Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala hájí plot proti uprchlíkům. Podporuje katastrofu, zlobí se kritici

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. října 2015
18:19

Šéf ODS Petr Fiala se vydal směrem k maďarsko-chorvatské hranici. Vyšlápl si přitom k plotu, který tam postavili Maďaři. Jejich rozhodnutí se jal hájit, varoval před „naprosto nezvladatelným náporem uprchlíků“. Schytal za to ovšem i kritiku. Pustil se do něj Michal Berg ze Strany zelených, politik, který byl před časem za pomoc běžencům v Maďarsku sám zatčen.

Kontroverzní maďarský plot při hranicích (nejen) s Chorvatskem zpomalil a odklonil davy uprchlíků mířících dál do Evropy. Podívat se osobně na hranici, kde došlo již i k řadě střetů migrantů s pořádkovými jednotkami, vyrazil osobně také šéf ODS Petr Fiala.

Na základě svých poznatků se zastal strategie, se kterou přišla země premiéra Orbána. „Rozhodnutí maďarské vlády uzavřít hranice je pochopitelným krokem. Sám jsem se byl včera na maďarské hranici podívat na to, čemu musí čelit a jak dobře celou situaci zvládají. Rozhodný postup je v tuto chvíli jediným způsobem, jak s migrační vlnou bojovat a zamezit naprosto nezvladatelnému náporu uprchlíků,“ upozorňuje Fiala na webu ODS.

Fiala uvedl, že přes hraniční přechod Zákány přešlo za poslední měsíc přes 120 tisíc migrantů. „Podle informací přímo z místa tvoří zhruba 10 % uprchlíci ze Sýrie a především rodiny. Zbytek jsou převážně mladí muži z Iráku, Íránu, Pákistánu či Bangladéše,“ doplnil Fiala.

Maďarský postup tak ve světle svých zjištění prý Fiala chápe. „Maďarsku nelze uzavření hranic vyčítat, chrání jen své vlastní občany a jejich bezpečnost. To je přece úkolem každého státu. Maďarsko ale chrání i Evropu, brání vnější schengenskou hranici, v tom si zaslouží naši podporu,“ dodal. Všichni, kdo Maďary kritizují za jejich postup, by se měli vyrazit podívat na vlastní oči, čemu musí čelit a jak to zvládají, uvedl předseda ODS. „Nebýt toho, měli bychom s migrační krizí mnohem větší problémy,“ míní Fiala.

Fiala pod palbou kritiky

Za zastání se maďarského plotu však sklidil na sociálních sítích i kritiku. Fialovy komentáře vzbudily u řady uživatelů Facebooku či Twitteru rozpaky. A začaly se objevovat dokonce i koláže Fialy, vykračujícího podél plotu společně s nacistickými pohlaváry... „Pro mě je neuvěřitelné, že na vlně primitivních pudů a xenofobie se vozí představitel ‚pravice‘.“ „ODS byla po celou svou historii modrá, vy jste ji dokázal za poměrně krátké období posunout do hnědých odstínů,“ zlobili se na Fialu diskutující.

Proti plotu v Maďarsku protestuje i Strana zelených. Před časem na svém webu uvedla, že „plot v Maďarsku zastavení přílivu uprchlíků fakticky neřeší, pouze starost o lidi v nouzi přesměrovává na jiné země“. Kritizuje i vyslání českých vojáků na pomoc Maďarům. „Místo přímé pomoci uprchlíkům či zemím, kterými uprchlíci procházejí, se český stát 25 let po pádu železné opony bude podílet na stavbě nové,“ podotkli zelení. 

Berg: Fiala podporuje humanitární katastrofu

Člen zelených Michal Berg se do Maďarska před časem také sám vydal, za pomoc uprchlíkům, které vezl ve svém autě, však byl dokonce zatčen. Jak on vidí Fialova slova?

„Pan Fiala tím, že zastává tento způsob ‚řešení‘ situace, zároveň zastává podporu humanitární katastrofě, která nastala v Srbsku a Chorvatsku od té doby, co Maďarsko uzavřelo své hranice. Myslím, že místo toho, aby jezdil na místa, kde v reálu k ničemu není užitečný, tak by se měl podívat na místa, kde opravdu ta humanitární katastrofa aktuálně probíhá,“ řekl Blesk.cz Berg.

Upozornil na to, že na hranicích Chorvatska nyní zůstávají od sobotní noci tisíce lidí. „Uprostřed polí nebo pod širým nebem, v dešti, ti lidé tam mrznou, nemají tam vůbec nic. A zároveň se nemohou nikam pohnout, protože policie už je dál nikam nepouští. Vše je na dobrovolnících, kterých není dostatek a vznikají opravdu krizové, konfliktní situace. A to je přímý důsledek toho, že Maďarsko postavilo plot,“ dodal pro Blesk.cz Berg.

brunos ( 19. října 2015 20:33 )

 Stará známá věc že Zelení jsou vymaštěný idioti !

mara-29 ( 19. října 2015 20:01 )

 tak ten boj za Evropu zase musí vybojovat Maďaři. Takhle se postavili proti osmanum a teď dalším islamistům. Držím jim palce.

Zobrazit celou diskusi