentátů vyvěsit černé prapory.

Halu v Praze, kde se koná finále tenisového Fed Cupu, střežili těžkooděnci s připravenými zbraněmi.

Břeclav, brána na Západ: