Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Český politik svezl migranty. Maďaři ho i s nimi dali do basy

Autor: val - 
16. září 2015
12:35

Maďarská policie zadržela člena předsednictva Strany zelených, když měl v autě naložené tři syrské uprchlíky. Michal Berg pak několik hodin strávil spolu s dalšími migranty v cele. Podmínky, které tam panovaly, byly tristní, svěřil se Lidovým novinám. 

Berg se vydal do Maďarska s cílem přivézt uprchlíkům humanitární pomoc. Při cestě vzal spolu s posádkou do auta tři syrské uprchlíky, které prý chtěli popovézt asi půl kilometru. Tehdy to podle něj ještě v Maďarsku nebylo trestné, tvrdil Lidovým novinám.

„Věděli jsme, že strážci zákona takovéto jednání nepostihují. Když nás ale policisté zastavili, k našemu překvapení nás zatkli a převezli do vyšetřovací vazby v Szegedu,“ popsal listu.

V cele nakonec politik strávil devět hodin. Policisté se prý chovali korektně, vázla ale komunikace, neboť neuměli příliš dobře anglicky.

Vězení však podle něj bylo tristní. „Například v naší cele o rozměrech asi tři krát čtyři metry se tísnilo 15 uprchlíků ze Sýrie. Mezi nimi byl i dvouletý chlapeček nebo čtyřletá holčička. Tito lidé tam byli zavření už druhý den a kvůli jazykové bariéře nikdo z nich netušil, co s nimi bude dál,“ uvedl Berg.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině