Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš: Jsem politický migrant. Střetl se s mužem, který svezl uprchlíky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. září 2015
11:17

Ministr financí Andrej Babiš se střetl se „zeleným“ politikem Michalem Bergem, kterého nedávno zatkli v Maďarsku za to, že ve svém autě převážel trojici syrských uprchlíků. Diskutovali totiž o otázce přístupu české vlády ke krizi. Babiše pobavilo, když ho jeho sok označil za ekonomického migranta.

V pořadu Michaely Jílkové to vřelo. Do sebe se pustili především Michal Berg (Strana zelených) a Andrej Babiš (ANO). „Ekonomický migrant je i pan Babiš a kam to dotáhl,“ poukázal Berg, který byl nedávno za  uprchlíky v Maďarsku, ale na několik hodin ho tam za pomoc běžencům zavřeli do cely.

Babiše však Bergova slova pobavila. „Já jsem politický migrant, protože já jsem utíkal před mečiarovcem, který mě vyhodil z práce,“ uvedl v pořadu Máte slovo vicepremiér Sobotkova kabinetu. Také poukazoval na neúnosnost současné situace, především ale hájil stanovisko vlády, která odmítla v Bruselu uprchlické kvóty.

„Kolik Čechoslováků emigrovalo od roku 1948 do 1989. Víte kolik, paní Jílková? 250 tisíc. Za 41 let. To byli lidi... to byla elita intelektuální, jazykově vybavená, okamžitě mohli pracovat,“ upozorňoval Babiš na to, že nyní je uprchlíků za krátkou dobu mnohem více než Čechoslováků za 41 let.  

Vedle toho Babiš upozorňoval i na samotnou historii přistěhovalectví u nás. Zmínil počty Ukrajinců, Slováků, Vietnamců, Rusů či uprchlíky z Řecka a Balkánu, kteří k nám v minulosti přišli. „Není pravda, že jsme xenofobní,“ uvedl Babiš. „Potřebujeme konkrétní akci na zabránění ilegálního přílivu uprchlíků, na selekci, mezi skutečnými uprchlíky, protože to jsou skutečně chudáci. Většina těch ekonomických migrantů mají mobily, mají peníze, chodí do bankomatů, vozí se v taxi a jdou za lepším životem do Německa. Kdo by nechtěl, naši by taky chtěli,“ vrátil se Babiš k tématu ekonomických migrantů.

Berg: Politici šíří strach

Babiš označil současnou situaci kolem uprchlíků za bezprecedentní. „Je to skutečně invaze kultury národů, které na rozdíl od našich zvyklostí mají jiné hodnoty, mají jiný životní styl, jiné pracovní návyky, jiné náboženství, jiný vztah k ženám. Já jsem přesvědčen o tom, že tyto národy se nebudou integrovat,“ upozornil Babiš a za příklady uvedl turecké gastarbeitery v Německu či francouzské přistěhovalce na předměstí Paříže, odkud pocházel i atentátník z Charlie Hebdo.

„Pan Babiš tady řekl, že na předměstí Paříže se narodil někdo, kdo vystřílel redakci, v Uherském Brodě se narodil někdo, kdo vystřílel hospodu v Uherském Brodě. Násilí je jak u nás, tak jinde,“ reagoval Berg. Vládě vyčetl, že podporuje atmosféru strachu. „To, že to je ohrožení, je věc strachu... My chceme slyšet, že vláda to zvládne, že tuto složitou situaci dokáže vyřešit. My stále slyšíme, jak to je hrozné, jak nás to ohrožuje, jak nás to zničí. Potřebujeme slyšet ta řešení,“ apeloval Berg.

Babiš o diktátu Bruselu: Uprchlíky pozvali Merkelová a Evropská komise

Babiš jen kroutil hlavou: „My jsme navrhli řešení. My jsme navrhli, že je potřeba uzavřít schengenský prostor. Když teče z vany voda, tak samozřejmě ucpu ty díry. A my je musíme ucpat na hranici.“ To pobavilo pro změnu Berga: „Musíme ucpat 200 ostrovů v Řecku?“ Babiš však nereagoval a pokračoval dál. „Evropští politici se snaží tu vodu nějak rozdistribuovat, ale to není normální.“

Šéf ANO se nad diktátem Bruselu pozastavil. „Proč nám má Brusel určovat, kdo tady bude? Teď jich paní Merkelová pozvala, Evropská komise je pozvala, protože řekla kvóty a ještě někdo chce opakované kvóty. My je stále zveme, místo toho, abychom řekli: Ne, my budeme řešit u vás ten problém a my se zasadíme o to, aby byl v Sýrii mír,“ uvedl Babiš.

„Ty lidi vidí jenom Německo a to je ten problém,“ dodal Babiš k uprchlíkům, kteří přes Česko míří dál na Západ, aniž by u nás žádali o azyl. „Protože když přijdou do Česka, tak je zavřeme do detence, včetně dětí,“ reagoval na Babiše v pestrém střetu Berg.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi