Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Dienstbier mluví o přijetí 15 tisíc uprchlíků. Babiš: Vycucané z prstu

Ministr Jiří Dienstbier
Ministr Jiří Dienstbier  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: val - 
16. září 2015
14:38

Až 15 tisíc uprchlíků by podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) zvládla přijmout Česká republika. Ovšem s pomocí podniků, které by migrantům daly práci a pomohly je integrovat. Mezi politiky vyvolal ihned vlnu nesouhlasných reakcí. 

„Je potřeba nabídnout nejen restrikce, ale také přívětivou tvář,“ prohlásil Dienstbier s tím, že když se bude dodržovat návratová politika, pak se migrační zátěž přesune na hraniční státy Schengenu, a proto by ostatní evropské státy měly být solidární. 

Připomněl, že zástupci Svazu průmyslu v pondělí ohlásili, že jsou schopni pro žadatele o azyl okamžitě zajistit minimálně pět tisíc pracovních míst. Podle Dienstbiera by tak bylo možné i s rodinami přijmout a integrovat na našem území sedm až 15 tisíc běženců.

Musíme být solidární, řekl ministr 

Ministr souhlasí s tím, že je potřeba pomáhat zejména ve zdrojových zemích, stejně jako poskytnout pomoc hraničním zemím. Realita je ale podle něj taková, že nápor na evropské země bude kvůli konfliktům ve zdrojových zemích trvat ještě dlouho. Souhlasí s odmítavým stanoviskem vlády vůči povinným kvótám, rozhodně je však pro přijímání uprchlíků na dobrovolné bázi. 

„Je tady potřeba celoevropské řešení, musí být solidární, musí se na něm podílet všichni a všichni by měli, pokud se chtějí hájit k evropským hodnotám, nabídnout dobrovolně bez jakýchkoli povinných kvót dostatečnou pomoc těm evropským partnerským zemím, které čelí největšímu náporu,“ prohlásil ministr.

Na středečním jednání s výbory pro práva dětí a pro práva cizinců, která spadají pod legislativní radu vlády, se zazněly požadavky na lepší postavení uprchlíků v zachycených na českém území. Samozřejmostí by podle Dienstbiera měla být právní pomoc pro každého cizince, který je v Česku zadržen. 

Mezian: Půjdeme na ně s flintami, nebo s chlebem?

Magda Feltová, předsedkyně výboru pro práva cizinců a ředitelka neziskové organizace Sdružení pro integraci a migraci, zase jménem výboru apelovala na vládu, aby pro zadržené lidi zajistila důstojné podmínky. Navrhuje také, aby lidé, kteří přijdou do detenčních zařízení bez peněz, dostali při odchodu finanční pomoc. Mohlo by jít o 400 korun, aby měli alespoň prostředky na základní potřeby. 

Na tiskové konferenci vystoupil také český senátor syrského původu Hassan Mezian. Uvedl, že máme dvě možnosti, jak se s uprchlíky vypořádat: buď na ně Evropa půjde s flintou nebo s chlebem. „To záleží na tom, jak chceme prezentovat svou kulturu. Jestli to je kultura humanity, či nenávisti,“ řekl. 

Situaci přirovnal k pomoci sousedům, kteří utíkají z hořícího domu. Neboť se podle něj jedná o lidi, kteří prchají před válkou a Islámským státem. 

Babiš: Čísla vycucaná z prstu

Mezi politiky Dienstbier se svým výrokem o možném přijetí 15 tisíc uprchlíků zatím příliš neobstál. Zkritizoval ho například ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš: "To jsou čísla vycucaná z prstu - nikdo neví, kolik uprchlíků se pohybuje na Evropském kontinentu. V tuhle chvíli určitě už zase další přišli," řekl. 

„Já jsem rád, že ministr pro lidská práva konečně po mnoha měsících uprchlické krize měl k tomuto tiskovou konferenci. To skutečně oceňuji,“ šťouchl do svého vládního kolegy vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Diplomaticky vzal svou odpověď vládní předseda a Dienstbierův stranický kolega Bohuslav Sobotka. "Česko se nepochybně zvládne postarat o několik tisíc uprchlíků, spor ale není o počtech, nýbrž o povinném přerozdělování," řekl.

Právě "svému" premiérovi Jiří Dienstbier zatopil, protože se do něj pustila opozice. "Toto prohlášení je pro mě překvapivé. Vyzývám premiéra, aby otevřeně řekl, jaký počet uprchlíků se Česká republika chystá přijmout, jakým způsobem a odkud je bude vybírat," napsal ve svém prohlášení předseda ODS Petr Fiala.

Ozval se také hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který na Facebooku prohlásil, že Dienstbier svým výrokem de facto pozval uprchlíky do České republiky.